Controale la comercianții de GPL din Argeș

1

Până pe 8 septembrie, Inspecţia Muncii desfăşoară o campanie naţională de verificare a angajatorilor care desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare a carburanţilor auto tip GPL şi de comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. 
Potrivit unui comunicat al instituţiei, obiectivele campaniei sunt identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă; eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.
Ce verifică inspectorii
Inspectorii de muncă verifică angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă întreagă, contracte individuale de muncă cu timp parţial etc), durata timpului de muncă şi munca suplimentară şi întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi, transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale), munca de noapte, acordarea drepturilor salariale şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, dacă angajatorul a realizat evaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, dacă sunt marcate corespunzător căile de circulaţie a vehiculelor din staţiile de distribuţie carburanţi, dacă sunt emise de către angajator instrucţiuni scrise privind folosirea surselor de foc deschis şi fumatul la locurile de muncă, dacă este realizată instruirea lucrătorilor cu privire la protecţia împotriva exploziilor şi dacă se asigură echipamentul individual de protecţie corespunzător (din materiale care nu produc descărcări electrostatice, ce pot aprinde atmosferele explozive) pentru lucrătorii din cadrul staţiei de distribuţie a produselor petroliere.
Inspectorii de muncă vor verifica, de asemenea, şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.
Această campanie a fost demarată după ce mai multe explozii s-au produs sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, care s-au soldat cu 3 morți și 58 de răniţi, dintre care 43 de persoane sunt cadre ale MAI. M.D.

1 COMENTARIU

  1. Statie gpl la mai puțin de 20 m de centrul intersecției, trebuie minim 50m.statie gpl la mai puțin de 20 m de o terasă unde este foc deschis aproape non-stop. Trebuie 50 m de locuri cu foc deschis. Nimeni nu vede.primaria nu știe.politia nu vede.statul nu există

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.