Teroriştii anunţau plasare de bombe în aeroporturi!

0
  • Grupare destructurată de DIICOT Piteşti



Ieri dimineaţă procu­rorii DIICOT Piteşti au coordonat o acţiune desfăşurată în mai multe judeţe, privind destruc­tu­rarea unei grupări teroriste. Din fericire nu erau acţiuni puse în aplicare, ci teribilismul dus la extrem al unor tineri inconştienţi care sunau şi anunţau plasare de bombe în aeroporturi sau instituţii publice. În urma apelurilor avea loc o desfăşurare de forţe impresionantă, la final se stabilindu-se că este vor­ba de un apel fals. Cei din spatele acestor apeluri se distrau şi se lăudau cu impactul avut de ame­ninţarea făcută.


„În cursul zilei astăzi (n.r ieri), polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, cu sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa şi Neamţ, au efectuat activităţi procedurale de predare sau ridicare de obiecte și înscrisuri, precum şi punere în executare a unor mandate de aducere în cadrul unui dosar de terorism. Din cercetări s-a stabilit că, în perioada septembrie 2019 – martie 2020, 9 persoane din județele Dâmbovița, Neamț, Buzău, Constanța și din București, ar fi mai inițiat apeluri având ca scop amenințarea și intimidarea populației, prin producerea unui eveniment cu puternic impact psihologic. O persoană ar fi alertat telefonic autoritățile despre faptul că ar avea asupra sa o bombă, pe care intenționează să o detoneze în incinta unui aeroport din București. Pentru administrarea probatoriului, au fost ridicate 10 telefoane mobile, 12 cartele telefonice, 3 unităţi de calcul, 7 unităţi de memorie și alte obiecte și înscrisuri. Persoanele în cauză au fost conduse la audieri, urmând ca, după administrarea probatoriului, să fie dispuse măsurile legale. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații. La acțiune au participat și jandarmi din Buzău, Dâmbovița și din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis-Constanța”, a transmis Biroul de Presă al IPJ Argeş cu privire la acţiunea de ieri dimineaţă.
Se lăudau cu impactul apelului lor
În intervalul celor 7 luni, membrii grupării au dat sute de telefoane prin care anunţau diverse nenorociri, toate dovedindu-se ca fiind apeluri false. Ca urmare a acestor apeluri au fost situaţii în care ofiţerii SRI şi poliţiştii au fost nevoiţi să evacueze sute de persoane din incintele vizate. Este cazul altertelor cu bomă din aeroportul Otopeni şi din Gara de Nord din Bucureşti, din 29 ianuarie, anul trecut. În afara apelurilor cu alertare de bombă au fost şi unele prin care membrii grupărilor îşi reclamau duşmanii că au comis fapte extrem de grave. În urma verificărilor se constata că reclamaţiile nu sunt reale. De asemenea indivizii plasau comenzi cu valori foarte mari în numele unor adversari. În urma cercetărilor s-a stabilit că una dintre cartelele telefonice utilizate provenea din judeţul Argeş, astfel că, dosarul a fost instrumentat de procurorii şi poliţiştii piteşteni. Oamenii legii au reulit să-i idetifice pe cei 9 membrii, fiind vorba de 4 indivizi din Bucureşti, 2 din judeţul Dâmboviţa, şi câte unul din Buzău, Neamţ şi Constanţa. Aceştia se cunoşteau fie personal fie din mediul online şi în funcţie de impactul avut de apelurile date, se lăudau între ei.
Foloseau aplicaţii se disimulare a vocii
Pentru a nu fi depistați, tinerii foloseau o tehnologie de modificarea vocii. „S-a reţinut faptul că inculpații fac parte dintr-un grup de tineri care și-au făcut o preocupare din apelarea, prin intermediul unei aplicații informatice, folosind tehnologia VoIP prin care disimulează identitatea apelantului, a dispeceratelor unor aeroporturi și unități de poliție pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile și pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și pentru apelarea unor persone fizice și juridice pentru a face diverse farse. Astfel, inculpații au apelat în mai multe rânduri dispeceratul Aeroportului International Henri Coandă București-Otopeni pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile. Totodată au inițiat mai multe apeluri telefonice către secții de poliție din Capitală pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și către mai multe societăți comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceștia intraseră în diverse conflicte”, spun anchetatorii. M.Sandu