Condamnări grele în dosarul Publitrans!

2

Tribunalul Bucureşti a dat ieri sentinţele în celebrul dosar Publi­trans. 13 din cei 14 inculpaţi au fost condamnaţi. Toţi au primit sentinţe grele. Fostul primar, Tudor Pendiuc, fiica acestuia dar şi oa­menii de afaceri Valen­tin Vişoiu, Gheorghe Văsâi şi Constantin Scarlat şi alţi funcţionari publici au primit pedepse cu executare. Instanţa a dat şi a­menzi penale.
Dosarul Publitrans a fost trimis în judecată în martie 2015 de procurorii DNA. Inculpaţii erau acuzaţi că asocierea firmelor Girexim- CNCD- Publitrans a fost ilegală. De asemenea, existau suspiciuni cu privire la cele 80 de autobuze cumpărate pentru transportul public local. Procurorii spun că încheierea, executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A., şi societăţile comerciale private CNCD şi Girexim Universal S.A., au prejudiciat bugetul local al Municipiului Piteşti cu peste 5 milioane euro.
Cei 13 inculpaţi au pedepse cu executare
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în martie 2015. Au fost până în prezent 40 de termene, timp în care au fost audiaţi martori, au fost cerute expertize şi s-au discutat măsurile preventive luate împotriva unora dintre inculpaţi. Ieri tribunalul Bucureşti a dat sentinţele. Iată mai jos ce condamnări au primti cei 14 inculpaţi.

  • Tudor Pendiuc, fost primar al Piteştiului a fost condamnat la 8 ani închisoare sub acuzaţia de luare de mită şi abuz în serviciu. Ca pedeapsă complementară i „se interzice dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 5 (cinci) ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă. Deduce din pedeapsa rezultanta aplicată, durata reţinerii, a arestului preventiv si a arestului la domiciliu din data de 06.11.2014 până la data de 14.08.2015, inclusiv.“
  • Emanuela Pendiuc a primit o pedeapsă de 5 ani, cu executare pentru complicitate la luare de mită. Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată, durata reţinerii de la data de 06.11.2014.
  • Valentin Vişoiu, om de afaceri, are de executat o pedeapsă de 7 (şapte) ani si 8 (opt) luni, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată, durata reţinerii, a arestului preventiv si a arestului la domiciliu din data de 06.11.2014 până la data de 20.07.2015 inclusiv.
  • Gheorghe Văsâi, patron Girexim Universal, a fost condamnat la 6 ani, pentru complicitate la abuz în serviciu. Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată, durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 07.11.2014 până la data de 20.07.2015 inclusiv.
  • Constantin Scarlat, patron al CNCD, a primit 6 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată, durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 07.11.2014 până la data de 20.07.2015 inclusiv.
  • Ion Constantin, fost consilier al primarului Tudor Pendiuc a murit în timpul procesului, prin urmare împotriva sa a încetat procesul penal.
  • Aurelian Roman, fost director Publitrans a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, pentru abuz în serviciu cu consecinţe grave.
  • Emilian Nechita, director în cadrul Primăriei Piteşti, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, pentru abuz în serviciu cu consecinţe grave.
    https://curier.ro//wp-content/Ziar_Curierul zilei/An 2020/Februarie/c7705/3-2.jpg
  • Manuel Rotaru, actual director al Publitrans a primit o condamnare de 5 ani şi 6 luni, pentru abuz în serviciu cu consecinţe grave.
  • Lucia Corina Ivan, 4 ani şi 6 luni închisoare, complicitate pa abuz în serviciu
  • Elena Berinde, 5 ani şi 6 luni, complicitate la abuz în serviciu.
  • Doru Alexandru Petriea 30.000 lei ( 150 zile-amenda x 200 lei cantumul unei zile amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei.
  • Mihai Petriea 15.000 lei ( 150 zile-amenda x 100 lei cuantumul unei zile amendă pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei.
  • Carmen Elena Lis, fosta secretară a primarului Tudor Pendiuc 9.600 lei ( 120 zile-amendă x 80 lei cuantumul unei zile amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

Obligaţi să plătească daune
Obligă in solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Vişoiu Valentin, Văsîi Gheorghe, Scarlat, Roman Robert-Aurelian, Nechita Emilian, Rotaru Manuel-Vasile, Berinde Elena si Ivan Lucia-Corina la plata către partea civilă Consiliul Local al Municipiului Piteşti, a sumei de 23.013.099,65 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si GIREXIM UNIVERSAL SA, ca urmare a neaplicării dispoziţiilor legale, a eludării procedurii de licitaţie, a nerealizării contractului, a prelungirii contractului de asociere, respectiv valorile decontate în cadrul contractului de comision/discount şi a contractului de service.
Sechestru pe bunuri
Instanţa a menţinut sechestrul pe terenurile, casa, apartamentul şi maşina ce îi aparţin fostului primar Tudor Pendiuc şi pe apartamentul din Bucureşti, al fiicei sale, Emanuela Pendiuc. În cazul afaceristului Valentin Vişoiu sechestrul a fost pus pe acţiunile pe care omul de afaceri le deţine la mai multe firme, case şi terenrui ale acestuia, atât din Piteşti cât şi din Bucureşti. Pentru afaceriştii Vişoiu şi Scarlat sechestrul este numai pe acţiuni. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Ieri am încercat să-i contactăm telefonic pe cei implicaţi. Majoritatea nu au răspuns la telefon. Singurul care a răspuns dar a refuzat să comenteze sentinţa este afaceristul Valentin Vişoiu. M.Sandu

2 COMENTARII

  1. Pe prima pagina Curierul scrie cam asa:
    „Personalitati ale judetului Arges, afaceristi si functionari publici au primit sentinte extrem de dure…”

    Domnilor jurnalisti,
    daca aceasta CAMARILA a lui Pendiuc este reprezentata de ‘personalitati’ ale judetului… ma intreb cu ce unitate de masura lucrati cand oferiti astfel de calificative unor infractori care au furat din banul public pentru a-si construi averea si imaginea din presa?

    Acesti imbogatiti ai Revolutiei sunt plaga societatii in care traim, iar ‘sintintele extrem de dure’ primite nu sunt inca pe masura faptelor.

    Cati ani va sta in inchisoare Pendiuc din cei 8 la care a fost condamnat?

    Fac pariu ca avocatii lui vor face plangere la CEDO, vor face recurs in anulare, vor cere eliberarea conditionata pentru comportament exemplar, vor aduce acte medicale din care va rezulta ca Pendiuc e cu un picior in groapa etc.
    si-l vor scoate in 2-3 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.