Un deținut cere peste million de euro despăgubire de la stat!

0

A fost condamnat, definitiv, la 20 de ani închisoare pentru trafic de droguri de mare risc și este nemulțumit de condițiile din penitenciarele din țara noastră. Este povestea unui deținut de la Penitenciarul Mioveni. Pentru asta a dat în judecată Administrația Națională a Penitenciarelor și cere despăgubiri record. Bărbatul solicită 50.000 de euro și un million de euro pentru condițiile de detenție. 
Un bucureștean, în vârstă de 49 de ani, a trimis , săptămâna trecută, o cerere de chemare în judecată împotriva Administrației Penitenciarelor din România. Aflat în custodia Penitenciarului Mioveni deținutul reclamă că atât la închisoarea din județul nostru cât și la alte penitenciare din țară, unde a mai fost încarcerat, condițiile de detenție sunt precare. Claudiu T. cere despăgubiri statului român în valoare de 50.000 de euro pentru o parte din aspectele reclamate și de un million de euro pentru parte cealaltă. Cererea a fost depusă la instanță pe data de 20 octombrie iar primul termen de judecată ar putea avea loc pe 5 martie anul viitor. În trecut, alți deținuți de la Penitenciarul Mioveni au reclamat la Avocatul Poporului că celulele sunt supraaglomerate, că pereții au mucegai, veceurile sunt inadecvate și că în spațiile de deținere sunt ploșnițe.

Condamnat la 20 de ani detenție

Deținutul care a dat statul în judecată este recidivist și se află în penitenciar în anul 2011, fiind condamnat defintiv la 20 de ani detenție pentru trafic de droguri de mare risc. Acesta se află la Penitenciarul Mioveni din luna iunie a acestui an, unde a venit prin transfer de la Penitenciarul Giurgiu. Bucureșteanul a fost condamnat într-un dosar al DIICOT București, fiind acuzat de traffic de droguri de mare risc. Acesta era omul de încredere liderului grupării ”Soare” care se ocupa cu vânzarea de heroină în zona Gării de Nord din București. Gruparea era formată din reprezentanții unei familii din Capitală, care împărțea teritoriul cu o altă grupare ”Gunoierii” formată din membrii aceleiași familii. Cele două rețele Soare și Gunoierii, erau formate din persoane care aveau diferite grade de rudenie între ele: soț, soție, surori, frați, cumnați, etc, fiind în total 29 de inculpați.

Procese câștigate la CEDO de deținuți

România a fost condamnată la CEDO de 37 de ori pentru „tratament inuman sau degradant”, majoritatea proceselor fiind intentate de deținuți. Potrivit normelor pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor e obligată să le asigure deţinuţilor, fiecare persoană încarcerată trebuie să beneficieze de un spaţiu personal de minimum 4 metri pătraţi. Paturile trebuie să aibă 2 metri lungime şi minimum 90 de centimetri lăţime. În cameră e obligatoriu să existe un dulap, o masă şi un scaun. Deţinuţii vor beneficia de lumină naturală, vor avea televizor, interfon, întrerupător şi priză în interiorul celulei. Cât despre grupul sanitar, acesta trebuie să fie separat de camera de detenţie. Trebuie dotat cu o chiuvetă, oglindă, duş şi cadă şi un WC care să fie delimitat printr-un perete de restul băii. Toaleta trebuie să deservească maximum 10 deţinuţi. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.