Furnizorii de gaze din România nu vor să scadă preţurile la gaze, de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieţei, şi susţin că nu există pe piaţă gaze ieftine pe termen lung. Asta deşi producătorii sunt obligaţi să vândă chiar şi sub costul de producţie.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spunea că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%, odată cu liberalizarea pieţei. El a acuzat marii furnizori de gaze naturale că încearcă să profite de pe urma românilor care nu se informează cu privire la liberalizarea preţului la gaze. În acest sens, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE) i-a obligat pe cei doi mari producători, Romgaz şi OMV Petrom, să scoată la licitaţie pe bursele din România 30% din producţie la un preţ iniţial maximal egal cu 95% din preţul de pe bursa austriacă CEGH, în primă fază, informează hotnews.ro. Aşadar, preţul cu care producătorii vând acum gaze a scăzut la 24-30 de lei/MWh, sub costul de producţie de circa 33 lei/MWh, scrie adevărul.ro. Cu toate acestea, cei doi mari furnizori, Engie şi E.On, vând gazele furnizate de la 1 iulie cu 86, respectiv 96 lei/MWh, adică oferte la preţurile care erau în vigoare şi până acum. E.ON România susţine că nu există în prezent pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, se arată într-un comunicat al companiei,citat de hotnews.ro. „Preţul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităţilor deja achiziţionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi a costurilor de achiziţie estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantităţile rămase de achiziţionat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum şi obligaţia de a înmagazina gaze în depozite” explică furninzorul de ce a trimis noua ofertă cu acelaşi preţ de până acum.
Cel mai mare consum, iarna
Reprezentanţii E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferenţa dintre consumul din timpul verii şi cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe şi sunt achiziţionate de regulă din import, la preţuri mai mari. „Preţul final al gazului pentru clienţii casnici cuprinde atât costul de achiziţie al gazului de pe piaţa internă, cât şi următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum şi costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuţie şi al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuţie şi înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE”, potrivit companiei. Astfel, costul serviciilor de furnizare are cea mai mică pondere în total şi e aferent reţelei de Centre de Servicii Clienţi şi puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) şi restul activităţilor de suport clienţi, respectiv personalul care asigură negocierea contractelor de achiziţii gaze şi managementul activităţii de furnizare, astfel încât clienţii să poată beneficia de cele mai bune produse şi servicii asociate la cele mai mici preţuri. Partea care revine furnizorului pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei. S.M.