Generalul Constantin I. Năstase a murit la 108 ani!

0

Generalul în rezervă Constantin I. Năstase, cel mai longeviv veteran de război din România, a trecut la cele veșnice la vârsta de 108 ani. În anul 2022, fusese avansat la gradul de general-maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume.
Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Catedrala Sfinții “Petru și Pavel” din Mioveni. Înmormântarea va avea loc miercuri.

A luptat la Odesa și Stalingrad

Născut pe 3 iunie 1915 la Mioveni, Constantin I. Năstase a avut o poveste de viață impresionantă. A absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a primit diploma de învățător în Pitești.
A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Răsărit, din iunie 1941 până în 1944. Ca ofițer de rezervă al Armatei Române, a participat în cadrul Regimentului 19 Infanterie Caracal la Bătălia de la Odesa (1941) și la Bătălia de la Stalingrad (1942-43). A scăpat cu viață de la Stalingrad și a mărșăluit mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40° C. După 75 de zile de marș a ajuns în România unde a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova. După absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.

Muzeu Etnografic la Mioveni

Începând cu 12 septembrie 1970, prin grija și eforturile depuse de Constantin Năstase, Cula Racovița găzduiește Muzeul Etnografic din Mioveni, acesta fiind amenajat pe următoarea structură: îndeletniciri, obiecte de artă, port popular, ceramică, elemente de artă populară, arme, mărturii religioase, unelte de tâmplărie și dogărie, toate secțiile însumând peste 800 de obiecte și exponate.M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.