- Avertisment pentru membrii AJVPS Argeş
De ceva timp, la Asociaţia Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș există tensiuni generate de destituirea vechii conduceri şi adoptarea unui nou statut. Fostul director executiv, Constantin Istrătescu a fost îndepărtat din funcţie, după condamnarea suferită, fiind înlocuit de Sergiu Cătălin Chiriţă. Atât destituirea fostei conduceri cât şi noua numire au fost făcute cu încălcarea statutului şi fără aprobarea Adunării Generale aşa cum ar fi fost legal. Mai mult de atât, se spune că imediat după îndepărtarea lui Constantin Istrătescu a fost modificat statutul fiind introduse paragrafe care dau libertate deplină noii conduceri să ia decizii în ceea ce priveşte activele AJVPS Argeş, dar şi atunci când fac numiri în funcţii sau destituiri. Noul statut nu a fost spus aprobării Adunării Generale cu toate acestea a fost înaintat instanţei pentru a fi adoptat.
Pe vremea când încă era director executiv, Constantin Istrătescu a convocat Adunarea Generală şi a propus completarea şi modificarea statului Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș. La data de 6 februarie 2020, a fost aprobat noul Statut în Adunarea Generală Extraordinară, de 50 de membri din cei 62. Cea mai importantă modificare a fost aceea de afiliere a asociaţiei judeţene la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România dar şi desfiinţarea funcţiei de director executiv şi înfiinţarea celei de preşedinte executiv.
Primele modificări de Statut
Noul Statut cuprinde următoarele modificări:
„Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș, în conformitate cu articolul 15 litera a din Statut, în ziua de 06.02.2020 a hotărât:
1. Aprobarea în unanimitate de voturi afilierea AJVPS Argeș la AGVPSJ din România, potrivit legii și statutului acestuia (art 2 alin 2);
2. Aprobarea în unanimitate de voturi modificarea structurii organizatorice a Consiliului AJVPS Argeş, potrivit articolului 15, litera c din Statut-funcţiile fiind similare cu cele ale AGVPS din România, prin:
– desfiinţarea funcţiei de director care era angajat de Consiliu pe o perioadă nedeterminată.
– Adunarea Generală alege pe o perioadă determinată-cât mai are actualul Consiliu-preşedintele executiv, conf articolului 15 litera C.
3. Aprobarea în unanimitate de voturi transferul atributului Consiliului la Adunarea Generală pentru o eventuală cesionare a fondurilor cinegetice (articolul 15 litera i)
5. Aprobarea în unanimitate de voturi Statutul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, de la articolul 1 la articolul 41, ediţia 2020.
6. Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-a depus candidatura domnul Istrătescu Constantin (art 34 (6) din Statut), fiind ales cu unanimitate de voturi funcţia devenind operaţională deîndată, după înscrierea noului Statut în registrul special aflat la grefa Judecătoriei Piteşti.
7. Adunarea Generală împuterniceşte pe domnul Istrătescu Constantin care se legitimează cu (….)să autentifice documentele adunării generale din ziua de 06.02.2020. la notarul public intrând în vigoare de îndată după înscrierea în Registrul Special aflat la grefa Judecătoriei Piteşti.”. Pe data de 28 mai Judecătoria Piteşti a admis solicitarea în dosarul 2151/280/2020 privind noul statut.
Noul preşedinte a fost numit ilegal
În 16 iulie 2020, Curtea de apel Piteşti l-a condamnat pe Constantin Istrătescu şi în aceeaşi zi, preşeditnele Filip Georgescu i-a încetat contractul individual de muncă, alături de cei doi conformat articolului 65 aliniatul H. Contractele de muncă au fost desfăcute conform articolului 35, aliniatul 2 din Codul Muncii, fără să se ţină cont că era vorba de o entitate privată în care ar fi trebuit să se ţină cont şi de Statutul în vigoare, respectiv cel adoptat în data de 06 februarie. Destituirea lui Constantin Istrătescu ar fi trebuit să fie făcută în cadrul Adunării Generale. Filip Georgescu, cel care deţinea funcţia de preşedinte în Consiliul AJVPS Argeş urma să preia şi funcţia de preşedinte executiv potrivit Statutului, numai că, acesta s-a derobat de cele două funcţii şi Consiliul a numit un nou preşedinte executiv în persoana lui Sergiu Cătălin Chiriţă. Astfel, contractul de muncă al noului preşedinte este ilegal, fiind semnat de Filip Georgescu, care nu mai avea nicio calitate, deşi ar fi trebuit să fie semnat de toţi membrii Consiliului AJVPS.
Statut modificat fără aprobarea Adunării generale
După acest episod noua conducere o comite din nou, de această dată aducând alte modificări statului. Astfel pe data de 6 august Filip Georgescu împreună cu Alexandru Popescu şi Gheorghe Iliescu membrii în Consiliul AJVPS, iniţiază noul Statut pe care îl propun spre aprobare celorlalţi 7 membrii din Consiliu care îl aprobă. Fără să fie supus votului Adunării Generale noul statut este depus pe data de 14 septembrie la Judecătoria Piteşti spre adoptare.
Miza noului Statut, înstrăinarea fondurilor
Cele mai importante modificări ale statutului delimitează în mod clar atribuţiile Consiliului şi cele ale Adunării generale. Astfel Adunarea generală „hotărăşte fuziunea cu alte asociaţii şi cu privire la dizolvarea organizaţiei şi destinaţia patrimoniului, cu votul a cel puţin două treimi din numărul delegaţiilor care compun Adunarea generală” , în timp ce Consiliul Asociaţiei „ hotărăşte angajarea directorului asociaţiei, desfacerea contractului individual de muncă al acestuia, stabileşte nivelul salarizării directorului şi premiererea ori sancţionarea lui, preia o parte sau limitează în situaţii motivate, atribuţiile directorului”. Altfel spus, directorul este numit după principiul „eu te-am pus, eu te dau jos”. De departe cea mai importantă modificare se referă la posibilitatea de cesionare a fondurilor asociaţiei care este de fapt miza cea mare în acest scandal. Consiliul format din 11 membrii cu o vechime de minimum 10 ani din care fac parte preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul Asociaţiei, „supune spre aprobarea Adunării generale cesionarea şi sau schimbul dreptului de gestionare a fondurilor cinegetice (n.r.cu minim 17 voturi ale delegaţilor ce constituie Adunarea generală, ceea ce ar necesita pe lângă cele 11 voturi ale Consilului încă 6 voturi de la delegaţii prezenţi, faţă de vechiul statut în care erau necesare cel puţin 40 de voturi ca să se poată cesiona fonduri cinegetice )şi aprobă înstrăinarea casarea sau scoaterea din uz a mijloacelor fixe şi scoaterea din uz a obiectelor de inventar cu avizul comisiei de cenzori”.
Membrii au contestat modificările
După ce au aflat despre noile modificări dar şi despre faptul că noul Statut a fost depus la Judecătorie, 35 de delegaţi dintre cei 50 care au provocat statutul din 6 februarie au cerut instanţei respingerea cererii de modificare a Statutului, iar instanţa a amânat procesul. La ultimul termen de judecată magistraţii au cerut AJVPS „să depună la dosar Hotărârea Adunării Generale, semnată de toţi membrii participanţi la şedinţă, astfel cum prevede art.33 alin.2 din OG nr.26/2000, care să cuprindă punctual modificările care au intervenit în statut, în 3 exemplare ( un original + 2 copii legalizate)”. Procesul s-a amânat pe data de 29 octombrie.