Uriașul Renault, cu mâna întinsă la colaboratori!

1

Groupe Renault este un producător auto multinațional francez înființat în 1899. Compania produce o serie de autoturisme și autoutilitare, iar în trecut a fabricat camioane, tractoare, tancuri, autobuze / autocare, motoare de avioane și aeronave și autovehicule vehicule.
       Potrivit Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile, în 2016 Renault a ocupat a noua poziție în lume în topul producătorilor auto, după volumul producției. Până în 2017, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi devenise cel mai mare vânzător mondial de vehicule ușoare, intrecând Volkswagen, care era pe primul loc.
       Cu sediul central în apropiere de Paris, grupul Renault este format din marca de nume Renault și filiale, Alpine, Automobile Dacia din România, Renault Samsung Motors din Coreea de Sud și AvtoVAZ din Rusia. Renault are o participație de control de 43,4% în Nissan (Japonia),  și o participație de 1,55% în Daimler AG din Germania (din 2012, Renault produce motoare pentru autovehiculele Daimler Mercedes). Renault mai deține filiale RCI Banque (finanțare auto), Renault Retail Group (distribuție auto) și Motrio (piese auto).

Fondarea și anii de început (1898–1918)

Louis Renault în 1903
       Până în 1907, Renault a construit un procent semnificativ de taxiuri din Londra și Paris. Renault a fost, de asemenea, cel mai vândut brand străin la New York în 1907 și 1908. În 1908, compania a devenit cel mai mare producător auto din țară.
       Renault a fabricat autobuze și vehicule comerciale de marfă în anii de dinainte de război.  În timpul Primului Război Mondial, s-a orientat spre fabricarea de motoare de avioane militare.
       Renault a extins domeniul de aplicare al producției  după 1918, producând utilaje agricole și industriale. Primul tractor Renault, tip GP a fost produs între 1919 și 1930.
       Mașinile Renault variau de la mic la foarte mare. Cele mai mici au fost cele mai populare.
       La 1 ianuarie 1945, prin decretul lui De Gaulle, compania a fost expropriată , ca la 16 ianuarie 1945 să fie naționalizată oficial ca Régie Nationale des Usines Renault .Fabricile Renault au fost singurele expropriate definitiv de guvernul francez. În anii următori, familia Renault a încercat să redobândeasca Renault-ul în instanțele franceze și să primească despăgubiri. În 1945, și din nou în 1961, instanțele au răspuns că nu au nicio autoritate să examineze acțiunile guvernului.
       Pe la mijlocul anilor șaptezeci, compania deja dezvoltată, s-a diversificat în mai multe industrii și a continuat să se extindă la nivel global, inclusiv în Asia de Sud-Est.
       La sfârșitul anilor ’60 și ’70, compania a înființat filiale în Europa de Est , în special DACIA în România și America de Sud.  (multe dintre acestea au rămas active)
       La mijlocul anilor ’60, Renault Australia a fost înființată la Melbourne. Unitatea s-a închis în 1981.
       Când Peugeot a achiziționat Citroën și a format PSA, colaborarea grupului cu Renault a fost redusă, deși au fost menținute proiecte comune de producție.
       În America de Nord, Renault s-a asociat cu American Motors Corporation (AMC), împrumutând capitalul de exploatare al AMC și achiziționând o participație minoritară de 22,5% din companie la sfârșitul anului 1979. Parteneriatul a dus la comercializarea vehiculelor Jeep în Europa.
       În 1982, Renault a devenit cel de-al doilea producător european care construiește mașini în SUA, după Volkswagen.
       La începutul anului 1979, ca parte a încercărilor sale de a se extinde pe piața americană, Renault a cumpărat o participație minoritară de 20% din producătorul de camioane Mack Trucks. Scopul acestei operațiuni a fost să utilizeze rețeaua de distribuție extinsă a companiei pentru distribuirea camioanelor ușoare.  În 1983, Renault și-a mărit participația la Mack Trucks la 44,6%.
       La sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, Renault și-a sporit implicarea în sportul cu motor, cu invenții noi, cum ar fi turbocompresoarele din mașinile lor de Formula 1.
Restructurare (1981–1995)
       Renault-urile au avut oarecum succes atât pe șosea, cât și pe pistă. Cu toate acestea, Renault pierdea un miliard de franci pe lună în valoare totală de 12,5 miliarde in în 1984. Guvernul a intervenit șiGeorges Besse a fost instalat ca președinte; el s-a gândit la reducerea costurilor dramatic, a vândut multe dintre activele Renault, retrăgându-se aproape în totalitate din sporturile cu motor și disponibilizând mulți angajați. Acesta a redus la jumătate deficitul până în 1986, dar Besse a fost ucis ulterior asasinat de extremiștii de stânga în 1986.
       În 1990, Renault și-a consolidat colaborarea cu Volvo prin semnarea unui acord care le-a permis ambelor companii să reducă costurile de concepție a vehiculelor și cheltuielile de achiziție.
Privatizarea și era alianței (1996 – prezent)
      
