Primarii revoltaţi de carantinarea localităţilor

1
0



A fost instituită carantina comunelor Dârmăneşti şi Bălileşti. Decizia a venit la propunerea DSP Argeş, urmată de hotărârea dată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi de ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. A intrat în vigoare sâmbătă pe 1 august, începând cu ora 4.00 şi va fi menţinută termen de 14 zile. Prefectul Emanuel Soare anunţă că localităţile din Argeş cu număr mare de infectaţi vor fi monitorizate în continuare şi lista localităţilor carantinate poate să crească.


Cu toate că hotărârea ar fi trebuit să intre în vigoare începând de la ora 19.00 caz în care oamenii ar fi avut timp să îşi ia măsurile necesare, să îşi facă aprovizionarea, ordonul DSU a fost aplicat începând cu ora 4.00, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. „Aseară (n.r. vineri) la ora 19.45 am fost anunțat de către șeful de la ISU că la ora 21.30 va fi întrunită ședința Comitetului de Urgență pentru carantinarea comunelor Dârmănești, Bălilești și Țiţești. Am ajuns la ora 21, dar începuse deşi ne-a anunţat că va fi la 21.30. În timpul ședinței pe Țițeşti l-a scos, că e liberal (n.r primarul). Am rămas eu, că sunt PSD-ist. Este o chestiune politică! Nu știu cine sunt cei 12 bolnavi. I-am cerut la directoarea de la DSP, mi-a spus doar trei. Sunt oameni care au ieșit din spital după două săptămâni de spitalizare( n.r a enumerat numele acestora) toți sunt negativi . Și familia B. au două teste negative. Nu-i cunoaștem pe cei carantinați. N-am auzit de ei! Cum s-au carantinat aici, dacă nu au mutație” declara Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmăneşti.
„Referitor la măsurile şi obligaţiile impuse comunei Dârmămeşti, pe care o păstoreşte, primarul a precizat: „Le respect! Întru totul respect. De luni merg din casă în casă să le explic oamenilor. Oamenii au înțeles de la începutul epidemiei, au stat săracii acasă. I-am aprovizionat. Oamenii sunt speriați. Le este frică, de nu se poate. M-au ascultat și nu am avut multe cazuri. Am dezinfectat toate străzile, ulițele şi o să mai dezinfectez şi în această după-amiază” a adăugat Emilian Ciolan.
Întrebat ce părere are despre faptul că prin hotărârea CJSU carantina ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă la ora 19.00 însă a fost dat ordin DSU şi a intrat în vigoare dimineaţă, la ora 4.00, primarul Ciolan a zis: „Orice este posibil la noi, aici. Dacă i-am spus domnului prefect că nu e corect ceea ce face, să scoată Ţițeștiul din zona de carantinare…La Țițești sunt 1000 și ceva de romi care muncesc în afară. La Micești sunt 600, a făcut testul la vreunul? Am întrebat pe cei de la DSP dacă au făcut vreun test la vreun cetăţean, la cei care au venit în contact. Unde este coronavirusul pe garduri, în curţi la oameni? Explicaţi-mi şi mie! Nu a ştiut săraca (n.r Sorina Honţaru, director DSP Argeş) ce să-mi spună pentru că ea a fost destituită şi face orice ca să mănânce o pâine! Este o chetiune politică. Eu sunt de 25 de ani primar aici. Au făcut sondaje pe care le ţin în secret dar nu au cum să iasă.. (nr PNL). Este o chestiune politică, dar nu de la contracandidaţi, ci de la contracandidatul cel mare, de la Soare, de la prefect, care nu are nimic comun cu funcţia. Absolut nimic! El trebuie să fie tatăl nostru şi să ţină şi cu bogaţii şi cu săracii. Prefectul nu trebuie să aibă coloratură politică sub nicio formă. El trebuie să ţină cu cu cel care e de la PNL şi PSD” a spus Emilian Ciolan revoltat de decizia luată, spune el, incorect!
