- Pe vremea lui Istrătescu
Două expertize contabile efectuate la Asociația Județeană de Vânători și Pescari Sportivi Argeș arată faptul că în perioada în care la conducere s-a aflat Constantin Istrătescu au fost înregistrate profituri iar după demiterea acestuia asociația a fost înregistrat un deficit pe bugetul realizat. Una dintre analizele financiare a fost realizată de Comisia de Cenzori a AJVPS Argeș, iar cea de a doua de către un expert contabil judiciar.
Noua conducere a AJVPS a cerut, în data de 07.08.2020, Comisiei de Cenzori să efectueze un control. În urma evaluării s-a constatat că au fost cheltuieli cu salariile de 768.010, prime pentru rezultate excepţionale în muncă de 8.400 lei şi cheltuieli cu compensaţii băneşti la pensionare de 144.000 lei. În raport se precizează că printr-o decizie semnată de preşedintele Consiliului AJVPS, Filip Georgescu a fost oferită suma de 132.00 lei brut, pentru pensionarea lui Constantin Istrătescu şi 11.500 lei pentru pensionarea paznicului de vânătoare Oprea Ion. Aceste compensaţii băneşti erau prevăzute în contractul colectiv de muncă înregistrat la ITM Argeş, la articolul 87, în prevederi din Statutul AJVPS Argeş şi decizii ale preşedintelui executiv (director). Potrivit concluziilor acele compensaţii nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi nu sunt aprobate de Adunarea Generală, fiind totuşi prevăzute în Contractul Colectiv de muncă aprobat de Consiliu.
S-a cerut expertiză extrajudiciară
La data de 18.08.2020, AJVPS a cerut să fie făcută o expertiză contabilă extrajudiciară. Se solicita să fie verificate o serie de aspecte, între acestea, dacă au fost realizate bugetele anuale conform hotărârilor Consiliului Asociaţiei, dacă au fost angajate persoane în afara organigramei, dacă toate plăţile au fost făcute legal, să se stabilească ce achiziţii au fost făcute şi valoarea lor, dacă au existat modificări salariale, dacă au fost înstrăinate bunuri, dacă au fost verificate gestiunile periodic, situaţia conturilor şi dacă au existat prejudicii, fiind cerută valoarea lor şi persoanele implicate. Expertiza a fost realizată de un expert contabil judiciar, iar raportul întocmit în urma verificărilor este tot în favoarea fostei conduceri, nefiind depistate nereguli.
Rentabilă din punct de vedere al activităţii economice
La capitolul bugete realizate, expertul contabil judiciar a constat că în anul 2015 a fost o diferenţă, în minus de 42,000 lei faţă de veniturile prognozate. În 2016 AJVPS a avut mai mult cu 296.163 lei faţă de totalul veniturilor prognozate, în anul 2017 un plus de 198,902 , iar în 2018 un plus de 269,298 și în 2019, un plus de 565,687 lei. La capitolul cheltuieli sumele au fost mai mici faţă de cele prognozate. „ În fiecare din anii realizaţi (2015-2019) toate cifrele realizate au fost inferioare sumelor prognozate. Veniturile obţinute din activitatea fără scop patrimonial (formată din cotizaţii vânătoare, cotizaţii pescuit ) au fost inferioare celor prognozate, spre deosebire de cheltuielile efectuate (tarife gestionare fonduri cinegetice, taxa pescuit, furaje) care s-au modificat permanent. În schimb asociaţia a fost rentabilă din punct de vedere al activităţii economice-în fiecare an obţinându-se profit, astfel veniturile economice atrase din (chirii spaţiu I.C. Brătianu, dobânzi bancare, venituri din taxe de examen noi membri, venituri din cedarea unor active) au fost mai mari faţă de cheltuielile efectuate în scop economic. Rentabilitatea AJVPS Argeş a fost prezentată de fiecare dată în şedinţele Consiliului Asociaţiei”, mai scrie în raport.
Prime oferite în funcţie de vechime
Expertul judiciar lămurește și problema primelor de pensionare acordate, precizând în raport. „Pensionarea salariaților a fost legiferată expres la art. 87 CCM (n.r, contractul colectiv de muncă) pentru care: salariaţii AJVPS care se pensionează pentru limita de vârstă, la cerere şi cei care se pensionează pe caz de boală, beneficiază de o sumă de bani, stabilită în funcţie de vechimea la AJVPS şi salariul brut avut în luna pensionării de: 2 salarii brute-până la 10 ani, 3 salarii brute –între 10 şi 20 ani, 4 salarii brute- între 20 şi 30 ani, 5 salarii brute între -30 şi 40 de ani şi 10 salarii brute -peste 40 de ani”. În concluzie, Constantin Istrătescu a beneficiat de o premiere de 10 salarii brute. Expertul contabil a concluzionat că nu au fost depistate nereguli în activitate şi în documentele contabile, rămânând doar ca AJVPS să clarifice dacă fostul director al asociaţiei Istrătescu Constantin avea dreptul să încaseze prima inclusă în statul lunii iunie 2020 .