În cele din urmă, s-a decis că statutul companiei de stat a fost un prejudiciu. Până în 1994, planurile de vânzare ale acțiunilor către investitori publici au fost anunțate oficial. Urmând exemplul Volkswagen, Renault s-a dezvoltat la nivel global prin intermediul achizițiilor.
       Renault a devenit acționarul major al companiei Nissan din Japonia, Dacia din Româna și Samsung din Coreea, devenind a cincea cea mai mare companie de automobile din lume.
       Închiderea Renault a fost inacceptabilă din punct de vedere politic pentru guvern, fiind nevoiți să încerce o politică de schimbare.
       Compania a fost privatizată în 1996. Această nouă libertate a permis companiei să se aventureze încă o dată pe piețele din Europa de Est și America de Sud, inclusiv o nouă fabrică în Brazilia și modernizări pentru infrastructura sa din Argentina și Turcia. În decembrie 1996, Genaral Motors Europe și Renault au început să colaboreze la dezvoltarea LCV-urilor.
       Problemele financiare ale Renault nu au fost soluționate de privatizare, iar președintele Renault, Louis Schweitzer, i-a acordat adjunctului său de atunci, Carlos Ghosn, sarcina de a găsi soluții. Ghosn a elaborat un plan de reducere a costurilor pentru perioada 1998-2000, reducerea forței de muncă, revizuirea proceselor de producție, standardizarea pieselor vehiculului și amânarea lansării de noi modele.
       După ieșirea lui Volvo, Renault a căutat un nou partener care să facă față unei industrii care se consolida. S- au purtat discuții cu BMW, Mitsubishi, Nissan, PSA și alții și au realizat o colaborare cu Nissan. Semnat la 27 martie 1999, Alianța Renault – Nissan este prima de acest gen care implică o companie japoneză și o companie franceză, inclusiv proprietatea încrucișată. Renault a achiziționat inițial un pachet de 36,8% cu un cost de 3,5 miliarde de dolari în Nissan, în timp ce Nissan a luat la rândul său un pachet de 15% fără vot în Renault. Renault a continuat să funcționeze ca o companie de sine stătătoare, dar cu intenția de a colabora cu partenerul său de alianță pentru a reduce costurile. În același an, Renault a cumpărat un pachet majoritar de 51% din compania românească DACIA, revenind astfel după 30 de ani. Renault a achiziționat de asemenea unnpachet de control  al diviziei auto sud-coreene Samsung Groupe.
       În aprilie 2010, Renault – Nissan a anunțat o alianță cu Daimler. Renault a furnizat Mercedes-Benz noul său motor turbo-diesel de 1,6 litri, iar Mercedes-Benz a furnizat Renault-Nissan un motor pe benzină de 2,0 litri cu patru cilindri.
       În februarie 2010, Renault a deschis o nouă fabrică de producție în apropiere de Tanger, Maroc, cu o capacitate de producție anuală de 170.000 de vehicule. Inițial, a fabricat modelele Dacia Lodgy și Dacia Dokker, urmate în octombrie 2013  de a doua generație Dacia Sandero. Capacitatea de producție a crescut la 340.000 de vehicule pe an cu inaugurarea unei a doua linii de producție. Potrivit Renault, noua fabrică emite zero emisii de carbon și lichide industriale. Peste 100.000 de vehicule au fost produse acolo în 2013. Renault se așteaptă să crească în cele din urmă producția la fabrica din Tanger, la 400.000 de vehicule pe an.
       În decembrie 2012, Fondul Național de Investiții din Algeria (FNI), Societatea Națională de Vehicule Industriale (SNVI) și Renault au semnat un acord pentru înființarea unei fabrici în apropierea orașului Oran , Algeria, cu scopul de a produce unități Simbol începând cu 2014. Producția a fost estimată la 25.000 de vehicule. Statul algerian are o participație de 51% în această facilitate.
       În septembrie 2013, Renault și-a lansat brandul în Indonezia cu scopul de a deveni unul dintre cele mai importante mărci europene acolo până în 2016. Gama de model la momentul lansării consta printre alte modele în Duster (asamblat local).
       În aprilie 2015, guvernul francez și-a majorat participația la Renault de la 15% la 19,73%.
       „Achiziția de acțiuni Renault reflectă determinarea guvernului de a folosi toate instrumentele disponibile pentru a promova un tip de capitalism progresiv, pe termen lung, care sprijină lucrătorii și ajută companiile să crească”, a declarat ministrul Economiei la acea vreme, președintele de acum al Franței, Emmanuel Macron.
       În 2017, guvernul a vândut acțiuni înapoi și a revenit la o participație de 15%, conform convenției cu Renault.
       În ianuarie 2017, acțiunile Renault au scăzut în timp ce la Paris s-a demarat o anchetă privind posibile înșelăciuni ale emisiilor de gaze. Ulterior, compania a rechemat 15.000 de mașini pentru testarea și repararea emisiilor .  Renault, împreună cu alte câteva companii auto, au fost acuzate că au manipulat echipamentele de măsurare pentru poluarea mașinilor diesel.
       La 12 mai 2017, una dintre rețelele de calculatoare ale fabricilor Renault a fost atacată de un malware cunoscut sub numele de WannaCry, ceea ce a dus la închiderea sa pentru o zi. Producția a cel puțin 1.200 de vehicule a fost oprită.
       În noiembrie 2018, CEO-ul Renault Ghosn a fost arestat de oficialii japonezi pentru că ar fi subestimat  veniturile Nissan, în urma unei analize interne efectuate de compania japoneză. Acțiunile tranzacționate de Renault au scăzut cu peste 15% după ce arestul a fost făcut public.

