Momeli de cârlig pentru anotimpul rece

0
1

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nos­tru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pes­cuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prin­derea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai impor­tan­te legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă prezentăm „Momeli de cârlig pentru anotimpul rece“, dar şi două tipuri de monturi folosite în pescuitul crapului. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, un tânăr pescar de crap, din noul val, campion naţional la 22 de ani cu lotul Nexgen. Autor al mai multor articole şi teste cu produse de pescuit, rea­lizator de emisiuni la postul Fishing&huntingtv, Alex a reuşit în scurta perioadă de când pescuieşte să dobândească destulă experienţă din care să împărtăşească şi pesca­rilor aflaţi la început de drum.
Anotimpul rece este unul destul de puţin aşteptat de către pasionaţii pescuitului la crap, pentru că el va pune capăt sezonului, însă asta totuşi ar trebuie să se întâmple când se aşterne stratul de gheaţă pe lacuri. De-a lungul timpului m-am întâlnit cu multe întrebări din partea oamenilor, ce arome sunt bune pentru toamnă, ce boilies e bun pe apă rece, ce groundbait etc. Eu unul nu consider aceste aspecte atât de importante, ci dau mult mai multă importantă abordării noastre şi a momelilor prezentate.
În mare parte nu îmi schimb nada (ca sortiment sau aromă ) faţă de perioada caldă, însă îmi schimb prepararea ei şi mai ales, modul de desfacere sau de solubilizare în apă. Apa având temperaturi scăzute, va face ca dispersia să fie mai greoaie, pentru asta, noi trebuie să o ajutăm, să o facilităm. Acelaşi lucru trebuie luat în calcul şi atunci când ne alegem momelile de cârlig, pentru că ele trebuie să fie atractive, uşor de aspirat şi cu o dispersie foarte bună în apă. Aşa că, în perioada rece, alegerile mele în cazul momelilor sunt:
Momeli flotante mici
Fie că sunt folosite împreună cu un momitor cu nada, mămăligă sau o pastă moale, Mini Pop-upurile de 8mm sunt uşor de aspirat, mici şi subtile şi pot face diferenţa la numărul trăsăturilor. Împreună cu un cârlig mic şi un sac solubil vor avea o prezentare foarte bună pe substrat.
Solubile 16mm
Atracţie şi subtilitate, solubilele de 16mm sunt ideale în perioada rece, fiind momeli de dimensiuni mici şi având atracţia ridicată dată de straturile care se dizolvă. Solubilele eXXtra Flavour de la WLC Carp au în compoziţie micropelete, care facilitează descompunerea solubilei. Pe lângă asta, pentru o atracţie şi o dispersie foarte bună, acestea au doze duble de aromă şi lichide nutritive care sunt benefice în această perioada rece.
Pastă pe momeli sau pe mini snowman-uri
În cazul în care nu aveţi cele mai proaspete momeli de cârlig, sau vreţi să creşteţi atracţia unor pop-upuri sau momeli artificiale, o pastă puţin mai moale, amestecată cu puţină apă va fi o varianta foarte bună şi atractivă pentru orice fel de momeala de cârlig.
Momeli dipuite
Acestea sunt şi ele indicate în această perioada, având o atracţie ridicată datorită dipuirii succesive. Momeli precum mini boiliesuri, solubile, boiliesuri de 16mm sau chiar şi pop-upuri, pot fi îmbibate bine cu dip pentru a provoca mai multe trăsături.
