Vortexul polar va aduce o iarnă timpurie

0

Un nou vortex polar se formează în stratosferă, iar acest lucru va atrage după sine o iarnă timpurie. Meteorologii şi climatologii sunt de părere că iarna 2023-2024 va debuta mai devreme decât iernile anterioare. Specialiștii susțin că o masă de aer foarte rece se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, însă sunt deocamdată rezervați în a emite prognoze pe termen lung. M.S.
Un nou vortex polar se formează în stratosferă, deasupra Polului Nord. Acesta se extinde rapid și va continua să se consolideze spre iarna 2023 – 2024. Vortexul Polar este cunoscut pentru impactul pe care îl are asupra vremii de iarnă din SUA și Canada. Acum, acesta se întinde și în Europa. Masa de aer foarte rece se află deasupra Polilor Nord și Sud. Probabilitatea ca iarna să vină, anul acesta, mai repede decât de obicei este de 90%, spun experţii. Alături de vortexul polar, fenomenul El Nino şi masele de aer rece vor determina ierni foarte friguroase în mai multe țări, în special din SUA și din Europa.

Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor

Climatologul ANM, Roxana Bojariu, susține că fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în 2023, iar efectele deja se resimt. ”Toate sistemele de vreme, inclusiv cele din anotimpul de iarnă pot căpăta un nivel de severitate mult mai mari. Vom avea noi norme climatice, o nouă ordine climatică, deja facem trecerea spre noua ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a afirmat climatologul pentru Digi 24.”Temperatura apei oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent. E un semnal de alarmă, oceanul absoarbe 90% din căldura rezultată datorită intensificării efectului de seră rezultat prin acțiunile umane. Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia”, a declarat Bojariu.

Vor fi ninsori abundente

El Nino, masele de aer rece și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit. Aceste evoluții ar putea duce la ierni mult mai friguroase în multe țări, până la începutul lui 2024. Cele mai afectate vor fi Europa și SUA, spun meteorologii. Potrivit specialiștilor, există o probabilitate de 1 la 5 să fim martorii unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, iarna aceasta. Vor fi ninsori abundente, cu precădere în nordul și nord-estul continentului european.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. Când vorbim de un vârtej polar, ne referim la o zonă mare de presiune scăzută care se formează aproape de polii Pământului. În mod normal, acest vortex polar este cel mai răspândit la polul nord. Această zonă cu presiune scăzută conține aer rece intens care face ca temperaturile să scadă dramatic. Se numește vârtejuri, deoarece se referă la rotația pe care o are vântul în sens invers acelor de ceasornic și permite aerului rece să rămână mai mult timp lângă poli. Vortexul polar slăbește vara și se intensifică iarna. Uneori în timpul iernii emisferei nordice acest vârtej face ca aerul rece să călătorească mult mai spre sud împreună cu fluxul de jet. Acest lucru se întâmplă în mod regulat în timpul iernilor și este asociat cu valuri extreme de frig care provin din Arctica din Statele Unite, explică meteorologii.

Ce este El Nino

El Nino este un fenomen meteorologic care generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Fenomenul se produce în Oceanul Pacific și constă în încălzirea la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.