Angajaţii erau în şomaj tehnic dar munceau

4
0
  • Au descoperit inspectorii ITM Argeş



În urma unor controale efectuate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş au fost descoperiţi 11 angajaţi care se aflau la serviciu cu toate că figurau în şomaj tehic. Asta deşi amenzile prevăzute de lege pentru această ilegalitate sunt de 20.000 pentru fiecare angajat depistat în neregulă.


Inspectorii ITM Argeş au depistat 11 angajați care lucrau, deși erau declarați de angajator în șomaj tehnic. Pe banii statului, patronii îi puneau pe oameni să lucreze, deși riscau să primească amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare dintre cei aduși la muncă. Așa se face că șeful unei firme de confecții a fost sancționat cu 100.000 de lei pentru că avea în atelier cinci angajați cu contractele de muncă suspendate pentru că erau trecuți în șomaj. Următorul în topul amendaților este directorul unei grădinițe private: trei angajați la muncă, 60.000 de lei amendă. Un dulgher a fost găsit și el la postul de lucru, deși nu avea voie, dar și angajatul unei gater și altul – salariat al unui restaurant. „Din păcate, nu este o infracțiune, pentru că, altfel, cei care luau banii statului și chemau angajații la muncă riscau dosare penale. Șomajul tehnic nu este prevăzut în Codul Muncii, este o măsură excepțională pe perioada stării de alertă din România, angajații sunt plătiți cu 75% din salariul mediu pe economie, sunt asigurați, dar pentru că raporturile lor de muncă sunt suspendate, nu generează vechime. Practic, această perioadă nu le este luată în calcul la pensionare”, a spus Ion Samoilă, șeful Inspectoratului de Muncă Argeș. M.Sandu


4 COMENTARII

  1. Domnule Samoila, ar trebui să recitiți legislația în vigoare privitoare la perioada de șomaj tehnic! Această perioadă este generatoare de vechime în muncă pentru pensionare deoarece se plătesc contribuții sociale pentru ea. Nu este însă generatoare de vechime în muncă pentru raportul cu angajatorul ,care în această perioadă întrerupe contractul individual de muncă.

    • Daca dvs aveti dreptate si nu Samoila,este extrem de grav….Atat de grav ca de rusine in locul lui mi-as da demisia.Dar cum se duce lipsa de verticalitate in aceste perioade tubluri ma indoisesc ca ar da dovada de un asemenea caracter.

  2. „Din păcate, nu este o infracțiune, pentru că, altfel, cei care luau banii statului și chemau angajații la muncă riscau dosare penale … ” . Oare, buna-i formularea ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.