Legea mirosului a fost adoptată!

1
  • Amenzi pentru cei care poluează



După ce a fost adoptată de către Senat, Legea mirosului a primit votul final în Parlament. 309 politicieni au fost de acord cu adoptarea acesteia. Parlamentul a dat undă verde legii potrivit căreia operatorii economici care produc mirosuri deranjante vor trebui să găsească o metodă pentru a le reduce. De acum încolo cei care poluează se vor alege cu sancțiuni financiare. Foarte atenți trebuie să fie și cei care fac grătare și deranjează vecinii.


45 de deputați și senatori au inițiat această lege cu scopul de a rezolva problema mirosurilor de care se plâng tot mai mulți cetățeni. Inițiativa USR a fost semnată de parlamentari de la toate partidele și a fost adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018.
”Dacă pute, pute și pentru cetățean și politician!”
„De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”, spune Cornel Zainea, deputat USR, conform revistei Capital.
Cele mai importante reglementări din Legea mirosurilor
Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare. Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv. Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului. La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv. Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.  M.D.


1 COMENTARIU

  1. ” Legea mirosului a fost adoptată! ” Legea-i buna, dar mai trebuie si aplicata si … nu doar pentru maruntisuri, ci mai ales pentru cei care la ceas de seara / prin cartierele marginase ard tot ce se poate, creand o atmosfera de nu se poate. Nu-i vorba de vreo casoaie, ci de firme pacate-nationale. Convins sunt ca au fost si sesizari, in ultimul timp s-au mai domolit, dar cam greu. Iti mai amintesti, tu/neica-nimeni/bosorog acum de mai traiesti, pe cand erai mare mahar pe la Garda de Mediu acum vreo 15 ani si-i tufleai pe cei care iti spuneau ca rezulta mult praf de la macinarea betonului – recuperarea fierului vechi / Rolast ?! Procedura buna/umectare exista, dar nu se aplica. Tu le ziceai sa-si puna filtre la geamuri. De mai traiesti, in gat sa-ti stea praful !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.