Generalul a fost condus pe ultimul drum!

0

Ieri, la Mioveni a avut loc înmormântarea generalului în rezervă Constantin I. Năstase. Acesta a murit luni, la vârsta de 108 ani, fiind cel mai vârstinc general de armată și veteran de război. Au fost organizate funeralii cu onoruri militare.
Generalul în rezervă Constantin I. Năstase, cel mai longeviv veteran de război din România, a trecut la cele veșnice la vârsta de 108 ani. În anul 2022, fusese avansat la gradul de general-maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Ieri acesta a fost condus pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a avut loc la Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Mioveni. Dacă în timpul vieții, generalul Constantin I. Năstase s-a bucurat de aprecierea tuturor, fiind decorat la vârsta de 106 ani de premierul, de atunci, Nicolae Ciucă, ieri, la funeralii au participat numai oficialități din Mioveni și cadre militare alături de prieteni și membri din familie. Au lipsit parlamentari de Argeș dar și șefi din partea administrației județene. Se spune că înainte de slujbă au trecut pe la catafalc, să aprindă o lumânare și să depună o coroană, doar vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, și deputatul Nicolae Pavelescu. Slujba a fost ținută de o sobor de peste 10 preoți. Sicriul a fost purtat pe brațe de militari. De asemenea, un pluton de militari a însoțit cortegiul pe tot traseul de la biserică până la cimitir, acolo unde este cavoul familiei. La cimitir, militarii au tras trei salve de foc în aer, în onoarea generalului-maior Costantin I. Năstase. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Generalul Constantin I. Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni. S-a stins din viață luni dimineața, pe 30 octombrie 2023, în localitatea sa natală. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia de la Odessa şi în confruntarea de la Cotul Donului. După încheierea războiului, generalul Năstase și-a dedicat, în continuare, viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică. Constantin I. Năstase s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale. Unul dintre ele a fost înființarea, în ansamblul Culei Racovița, unui muzeu ce îi poartă numele. Constantin I. Năstase a adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale. M.Sandu