Argeșul scapă de tăierile ilegale de păduri!

2

Fiind de mai multe ori în top din cauza tăierilor ilegale de păduri, județul nostru ar putea scăpa în scurt timp de aceste fapte ilicite. S.M.
În acest sens, Ministerul Mediului a anunţat că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit. „Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor”, a anunţat ieri Ministerul Mediului. Conform Digi24, Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea Rartel S.A. (Leader), Essenys Software, Terrasigna SRL, e-Geos S.p.A ca ofertă câştigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente. Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren.
Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR.
Capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante, cu răcire pe apă, şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Contractul are o valoarea totală de 37.592.905,84 lei cu TVA.

2 COMENTARII

  1. Sa vedem si pusa in practica toata treaba. Daca nu se grabesc nu mai au ce sa vada prin satelit, ca taie baietii in continuu.
    Praf este nordul judetului, raurile sunt distruse de tot felul de exploatari, iar din paduri se taie frumos din mijloc sa nu se vada.

  2. Da, la drumul principal padurea e neatinsa, soferii cred ca totul e in ordine, dar dupa primul deal incep taierile.
    Sa vedem cum se vor adapta taietorii ilegali la noile conditii de lucru cu imagini satelitare.
    Imi imaginez ca operatorii care manuiesc laptopurile respective sunt bugetari cu program de lucru de la 8:00 la 16:00 de luni pana vineri.

    Cat despre controalele asupra masinilor care transporta lemne,
    de obicei politia face filtre pe autostrada sau pe drumul vechi (DN7) incepand cu orele 7:00 sau 8:00,
    pe cand transportatorii pleaca din Campulung in jur de 03:00 si intra pe autostrada pe la orele 4:30 – 5:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.