Într-o zi
Intervenţii complexe făcute de medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă într-o singură zi. Patru pacienţi au fost salvaţi de la moarte cu ajutorul angiografului care a intrat în dotarea unităţii amintite în urma unei ample campanii demarate de Curierul zilei.
O echipă formată din medicii de la Laboratorul de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență Pitești, medici din București și din străinătate, a efectuat, într-o singură zi, patru intervenții dificile la pacienţi cu afecţiuni coronariene cronice. ”Am rezolvat nişte cazuri foarte complexe. Am avut o prezenţă cu doctori din Bucureşti, cu doctori din străinătate, un coleg de-al nostru din Liverpool care ne-a ajutat la proceduri. Acestea au constat în dezobstrucţii cronice ale unor vase închise de mai mult timp. Acestea sunt angioplastii cu un risc procedural foarte crescut şi cu un consum mare de energie, atât din punct de vedere financiar, cât şi al timpului petrecut în sala de operaţie şi al riscului pentru pacient. Sunt cazuri complexe. Majoritatea lor s-a desfăşurat cu bine şi nu au fost complicaţii. De fapt acesta este primul lucru pe care îl urmărim. Unul dintre pacienţi avea un anevrism de coronară pe care l-am închis cu un stent special, la unul dintre pacienţi am folosit pentru prima dată o tehnologie nouă care se numeşte shockwave.
E un balon special care este cuplat la o consolă ce emite unde cu ultrasunete care sparg calciul din profunzimea vaselor. Este o altă metodă, una alternativă, care se adresează aceleiaşi patologii, vase extrem de calcificate, numai că această tehnologie se aplică, în special, în cazurile în care calciul din vase este mult mai profund şi freza de rotablaţie nu putea ajunge la el. Aici era vorba de calciul din spatele unor stenturi implantate mai de mult. Au fost şi trei cazuri de dezobstrucţii cronice”, a explicat doctorul Elvis Boțu, medicul coordonator al Laboratorului de Angiografie. M.Sandu