Prefectul a explicat că a propus o oră mai târzie de începerea carantinării, respectiv ora 19,00. însă decizia a fost luată la nivel central fiind publicată imediat în Monitorul Oficial, ea intrând în vigoare după publicare. Referitor la acuzaţiile primarilor, prefectul Soare a zis: „Îmi pare rău pentru cei nemulţumiţi. Şi eu sunt nemulţumit pentru că suntem în această situaţie. Am închis târgurile şi piscinele tocmai din cauza autorităţilor locale pentru că am constatat o serie de neconformităţi. Autorităţile locale, în afară de nemuţumiri, de ce nu se implică mai serios, de ce nu iau ameninţarea acestui virus mai în serios? Toţi suntem în pericol dacă nu înţelegem să aplicăm măsurile şi autorităţile nu sunt foarte serioase când verifică aplicarea măsurilor.” Întrebat dacă există posibilitatea carantinării altor localităţi, prefectul a precizat: „Toate localităţile sunt în evaluare. Cifrele sunt într-o dinamică permanentă. Avem în continuare de 2-4 localităţi care se apropie de indicatorii de carantinare” a anunţat Emanule Soare.
Localităţile tranzitate cu declaraţie
În urma ședinței Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Argeș întrunită sâmbătă seara , au fost adoptate măsuri derogatorii de la ca­ran­tina zonală instituită pentru comunele Dârmănești și Bălilești, în privința condițiilor în care cetățenii care nu au domiciliul pe raza localităților în cauză le pot tranzita, cu mijloace auto.
Astfel, comunele vor putea fi tranzitate, după completarea, în prealabil, a unei declarații (olograf sau tipizat ori în format electronic), prin care își iau angajamentul ca pe durata tranzitării comunelor Dârmănești și/sau Bălilești să nu oprească sau staționeze.
Rutele ce vor putea fi folosite pentru tranzitare sunt:
DÂRMĂNEȘTI:
-DJ 731 (de la intersecția cu DN, 73, satele Piscani, Negreni și Dârmănești);
BĂLILEȘTI:
– DJ 732A (satele Băjești, Bălilești);
– DJ 732 (satele Bălilești, Golești și Poienița).
Cine acces în comunele carantinate?
În localitățile supuse măsurii de carantinare zonală sunt permise intrarea și ieșirea pentru următoarele motive:
-Transportul de marfă, indiferent de natura acesteia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației;
-Persoanelor care nu locuiesc în zonele carantinate, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, justiție, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor, persoanelor care susțin examenul de admitere la facultate;
-Persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activități profesionale în afara zonelor carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
-Persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
-Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu disabilităţi, decesul unui membru de familie;
-Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
-Urgenţe medicale.
Rutele ocolitoare
La intrările și ieșirile din localități au fost, deja, instuite filtre, echipele mixte fiind formate din polițiști și jandarmi, care verifică îndeplinirea condițiilor legale pentru intrarea și, respectiv ieșirea din localitățile care fac obiectul măsurii de carantinare zonală.
Pentru a evita zonele carantinare există rute ocolitoare pentru cei care nu îndeplinesc condiţiile de tranzitare. Acestea sunt:
Pentru comuna Dârmăneşti variante sunt următoarele rute:
Dinspre Piteşti către Domnești, Pietroșani și Coșești:
1.a. Din Piteşti DN7C spre Curtea de Argeş, apoi DN 73C spre Domneşti (de unde se poate ajunge spre Pietroşani, urmat de Coşeşti).
1.b.Din localitatea Budeasa, la intersecţie DN 73 cu DJ 703K (sat Argeşelu), apoi DJ 703I Mălureni, urmat de Domneşti (de unde se poate ajunge spre Pietroşani, urmat de Coşeşti).
2.Dinspre Câmpulung către Domnești, Pietroșani și Coșești:
DN 73C, spre Godeni, urmat de Berevoieşti, până la intersecţia cu DJ 732 spre Domneşti.
Rutele ocolitoare pentru localitatea Bălileşti sunt:
1.Dinspre Pitești, spre localitățile Aninoasa și Vlădești, accesul dinspre DN 73C Câmpulung, spre Godeni, urmat de Berevoieşti, până la intersecţia cu DJ 732A spre Vlădești (urmat de Aninoasa).
2.Dinspre Câmpulung, accesul dinspre DN 73C către Godeni, urmat de Berevoieşti, până la intersecţia cu DJ 732A spre Vlădești (urmat de Aninoasa). M.Sandu


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.