Întâlnire de lucru privind eliminarea riscurilor accidentelor de muncă

0

Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș împreună cu Instituția Prefectului Județului Argeș și Consiliul Județean Argeș, a organizat o întâlnire cu reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județul Argeș, beneficiarii acestor lucrări. M.D.
Potrivit legislației, beneficiar/investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică pentru care se execută lucrarea și care asigură fondurile necesare realizării acesteia.
Beneficiarul lucrării sau managerul de proiect trebuie să asigure ca, înainte de deschiderea șantierului, să fie stabilit un plan de securitate și sănătate. La elaborarea planului trebuie să se ţină seama de toate tipurile de activităţi care se desfăşoară pe şantier şi să se identifice toate zonele în care se desfăşoară lucrările care implică riscuri specifice pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor.
Fiecare antreprenor/subantreprenor va elabora un plan propriu de securitate şi sănătate care va cuprinde ansamblul de măsuri specifice şi va fi armonizat cu planul de securitate şi sănătate al şantierului.
Trebuie desemnat un coordonator de securitate
Potrivit prevederilor legale, atunci când la elaborarea unui proiect participă mai mulţi proiectanţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării, iar în situaţia în care, la realizarea lucrărilor pe şantier participă mai mulţi antreprenori, un antreprenor şi unul sau mai mulţi subantreprenori, un antreprenor şi lucrători independenţi ori mai mulţi lucrători independenţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării.
S-au stabilit modalitățile de comunicare
Astfel, inspectorul șef – Anița Maria Neacșu, alături de specialiști din cadrul I.T.M. Argeș, au prezentat și pus la dispoziție reprezentanților Unităților Administrativ Teritoriale materiale de informare cu privire la cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile. Totodată, s-au precizat și modalitățile de comunicare prin care beneficiarii pot solicita informații în legătură cu eventualele neclarități ale prevederilor legale expuse, cu scopul de a preveni astfel de evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.