Pandemia actuală este o realitate medicală

2
0
  • Medicul cardiolog Adrian Tase



Cunoscutul cardi­olog, conferen­ţiar doctor Adrian Tase a explicat pe înşelesl tuturor cât de grav este virusu­lui CVOVID-19 şi cât de importante sunt măsurile de preve­nire. În materialul următor le vorbeşte cititorilor despre această pandemie.


“În ultimele săptămâni am fost întrebat de multe persoane, de diverse condiții sociale, despre fenomenul COVID-19. Iată răspunsul meu.
Arma biologică este mai puternică decât armele convenționale, altfel spus epidemia este o situație cel puțin la fel de devastatoare ca un război armat. De fapt, epidemia este un război hibrid care, pe lângă agresiunea infecțioasă în masă, are o componentă psihologică și efecte economice. Dau mai jos două exemple celebre.
Cucerirea Americii de Nord de către europeni s-a făcut prin exterminarea băștinașilor indo-americani, de la care ne-au rămas doar simboluri ca Winnetou sau Cherokee. Istoria omenirii, confirmată și de istoria medicinei, arată că doar 10% din populația băștinașă a dispărut prin forța armelor convenționale. Ce s-a întâmplat cu restul de 90%? Au fost victimele unei epidemii cu un microb adus de conchistadorii spanioli. Scor: Epidemie – Război armat: 9 – 1.
Prima conflagrație mondială a ucis în 4 ani (1914-1918) circa 20 milioane de oameni. Gripa spaniolă care i-a urmat (1918-1920), a ucis doar în doi ani circa 80 milioane. Scorul Epidemie – Război armat (corectat cu numărul de ani): 8 – 1.
Pandemia cu COVID-19 este extrem de serioasă din punct de vedere medical. Nu este de competența mea să discut despre celelalte conotații, și ele deosebit de grave.
Din punctul meu de vedere, pandemia actuală este o realitate medicală. Agentul COVID-19 este probabil cel mai puternic virus gripal, este rezistent la căldură, are o contagiozitate extraordinară, și dă un spectru larg de forme clinice de la absența simptomelor la deces. Forma caracteristică este pneumonia marginală, care se vede clar pe computer tomograf, și care dă probleme respiratorii grave. Infecția COVID-19 este un pericol atât pentru pacient, cât și pentru comunitățile umane.
În arena clinică, medicii și asistentele se echipează corespunzător și luptă cu virusul. Spectatorii din primele rânduri înțeleg gravitatea fenomenului și încurajează personalul medical. Pe măsură ce se îndepărtează de arena clinică, spectatorii sunt din ce în ce mai deconectați. Din afara sălii, lucrurile par chiar amuzante pentru unii.
Putem încadra oamenii, ca și comportament, în trei categorii: echilibrații, panicații și rebelii.
Normalii au masca sterilă la îndemână, o folosesc în spații închise si când sunt în proximitatea altor persoane, o schimbă de cateva ori pe zi. Își spală și dezinfectează mâinile de câte ori este nevoie, folosesc mânușile selectiv.
Panicații stau permanent cu masca pe figură și utilizează excesiv mânușile, ceea ce poate duce în timp la probleme respiratorii și dermatologice. Pentru comunitate este bine pentru că nu propagă virusul.
Rebelii nu poartă mască și se comportă ca înainte, ca și cum COVID-19 nu ar exista. Revolta lor este generată de scăderea calității vieții. Ei sunt vectori de transmitere a bolii care pot transforma comunitatea într-o bombă epidemică.
În concluzie, noul coronavirus este un inamic foarte periculos. Atunci când vedem profesioniști din linia I a frontului care se îmbolnăvesc în focul luptei, trâmbițele rebelilor ar trebui să amuțească”, a precizat conferenţiar doctor Adrian Tase.


2 COMENTARII

  1. conferentia?unde? a trecut o zi pe la universitate sa predea vreun curs?nu, doar a incasat,el, manu, man,numai somitati,dar pe hartie,sa le fie rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.