Au săpat o gaură în zid cu lingura, ca să evadeze!

1

În timp ce se aflau la Spitalul Penitenciar Mioveni, doi deținuți au încercat să evadeze după ce au săpat o gaură de 60 centimetri lungime în zidul de la baie, cu lingura și cu un suport metalic pentru chiuvetă. Supraveghetorii au fost alertați de zgomote și i-au prins pe cei doi chiar când munceau de zor. Judecați pentru evadare, ambii au scăpat nepedepsiți, cu ajutorul prescripției, fapta fiind comisă în iulie 2018. Decizia a fost dată recent de Judecătoria Pitești. În prezent, cei doi deținuți sunt cazați în alte penitenciare din țară. Ambii au mai avut tentative sau evadări în trecut. M.Sandu
Bărbații își ispășeau condamnările la Penitenciarul Spital Mioveni unde urmau tratament medical. În noaptea de 9 spre 10 iulie 2018, au încercat să evadeze. în noaptea de 09/10.07.2018, în timp ce se aflau în executarea unor pedepse la Penitenciarului Spital Mioveni.” Inculpaţii folosindu-se de obiecte metalice, au executat o gaură în peretele camerei de deţinere El. 12, unde se aflau cazaţi, cu scopul de a evada din starea legală de deţinere, iar activitatea infracţională a fost oprită de agenţii supraveghetori care i-au surprins pe cei doi în timp ce săpau în peretele camerei folosindu-se de o lingură şi un suport metalic pentru chiuvetă”, a reieșit din rechizitoriul procurorilor. ”Pentru a se reţine această situaţie de fapt, mai întâi organele de cercetare au dispus efectuarea unei cercetări la faţa locului, context în care au constatat că în incinta secţiei de deţinere El, se află camera de deţinere El. 12 (compusă din camera propriu zisă, o cameră de păstrare a alimentelor şi un grup sanitar) iar în interiorul grupului sanitar al acesteia, pe peretele dinspre exterior, sub fereastra din termopan prevăzută cu grilaj, s-a constatat că exista o gaură rezultată în urma dislocării tencuielii şi a bolţarilor, aceasta având o lungime de 60 cm, o lăţime de 30 cm, cu adâncimile de 41 cm în partea stângă şi 20 cm în partea dreaptă. De asemenea, s-a constatat că la baza peretelui, sub gaura formată exista o grămadă de moloz, iar pe aceasta se afla o lingură ruptă, un obiect metalic îndoit şi o bucată de material textile”, reiese din ancheta făcută la fața locului.
A motivat că voia să iasă la plimbare
Atunci când au fost audiați deținuții au avut declarații greu de crezut. Unul a susținut că voia să iasă afară, la aer, la plimbare, iar celălalt suținea că intenția a fost de a distruge bunurile din peniteicar pentru a se răzbuna. ”…inculpatul a declarat că în noaptea de 09/10.07.2018, în timp ce se afla în camera de deţinere El. 12 din cadrul Penitenciarului Spital Mioveni, împreună cu inculpatu a executat o gaură în peretele grupului sanitar al camerei de deţinere fară a avea intenţia de a evada ci doar de a ieşi în curtea unităţii de deţinere pentru a se plimba, subliniind că a recurs la acest gest deoarece se afla sub influenţa unui tratament medical”, se precizează în motivarea sentinței Judecătoriei Pitești. Colegul lor de celulă nu i-a anunțat pe supraveghetori cu privire la ce se petrece. Când a fost audiat ca martor aesta a spus că dormea. ”colegul de celulă al inculpaţilor a relatat că în noaptea de 09/10.07.2018, în timp ce dormea în patul său din camera El.12, a fost trezit de către agenţii supraveghetori din cadrul Penitenciarului Spital Mioveni care au pătruns în cameră şi i-au surprins pe inculpaţii în timp ce executau cu obiecte metalice o gaură în peretele din grupul sanitar, sub fereastră, cu intenţia de a evada. Martorul a mai arătat că nu i-a ajutat pe inculpaţi în activitatea infracţională şi nici nu avea cunoştinţă despre intenţia acestora întrucât inculpaţii comunicau prin limba romanes pe care acesta nu o cunoaşte”, mai scrie în motivarea sentinței.
Salvați de prescripție
Termenul de prescripție pentru evadare este de 5 ani, iar în cazul celor doi deținuți s-a împlinit în iulie 2023. Dosarul a stat în cercetare timp de patru ani fiind trimis în judecată în 2022. Tocmai de aceea nu au putut fi condamnați. S-a dispus încetarea procesului penal împotriva lor, faptele fiind prescrise. În prezent, bărbații se află în penitenciarele din Aiud și Arad. Fiecare dintre ei a mai încercat să evadeze, în trecut, din centre de reţinere şi arestare preventivă. Tiberius Lăcătuș chiar a reușit să scape, în 2015, împreună cu alte trei persoane, din sediul unui centru, prin îndoirea şi dislocarea gratiilor de la fereastra unde aveau loc activităţi recreative. Inculpații au fost prinși ulterior.Celălalt deținut, Gheorghe Mihai, a încercat să evadeze și el dintr-un centru de reținere, împreună cu o altă persoană. Au dislocat cărămizile din zona ferestrei cu ajutorul piciorului şi platbandei patului, dar au fost depistați la timp de polițiști.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.