Montura rigidă fluorocarbon
Rigurile rigide au devenit extrem de folosite în ultimii ani datorită nevoii unei prezentări cât mai bune şi fară posibilitate de încurcare în cazul lanseurilor la distanţă. În majoritatea cazurilor, monturile rigide sunt folosite în ansambluri elicopter, fie în prezentări normale, pe fundul lacului sau de tipul chod, cu momeala ridicată. Personal am folosit riguri rigide cu pop-upuri în monturi de tip Ronnie Rig, însă cel mai mult le-am utilizat cu momeli de fund în monturi cât mai simple. Avantajul principal al rigurilor rigide realizate din fluorocarbon este faptul că gradul de încurcare în lanseu este extrem de redus. Al doilea avantaj ar fi acela că în cazul în care pe lângă momeală se află niste crapi care se hrănesc, în momentul aspirării, cârligul vă fi mult mai greu de „scuipat” de către aceştia. Noi spunem că aceste monturi “agaţă” tot ce mişcă. Ansamblul elicopter a căpătat noi forme, în special una simplificată, făcută direct pe înaintaş/firul principal şi nu pe leadcore, pentru că distanţele la care să ajungă să fie ceva mai mari. În acest caz, monturile rigide au avut mai multe tipuri de legături, cu vârteje normale, rapide, cu conuri antitangle etc. Am testat toate variantele şi am rămas la cea cu o agrafă rapidă (ceva mai ciudata, cum se vede şi în poza de mai sus) pentru a avea posibilitatea de a schimba rapid rigurile. Dacă nu sunt nevoit să pescuiesc departe, aleg întotdeauna ansamblul inline, însă aici avantajul principal al rigului, şi anume lipsa încurcării în lanseu, nu prea îşi mai are loc. Pe distanţe scurte, este greu să mai întâmpini problema încurcării rigului. Am folosit de multe ori riguri rigide chiar şi pescuind aproape, însă din alte motive. Să am o prezentare ceva mai selectivă, o montura mai lunga ori cazuri când pur şi simplu un astfel de rig a funcţionat mai bine. Când folosesc plumbul inline, pentru a păstra acelaşi grad de libertate ca şi în cazul ansamblului elicopter cu acea agrafă rapidă, iau un mic manşon şi îl introduc pe bucla rigului. Trag apoi manşonul pe agrafa rapidă din capătul plumbului şi blochez agrafa pentru a nu se întâmpla un eveniment nefericit, cum ar fi acela de a-mi ieşi montura. În modul asta, rigul are un grad de libertate în bucla din partea superioară şi pot schimba mult mai repede rigurile între ele, fără noduri speciale, tăieturi etc. Păstrând totul simplu, mai ales în cazul monturilor, consider că vei avea întotdeauna succes.
V-am prezentat astfel două moduri în care eu folosesc cel mai des monturile rigide şi sper să vă fie de folos aceste detalii. Fire întinse!
Ronnie Rig
Fie ca pescuieşti izolat, pe lângă zona nădită ori fix pe patul de nadă, Ronnie Rig este una dintre cele mai cunoscute şi în vogă monturi la crap.
La prima vedere, pare o montura complicată, care ar fi indicată mai ales pescarilor ceva mai avansaţi, însa nu este aşa. Ronnie se realizează super simplu şi după părerea multora este una dintre cele mai selective monturi de pop-up.
Vârtejul – Vârtejul cel mai indicat pentru Ronnie Rig este unul cu anou, care are un grad ridicat de mişcare.
Cârligul – De preferat ar fi cârligele curbate, de tip Kurv Shank.
Asigurare – Se introduce anoul cârligului pe tija vârtejului şi se asigură cu un mini ­manşon antitangle.
Bile & şurub – Introduceti pe tija cârligului două bile tip stopper şi un şurub pe care urmează să se ataşeze momeala.
Firul – În cazul de faţă am folosit un fir moale de 25lb, însă această montură se poate folosi cu orice tip de fir, atât rigid cât şi moale.
Momeala – Echilibrarea cârligului se face într-un mod perfect cu un pop-up de 14mm. Unităţile de măsura pot diferi în funcţie de dimensiunile pop-upului şi a cârligelor.
Ataşare – Pop-upul se ataşează foarte simplu, prin înşurubare pe şurubul aflat pe cârlig.
Părţi terminale – Pentru a avea totul foarte practic, se pot confecţiona mai multe astfel de părţi terminale pe care le schimbăm rapid în funcţie de nevoi.
C’est fini – Aşa arată montura Ronnie rig, ea va sta aşezată pe substrat în acest mod, ridicata şi destul de agresiva, aşteptând să fie aspirată de primul crap apărut in zonă. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.