Metode de nădire folosite în pescuitul la crap (ultima parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”Metode de nădire folosite în pescuitul la crap”. Dacă în prima parte am vorbit despre pescuitul lansat, în această ultimă parte vom discuta despre pescuitul plantat. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
De-a lungul anilor metodele de nădire în pescuitul la crap au avansat constant. Dacă la început pescarii ce căutau crapii nădeau ,,manual”, neexistând alte variante, în prezent ne bucurăm de o gamă largă de soluții.
Navomodele de ultimă generație cu sonare incorporate, rachete de nădire ce pot depăși lejer 100 m, bărci cu motoare electrice ce ne permit plantarea monturilor pe distanțe mari și multe altele, au dus pescuitul la crap către un alt nivel.
Metodele de nădire în pescuitul la crap se împart în 2 categorii, în funcție de tipul pescuitului pe care îl practicăm: lansat sau plantat.
Pescuitul lansat cuprinde nădirea cu: catapulta, racheta de nădire, bastonul de nădire (cobra), praștia de nădit, cupa de nădire și nu în ultimul rând, cu mâna.
Pescuitul plantat se bazează desigur pe navomodel sau barca de plantat.
B. Nădirea în pescuitul plantat
1. Nădirea cu navomodelul
Nădirea cu navomodelul este probabil cel mai precis tip de nădire din pescuitul la crap. Practic, montura este prezentată pe o ,,farfurie de nadă”.
În cuva navomodelului putem pune orice tip de nadă. Principalul avantaj al navomodelului față de metodele folosite în pescuitul lansat este distanța.
Cu navomodelul putem duce lejer monturile și nada la distanțe de 200-400 m, dacă situația o impune. Deși am pescuit în câteva partide unde era necesar un pescuit la distanță, nu am fost niciodată un mare fan al acestui tip de pescuit.
Un dezavantaj al navomodelelor cu cuvă clasică este acela că nada cade toată gramadă lângă montură. Creearea unui pat extins de nadă este astfel destul de dificilă.
Cum tehnologia a progresat, au apărut și primele navomodele cu cuve rotative. Cuvele rotative permit împrăștirea nadei pe o suprafață mai largă. Astfel, după mulți ani, am găsit un navomodel potrivit pentru gusturilele mele!
În ce privește achtiționarea unui navomodel, principalele caracteristici de care ar trebui să ținem cont sunt : numărul și tipul cuvelor, raza de acțiune, tipul bateriei și semnalele luminoase și sonore.
B. Nădirea cu barca de plantat
Deși este un pescuit pe care îl practic destul de rar, este un stil ce pe anumite ape este de departe cel mai eficient.
Când discutăm de lacuri dificile cu multe structuri și distanțe apreciabile de pescuit, nădirea cu barca de plantat și implicit plantarea monturilor devin obligatorii.
Spre deosebire de navomodel, ce este mult mai comod și mai simplu de utilizat, nădirea cu barca de plantat deține anumite plusuri.
În primul rând cu barca putem transporta o cantitate nelimitată de nadă. De asemeni, putem forma paturi extinse de nadă, lucru dificil de realizat cu navomodelul.
Din punctul meu de vedere, nădirea de bază este mult mai eficientă cu ajutorul unei bărci.
În situațiile în care nu plantăm montura în condiții dificile, putem întreține patul de nadă cu ajutorul navomodelului, practicând un pescuit combinat.
Despre metodele de nădire și nădirea în pescuitul la crap se pot scrie cărți întregi. Pe parcursul acestui articol am încercat să explic pe scurt, cum și când ar trebui să folosim diferite tehnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.