Salarii plafonate la cluburile finanțate din bani publici!

0

Sportul profesionist primește o grea lovitură din partea Guvernului României! Executivul a depus un proiect de lege care conține noi măsuri fiscale și include modificări care afectează sportul profesionist.
Începând din anul următor, salariul maxim pe care îl poate plăti un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net, iar contractele de activitate sportivă vor fi taxate mai mult.
Guvernul încearcă să astupe gaura din bugetul public cu noi taxe și a inclus sportul printre domeniile de activitate care ar trebui să contribuie mai mult începând cu anul următor.
Proiectul va ajunge în Parlament
Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale a fost publicat și urmează să ajungă în Parlament.
Ministerul Finanțelor vrea să modifice câteva reguli de care a beneficiat sportul în anii recenți.
Cluburile sportive nu vor mai avea voie să achite din bani publici salarii imense, așa cum au putut până acum. Salariul maxim al unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro.
6.000 euro, salariul maxim
Conform Gazetei Sporturilor, legea are ca reper salariul președintelui Consiliului Județean. Un sportiv nu va putea fi remunerat cu mai mult decât dublul salariului pe care-l are șeful CJ, adică de două ori 15.000 de lei. Formațiile din handbal, volei, baschet care plătesc salarii mai mari de 6.000 de euro lunar ar trebui să-și reducă drastic costurile sau să atragă cu mult mai mulți bani privați.
Fotbalul va fi cel mai puțin afectat
Conform analizei făcută de Gazeta Sporturilor, fotbalul e cel mai puțin afectat de această regulă, deoarece el beneficiază de bani privați. Doar drepturile TV din prima ligă însumează 30 de milioane de euro anual, la care se adaugă contracte de publicitate mai mari decât în celelalte sporturi.
Sportivii, antrenorii lucrează pe baza unor contracte de activitate sportivă, pe baza cărora cluburile plătesc în plus 11 la sută față de salariul net.
Potrivit noilor norme pe care le propune Ministerul Finanțelor se va ajunge la taxarea cu 30 la sută a salariilor plătite cu contracte de activitate sportivă. Costurile în plus vor fi semnificative. Un club care îi plătește unui jucător 10.000 de euro lunar consumă acum 11.000 de euro, cu tot cu taxele. Cu noua lege, clubul acesta va trebui să consume 13.000 de euro lunar ca să-i poată vira unui jucător 10.000 de euro.
Cheltuieli în plus cu contractele de activitate sportivă
Taxarea mai mare a contractelor de activitate sportivă o să le îngreuneze activitatea cluburilor de fotbal, care se vor trezi cu cheltuieli în plus.
Ca să profite de fiscalitatea lejeră, cu taxe de 11 la sută, echipele evitau să mai angajeze extracomunitari, pentru că jucătorii non-UE puteau fi “semnați” doar cu contracte de muncă, ceea ce impunea taxarea salariilor cu 76 la sută.
Din 2024, societățile din fotbal vor avea de achitat 30 la sută și la contractele de activitate sportivă. Un club cu un buget salarial anual de 3 milioane de euro avea nevoie de 3,3 milioane de euro cu tot cu taxele. În viitor ar trebui să mai facă rost de 600.000 de euro sau să scadă salariile și să se încadreze în suma pe care o avea disponibilă înainte de aplicarea noilor măsuri fiscale ale Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.