- În momentul de faţă, în Argeş se face necesarul pentru aceste dispozitive
- Directorii de şcoli şi licee adună informaţiile despre cei care nu au device-uri proprii
Guvernanţii se pregătesc de cel mai negru scenariu posibil în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei şi modul cum se vor desfăşura cursurile şcolare la anul. Astfel, una dintre variante este aceea ca şcoala să nu se deschidă iar cursurile să se facă de acasă, online, aşa cum s-au făcut pe finalul anului şcolar recent încheiat.
În acest sens, se fac deja pregătiri pentru noul an şcolar, iar Guvernul vrea să cumpere 250.000 tablete pentru facilitatea activităților didactice de la distanță. Achiziţia a fost lansată deja acum o săptămână pe SEAP, iar valoarea estimată a ei este de 126 milioane de lei, adică 504 lei (circa 100 euro)/bucata. Contractul ce va fi încheiat presupune achiziționarea unui număr de 250.000 de „dispozitive electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităților didactice la distanță”. Acestea vor fi folosite în programul aprobat de Guvernul României denumit „Școala de acasă” pentru facilitarea activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care va fi derulat de către Ministerul Educației și Cercetării în anul 2020. Licitația organizată prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizată (ONAC) este împărțită în nouă loturi și vizează toate regiunile țării: # 1 – Lotul 1 – Regiunea București-Ilfov – 5.760.515,32RON # 2. Lotul 2 – Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) – 17.331.424,06 RON # 3 – Lotul 3 – Regiunea Nord-Est 1 ( Bacău, Botoșani, Neamț) – 14.873.948,00 RON # 4. Lotul 4 – Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Sălaj) 14.796.806,63 RON # 5 – Lotul 5 – Regiunea Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara) – 8.988.410,12 RON 6 – Lotul # 6 – Regiunea Sud-Vest ( Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti, Gorj) – 14.382.856,00 RON # 7 – Lotul 7 – Regiunea Sud (Argeș, Călărași, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova) – 18.669.069,32 RON # 8 – Lotul 8 – Regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) – 15.601.510,43 RON # 9 – Lotul 9 – Zona Nord-Est 2 (Iasi, Suceava, Vaslui) – 15.645.880,12 RON.
“Am cerut să se facă necesarul!”
Acţiunea a fost deja demarată şi în teritoriu, astfel la Inspectoratele Şcolare strâng acum informaţii despre necesarul device-urilor. În acest sens, fiecare director de şcoală cere informaţii, câţi sunt copiii care nu au dispositive (tablete, laptopuri, sau telefoane) proprii pe care să le folosească pentru cursuri. Datele sunt centralizate apoi de Inspectorat şi trimise mai departe la Minister. Inspectorul Şcolar Judeţean din Argeş, Dumitru Tudosoiu ne-a spus mai multe despre această acţiune de dotare a elevilor cu device-uri pentru cursuri: “Ministerul Educaţiei intenţionează să doteze toate unităţile de învăţaamânt şi copii care înscrişi fie cu tablete, fie cu laptop-uri, pentru eventualitatea în care şcoala se va face online din septembrie. Am cerut tuturor unităţilor de învăţământ să facă necesarul pentru cei care nu posedă un astfel de dispozitiv pentru a face cursurie. Astfel , fiecare director va estima pentru şcoala lui de câte tablete sau laptopuri este nevoie. Apoi vom transmite informaţiile la Bucureşti, iar după ce se va face această însumare a detelor la nivel national, Ministerul va achiziţiona device-urile până pe 1 sau 15 septembrie şi le va trimte în teritoriu. Acest demers este făcut în idea că se va începe şcoala online. În momentul de faţă adunăm informaţii, colectăm datele necesare pentru achiziţie. Am discutat cu dna ministru la ultima videocnferinţă şi ni s-a spus că Ministerul se preocupă intens să atragă fonduri, fie de la bugetul national, fie din fonduri europene pentru acest lucru. Deci nu e doar un zvon, ni s-a spus clar să se va face acest lucru şi de-aia ni s-au solicitat aceste date. În Argeş avem 86 mii de copii înscrişi, dintre care dacă îi eliminăm pe cei de grădiniţă, care sunt 22 mii, rămân 64 mii de elevi, la ciclu primar, gimnazial şi liceal. Este clar că nu toţi vor avea nevoie, ci doar o parte din ei. Acolo unde nu este internet, tot Ministerul se va preocupa… ni s-a solicitat deja să identificăm localităţile unde copiii nu au posibilitatea să facă aceste cursuri din punct de vedere tehnic şi se va încerca să se asigure semnal”. S.M.