- Din punctul meu de vedere
Vom avea o toamnă lungă, o vară indiană, bun motiv să vă opriţi din lectură şi să ascultaţi măcar câteva secvenţe din celebra melodie a lui Joe Dassin ”L`ete indien”. Cântecul are o istorie interesantă, a fost scris de Toto Cutugno, cel care avea să cânte la ”Cerbul de Aur” melodia ”Ciobănaș cu trei sute de oi” extaziind publicul care încă tresărea la valorile românești. Inițial, melodia avea versuri care se refereau la dramele sociale și climaterice din Africa și nu a prins deloc printre melomani. Ideea melodică a fost însă preluată de celebrul Pierre Delanoe, cel care a scris versuri pentru cântecele lui Edith Piaf, Mireille Mathieu și Aznavour. Mesajele politice inițiale au fost înlocuite cu versuri de dragoste. Morala ? Întotdeauna oamenii dau politica pe iubire.
Are legătură cu ceea ce vă voi spune în continuare ? Are și încă una foarte strânsă. Fiți atenți.
Începând cu cel de al doilea referendum de demitere a lui Traian Băsescu, pădurenii s-au amestecat serios și profesionist în mai toate campaniile electorale, vârfurile fiind, după părerea mea, înregistrate la prima alegere a lui Iohannis, în 2014, și la europarlamentarele de anul trecut.
Din motive pe care doar le bănuiesc, fără să pot fi sigur de ele, drept pentru care nu intru în amănunte, alegerile locale din acest an au fost lăsate la liber, cu excepția celor din București și Timișoara. Klaus Iohannis dăduse o dispoziție instituțională invitându-l pe Nicușor Dan la Cotroceni, iar băieții i-au îndeplinit dorința.
Mă tem însă pentru Klaus Iohannis că aceasta a fost printre ultimele dorințe îndeplinite și el o știe. La o recentă conferință de presă, președintele a spus răspicat că SRI nu se va mai implica în dosarele penale. Cred că îi fusese transmis acest mesaj și vrei, nu vrei, bei Grigore Aghiasmă.
Pe scurt, ca să nu complicăm lucrurile, cred că vom avea alegeri parlamentare fără o prea mare implicare a statului subteran care, din motive care iarăși îmi scapă, este în faza de reflux.
Mănânc din spațiul editorialului pentru a face o paranteză în legătură cu șeful de la Spălarea Banilor, cel acuzat săptămâna aceasta de escrocherie. Acest Laurențiu Baranga a fost pe cai mari și nu ajungea să îi călărească fără Masonerie și SRI. Ce e drept, l-a ajutat și talentul și îmi aduc aminte că în urmă cu câțiva ani mă păcălise și pe mine, convingându-mă că e mare sculă pe basculă. După ce mi-a dat câteva telefoane și m-a invitat la niște conferințe,aș fi jurat că e cel mai elegant și mai nobil profesor și politician.
Iată-l pe Baranga trântit la pământ, după ani și ani de impostură, ceea ce înseamnă că cineva vrea să scape de merele putrede.
Este și cazul Baranga un argument că pădurenii oficiali încep să își vadă de treabă, Desigur, Robin Hoozii vor mai hălădui prin pădurile politicii și ale banilor nemunciți, dar fără aprobare de la director.
Părerea mea.
Rămași fără sprijin logistic, precum niște infanteriști pe care nu îi ajută artileria, liberalii vor fi nevoiți să fie mai atenți la alcătuirea listelor pentru apropiatele alegeri. Nu e frumos să dai sfaturi care nu ți se cer, dar în locul lor dacă aș fi aș renunța la unii monștri sacri. Noica spunea că fără moartea monstrului sacru nu există progres.
Mai direct spus, titularii considerați de drept ar putea rămâne acasă, dacă PNL nu vrea să plângă în decembrie. Mă îndoiesc însă că acest sfat va fi ascultat.
Cei de la USR-PLUS nici măcar nu au monștri sacri, iar ideologia neomarxistă și-au ascuns-o în pivnițe observând că nu prinde serios decât la metrosexuali și posesori de trotinete electrice. Oamenii lui Barna – Cioloș vor miza potul pe ideea că toți sunt vechi, numai ei, neprihăniți. S-a cam uzat placa.
Înainte de a vorbi și despre PSD, dați-mi voie la încă o paranteză.
Sunt sigur că pandemia i-a maturizat brusc pe români din punct de vedere politic. Atunci când în joc se află viața ta și a celor dragi, ești mai atent să observi cum se comportă cei care ne guvernează sau vor să ne guverneze. În această perioadă, manipulările nu prea au reușit să pătrundă pe rețelele de socializare. Cred că este vorba și de ridicarea gradului de alertă la nivel de conștiință socială și individuală. Când ești atent, e mai greu să fii păcălit, asta se știe.
Desigur, tentative de manipulare sunt, iar unele chiar grosiere.
Domnul ambasador Adrian Zuckerman ne-a spus:
”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”.
Cred că a uitat să spună când încep lucrările, înainte sau după alegeri. Glumesc, desigur, dar nu îmi place ideea că unii ne văd chiar mai proşti decât suntem.
Să ne referim şi la PSD.
Social – democraţilor le-a trecut glonţul pe la ureche. Din motive care îmi scapă (cred că repet a treia oară această formulare) nimeni nu a fost în stare sau nu a dorit să dea ordin de formare a unei alianţe electorale la nivel naţional între PNL şi USR, situaţie în care PSD ar fi alunecat rapid spre 10%. Probabil că, strategic, cineva a gândit că această ”stângă” e mai convenabilă decât cine știe ce surpriză de viitor.
PSD are o șansă și încă una uriașă.
Condiția este să dispară baronii de pe liste, să nu apară exponenți ai jocurilor de interese, să aibă loc o competiție transparentă, pe cât se poate, cinstită și cu efecte imediate asupra opiniei publice.
Va tinde PSD spre această țintă ? Dacă răspunsul va fi pozitiv, Marcel Ciolacu va fi înjurat mai puțin. (Apropo de Ciolacu, vă voi spune altădată de ce era absolut necesar să fie lider în această perioadă).
Gata !
Să ascultăm din nou ”L`ete indiene” și nu uitați, aceste alegeri generale vor fi foarte locale.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)