Mâine la sosi la Biserica Parohiei Nicolae Kretzulescu, din Leordeni, icoana Maicii Domnului Portărița din Iviron. O altă icoană sfântă de la Muntele Athos, Prodomita,este de ieri, la Curtea de Argeș, în Parohia Bătușari. S.M.
Dacă icoanele Paramytia și Prodomita se află la Domnești și Curtea de Argeș, o a treia icoană de la Muntele Athos va poposi de mâine, la Biserica Parohiei Nicolae Kretzulescu, în Leordeni. Este vorba despre Icoana Maicii Domnului Portărița din Iviron, adică Îndrumătoarea spre Hristos. Popasul acestei icoane are loc în apropierea hramului Sfintei Mari Martire Ecaterina, iar programul liturgic al biericii în această perioadă este următorul: # miercuri, 22 noiembrie, ora 16.00: sosirea Icoanei Maicii Domnului „PORTĂRIȚA”; slujba Acatistului Maicii Domnului # joi, 23 noiembrie: ora 09.30: Sfânta Liturghie și program de spovedanii; ora 17.00: Slujba Paraclisul Maicii Domnului Iisus # vineri, 24 noiembrie: ora 09:30: Sfânta Liturghie; ora 17.00: Slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu în sobor # sâmbătă 25 noiembrie: ra 09:30: Sfânta Liturghie arhierească în cinstea Sfintei Mari Martire Ecaterina.
Folositoare la vreme de necaz și supărare
Icoana Maicii Domnului „Portărița” a fost pictată de Sfântul Medic și Evanghelist Luca. Fecioara Maria este zugrăvită ținându-L pe Pruncul Iisus pe brațul stâng și aratând spre El cu mâna dreaptă, ca o călăuză spre Dumnezeu. Hristos ține în mâna stângă un sul de hârtie ce simbolizează Evanghelia, iar cu mâna dreaptă binecuvântează. Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Iviron este ferecată, cu exceptia fețelor, cu o îmbrăcăminte de aur și argint, cu pietre prețioase, monede de aur și o mulțime de alte podoabe dăruite de împărați, regi, duci, ofițeri și simpli credincioși. Aceste odoare sunt dovezi ale minunilor Fecioarei Maria. Le-au oferit Maicii Domnului aceia care au primit ceea ce au cerut de la ea. Icoana fost păstrată cu mare cinstire în casa unei văduve bogate și evlavioase din Niceea, care avea un singur fiu. În timpul împăratului Teofil, iconoclaștii controlau casele creștinilor pentru a distruge icoanele. Unul dintre soldați a descoperit Icoana Maicii Domnului și a lovit-o cu o suliță. Îndată a curs sânge din locul în care icoana a fost lovită. Văduva, văzând minunea și temându-se de distrugerea icoanei, a dat soldaților imperiali bani, implorându-i să nu se atingă de icoană până a doua zi, dimineața. Când soldații au plecat, femeia și fiul ei (care mai târziu a devenit călugăr athonit) au luat icoana și au mers la țărm, așezând-o pe apă. În chip minunat, icoana Maicii Domnului s-a îndepărtat, plutind deasupra apei. Sfânta icoană a plutit până la Muntele Athos.
Pentru mai mult timp, călugării athoniți au văzut un stâlp de foc pe mare, care ajungea până la cer. Această vedenie a continuat câteva nopți. Apropiindu-se cu barca, monahii au constatat că stâlpul de foc izvora din icoana Maicii Domnului, iar când doreau să se apropie, icoana se depărta. Văzând acestea, călugării s-au întors la mănăstire, rugându-se și postind. Maica Domnului s-a arătat în vis unui călugăr evlavios al Mănăstirii Iviron, Cuviosul Gavriil zicându-i să meargă pe apă după icoana sa. Mergând la țărm, Gavriil a pășit pe valurile mării ca pe uscat, învrednicindu-se să ia cu mâinile sale această icoană grea și de mari dimensiuni, și a așezat-o în biserica mănăstirii. Icoana este de mare folos duhovnicesc la vreme de necaz și supărare aduce ajutor și alinare sufletului.
Icoane găzduite și de alte biserici
După cum am mai scris, din această vară bisericile din Argeș, pe rând, găzduiesc icoana sfântă Paramytia, făcută special pentru Eparhia Argeșului și Muscelului, Aceasta nu mai este singura adusă la noi în județ la Sfântul Munte. Anterior sosirii icoanei Prodomita, și îniantea cinstirii hramului închinat praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii parohiei Bătușari – Curtea de Argeș au participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de ÎPS Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei le-a oferit credincioșilor câteva sfaturi despre post, amintind că ,,nu numai gura şi stomacul să postească, ci şi ochii şi urechile şi picioarele şi mâinile noastre”.
ZIARUL CURIERUL ZILEI ESTE INTERESAT DE OPINIILE ŞI SUGESTIILE DUMNEAVOASTRĂ, LEGATE DE CONŢINUTUL CURIER.RO.
De asemenea, aducem în atenţia tuturor CLIENȚILOR noștri ACTUALI și VIITORI, noua adresă de E-MAIL a redacţiei: anuntcurierulzilei@gmail.com Trimite
CONTACTAŢI-NE LA TELEFOANELE: 0248/215740; 0248/215726; 0348/401525