Niciun elev din Argeș nu a primit Masa caldă!

0

Niciun elev din Argeș nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. S.M.
Situația este însă acceași la nivel national, pentru că abia în aceste zile se lucrează la Hotărârea de Guvern (HG) care să aprobe distribuția fondurilor pentru perioada rămasă până la finalul anului.
Banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară, spune Lixandru. În plus, programul pentru un milion de elevi care ar primi masă la școală, conform legii Deca-Iohannis, ar urma să fie implementat abia din ianuarie 2024, până atunci fiind finanțate tot cele 450 de școli cu 130 de mii de elevi, același număr ca în anul școlar trecut. Ministerul Educației alege să folosească până în decembrie programul-pilot de masă caldă prevăzut de legea „veche” a educației, anume legea 1/2011, abrogată odată cu intrarea în vigoare pe 3 septembrie a legii educației în învățământul preuniversitar 199/2023.
Programul pilot de masă caldă a conținut anul trecut în septembrie circa 450 de școli. Inițial au fost pe listă 300 de școli, alese pe criterii politice potrivit unei analize Edupedu.ro de la începutul cursurilor de atunci, un număr dublu față de septembrie 2021, apoi lista a fost extinsă până la 350, ajungând în noiembrie 2022 la 450 de școli. Motivul pentru care Ministerul Educației vrea să continue în prezent cu o Hotărâre de Guvern programul-pilot până în decembrie 2023, până să demareze legislația pentru aplicarea legii educației în vigoare 198/2023 care prevede ca masa caldă să devină Programul Național Masa Sănătoasă (PNMS), extins la 1 milion de copii din acest an școlar, 2023-2024, ar putea fi că nu a alocat bani decât până în luna iunie 2023, fără să ia în calcul modificările legislative și noul necesar financiar.