Filiale și alianțe
AvtoVAZ     
       În februarie 2008, Renault a achiziționat o cotă de 25% din AvtoVAZ , cunoscută pentru gama de vehicule Lada . VAZ căuta un partener strategic de la sfârșitul anilor 90. După ce și-aîntrerupt legăturile inițiale cu Fiat, compania a avut puțin succes în formarea unei alianțe cu diverse firme. În urma unei recapitalizări AvtoVAZ în 2016, Renault deține 73.3 din companie, devenind o filială.
Dacia
       În 1999, Renault a achiziționat un pachet de control de 51% de la producătorul român Automobile Dacia, cu 30 de milioane de dolari, față de 137 de milioane de dolari, cât cerea FPS, potrivit articolelor publicate de ZF, la vremea respectivă.Pachetul de acțiuni a crescut în 2003 la 99,43%. Ca parte a grupului Renault, Dacia este o marcă regională a mașinilor entry-level concentrate pe Europa și Africa de Nord, care împarte diverse modele cu marca Renault.
Renault Samsung Motors
       Renault a achiziționat divizia auto Samsung la 1 septembrie 2000, printr-o tranzacție de 560 de milioane de dolari pentru 70% din companie,  în cele din urmă ridicând participația la 80,1%. Renault Samsung Motors este o marcă utilizată aproape exclusiv în Coreea de Sud.
RCI Banque
      
RCI Banque este o filială deținută integral care oferă servicii financiare pentru mărcile Renault din întreaga lume și mărcile Nissan din Europa, Rusia și America de Sud.
Grupul Renault Retail
      
Grupul Renault Retail este distribuitorul auto pentru Europa. În 1997, sucursalele franceze au fost fuzionate pentru a înființa filiala Renault France Automobiles (RFA). În 2001, a servit ca bază pentru Renault Europe Automobiles (REA), care a gestionat vânzările în Europa. Grupul Renault Retail operează în Franța, Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția și Regatul Unit.

Filiale de producție – alianţe
Renault-Nissan
       Renault are o participație de 43,4% în Nissan, iar Nissan deține 15% (fără drept de vot) în Renault, oferindu-i astfel un control eficient. Pe lângă schimbul de motoare și dezvoltarea în comun a tehnologiei cu emisii zero, Nissan și-a mărit prezența în Europa. Alianța a dus la pierderea a 21.000 de locuri de muncă, la închiderea a trei instalații de asamblare și a două uzine.
      
