Argeșean extrădat în SUA după ancheta FBI

0

Un prejudiciu de peste 5 milioane de dolari a adus o grupare, al cărei lider este argeșean, Statelor Unite ale Americii. Interlopii au păcălit autoritățile din California și au primit, în pandemie, ajutoare de șomaj în baza unor documente false. Și nu numai atât! Ei sunt acuzați că ar fi coordonat o altă grupare care a comis numeroase furturi de la cetățeni americani prin distragerea atenției. Agenții FBI cu sprijinul polițiștilor români și ai procurorilor DIICOT, Structura Centrală au făcut 8 percheziții în Argeș și Teleorman la suspecți. Fratele liderului grupării, a fost arestat preventiv pentru a fi extrădat! M.Sandu
Acțiunea a avut loc în cursul săptămânii trecute. La perchezițiile organizate de DIICOT au participat, pe lângă ofițerii BCCO Pitești și BCCO Teleorman, un agent federal și un analist din cadrul Biroului FBI San Diego, a unui agent IRS (n.r. Serviciul Federal de Administrare Fiscală), precum și a 3 reprezentanți ai Biroului FBI la București. Unul dintre coordonatorii celei mai mari reţele de crimă organizată de peste ocean, cunoscută drept Sandu Syndicate, a fost prins în Argeș, la Merișani. Este vorba despre David Constantin, zis Mediaş, în vârstă de 27 de ani. Este acuzat de autoritățile din SUA că a pus la cale, împreună cu fratele său, Sandu Constantin, una dintre cele mai mari fraude din pandemie. Constantin Sandu a fost arestat în luna martie în SUA iar Mediaș era căutat pentru a fi extrădat. Reţeaua a fost destructurată de ofiţerii FBI după ce liderul lor a ajuns după gratii. Din interceptări şi-au dat seama cum funcţiona schema prin care statul era înşelat, pentru că şi ei, la rândul lor, s-au numărat printre cei aproximativ 300 de beneficiari ai banilor acordaţi drept ajutor pe timp de pandemie. Constantin Sandu, de 33 de ani, zis ”Bobi”a fost arestat de FBI pe 1 martie 2023, la stația de patrulare a frontierei Imperial Beach când încerca să fugă în Mexic. „Aceste beneficii au fost oferite cu intenția de a ajuta familiile care se luptau să rămână pe linia de plutire și au fost un colac de salvare pentru mulți. Presupusa lăcomie a lui Sandu a deturnat acele fonduri pentru propriul său câștig personal. FBI și partenerii noștri vor continua să-i identifice pe cei care comit fraude legate de pandemie și să-i tragă la răspundere pentru crimele lor”, declara procurorul de caz la data arestării argeșeanului, în luna martie.

Prejudiciu de peste 5 milioane USD

”În cadrul investigației s-a stabilit că, în perioada iulie 2020 – august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată formată din cetățeni români au acționat în scopul obținerii, în mod fraudulos, de beneficii guvernamentale în statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentului pentru dezvoltarea ocupării forței de muncă (Employment Development Department California- EDD) . Ancheta derulată de către agenții Biroului Federal de Investigații din San Diego a fost realizată cu sprijinul autorităților de aplicare a legii din România, fiind probat faptul că începând cu luna iulie 2021, membrii grupului infracțional organizat au acționat, în mod sistematic, în scopul facilitării obținerii frauduloase atât pentru ei cât și pentru alte persoane de cetățenie română (de ordinul sutelor), a unor beneficii materiale de la EDD prin deschiderea de conturi în cadrul aplicației folosind identități fictive și depunerea de documente justificative cu conținut nereal (cereri antedatate, facturi de utilități, declarații de venit, diverse formulare și carduri de asigurare de sănătate). De la fiecare persoană care a apelat la „servicii” de natura celor menționate, au fost încasate sume cuprinse între 1.000 și 1.500 USD. Prejudiciul produs în dauna statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 USD”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

Arestat în baza mandatului internațional

Tot sub coordonarea fraţilor Constantin a dat lovitura şi Clanul Ghiocel, din județul Vâlcea, specializat în furturi de bani şi bijuterii pe teritoriul Statelor Unite. La perchezițiile, de săptămâna trecută, din Merișani oamenii legii au descoperit 24 plăcuțe de înmatriculare furate din SUA, bani, ceasuri de lux și bijuterii. Constantin David a fost arestat în baza unul mandat internațional. ”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti dispune arestarea provizorie în caz de urgenţă în vederea extrădării a persoanei extrădabile Constantin David, în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.11.2023, până la data de 13.12.2023, inclusiv”, se arată în decizia judecătorilor. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de inculpat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.