În martie 2010, alianța Renault-Nissan și-a deschis prima instalație comună la Chennai, India, investind 45 de miliarde de rupii (991,1 milioane USD).
Alianța Renault-Nissan și Daimler
      
La 7 aprilie 2010, Ghosn și CEO-ul Daimler AG , Dieter Zetsche, au anunțat un parteneriat între cele trei companii.  Daimler a achiziționat o participație de 3,10% la Renault-Nissan, iar Renault și Nissan au luat fiecare o acțiune de 1,55% în Daimler.
American Motors
      
În 1979, Renault a încheiat un acord cu American Motors Corporation (AMC) pentru a vinde mașini în SUA. Un an mai târziu, Renault a dobândit 22,5% din AMC. Nu a fost prima dată când cele două companii au lucrat împreună.  Renault s-a retras din SUA în 1987 și și-a vândut partea către Chrysler.

Subvenţii din partea mai multor state
În ultimii 12 ani Grupul Renault a obținut mai multe ajutoare de stat
      
În 2007 a primit ajutor de stat pentru Renault Mecanique în valoare de 24,46 milioane de euro. Și Renault Technonogie Roumanie a primit subvenții din partea statului român în 2008 pentru construcția centrului de încercări de la Titu, unde s-au creat peste 400 de locuri de muncă. Ajutorul din partea statului român a fost de 28,1 milioane de euro.
       Automobile Dacia a solicitat și a primit în 2009 un ajutor de stat în cadrul schemei de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile pentru proiectul „ Diversificarea gamei de produse actuale prin introducerea în fabricație a unui vehicul complet nou“, fiind vorba de cunoscutul Duster. Valoarea proiectului a fost de 90,2 milioane euro, ajutorul de stat fiind 15 milioane de euro, permițând crearea a 320 de locuri de muncă.
       În anul 2011, direct pentru Dacia a fost acordată finanțare în valoare de 6,65 milioane de euro, un alt ajutor de stat oferit în perioada 2007-2011 grupului Renault este de 24,5 milioane de euro oferite Fabricii de cutii de viteze Renault Macanique Roumanie.
       În 2015 s-a hotărât finanțarea grupului Renault de catre statul român cu 13,1 milioane de euro pentru automatizarea uzinei de la Mioveni. Acest ajutor este singurul acordat unei companii care nu își asumă crearea de noi locuri de muncă. Mai mult, retehnologizarea are ca scop reducerea posturilor pe platforma argeșeană, conform reprezentanților Renault.
       La sfârșitul anului 2018 Grupul Renault a beneficiat de o noua schemă de ajutor de stat. Prim-ministrul de la acea dată, Viorica Dăncilă a precizat că este vorba despre a doua sesiune se înmânare a acordurilor de finanțare atribuite în baza schemei de ajutor de stat 807/2014. Prin această schema au fost susținute 7 proiecte în 2015, 4 în 2016, niciunul în 2017 și 14 proiecte în 2018, printre beneficiari fiind și Dacia Renault.  Valoarea finanțarii grupului Renault în aceasta sesiune se ridică la 116 milioane de lei (peste 25 de milioane de euro)
       Gabriel Sicoe, directorul afaceri publice Group Renault România, a declarat că „Dacia a accesat schema de ajutor de stat pentru un proiect de creștere capacitară, care să conducă la fabricarea a 4.600 de vehicule pe an. Această investiție face parte dintr-un amplu program de investiții pe care Renault îl derulează în România, care va ajunge în perioada următoare la 3 miliarde de euro, în cei 20 de ani de după privatizare. Acordul de finanțare e vital pentru Dacia, în competiție cu celelalte uzine Renault, în special cele care activează în țări non-EU“.
       Tot la sfârșitul anului 2018, Slovenia decidea oferirea unei subvenții uzinei Renault Revoz
       „ Guvernul sloven va acorda Revoz Renault 6 milioane de euro“, apărea pe contul de Twitter al Guvernului sloven.  „ Subvenția are drept scop sprijinirea începerii producției modelului BJA al uzinei Revoz Renault. Valoarea proiectului este de 90 de milioane de euro și va fi finalizată la sfârșitul anului 2019. Ne așteptăm la 75 de noi locuri de muncă“, a declarat Guvernul într-un comunicat.
       Guvernul francez, care deține 15% din acțiunile Renault primește finanțare de la UE
       Astfel, în 2013 Comisia Europeană oferă ajutor de stat firmei Renault cu scopul de a „ușura impactul eșecurilor actuale pe piața locală și internațională“. Executivul UE a declarat că „ajutorul oferit include subvenții directe, precum plăți în avans pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologiei hibride, plăți care vor fi rambursate intr-o etapă ulterioară. “ C.Z.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.