- Conf. dr. Adrian Tase
Campania de vaccinare “Rollout” este o desfășurare uriașă de forțe în cele 27 de țări ale Uniunii Europene care începe pe 27 Decembrie 2020. Uniunea Europeană, ca dealtfel toate țările cu PIB mare, intenționează să realizeze imunizarea populației până la sfârșitul anului 2021. Pentru țările cu PIB redus, se estimează o imunizare de doar 20% în 2021 (profesioniștii medicali și segmentele populaționale vulnerabile), cu finalizare în 2024 pentru întreaga populație.
UE a achiziționat deja 1,3 mld. doze vaccin, urmând ca în scurt timp să completeze la 2 mld. Având în vedere ca sunt necesare 2 doze per persoană, această cantitate este ultrasuficienta pentru populația UE.
Marea Britanie a făcut deja un număr de vaccinari cât populația Piteștiului.
Brazilia are un plan haotic de vaccinare în condițiile ostilității populației.
Rusia are o șansă de credibilizare internațională a vaccinului Sputnik-5 prin preluarea sa de către compania farmaceutică AstraZeneca, după ce vaccinul acesteia a eșuat la teste.
Cum spuneam, vaccinul este la orizont. Dar sistemul medical este tensionat la maximum. Ce facem în următoarele săptămâni pentru a nu ajunge în spitale supraaglomerate cu personal medical surmenat?:
În primul rând, respectăm măsurile defensive: distanțare socială, mască, dezinfectant, aerisire activă.
În al doilea rând, întărim organismul prin: somn bun și suficient, hidratare, preferabil cu apă ușor alcalină, efort fizic dozat, alimentație variată.
În al treilea rând, putem lua măsuri avansate de prevenție. Recapitulând cele trei mecanisme ale bolii COVID-19 care duc la insuficiență multi-organ și deces, pentru Hipoxemia severă sau falimentul oxigenării sângelui recomandăm achiziționarea unui pulsoximetru. Observați ce valori afișează în diverse situații, valorile normale fiind peste 95%. Terapia cu oxigen pe tub se face la recomandarea medicului, de la caz la caz. Pentru Hiper-coagulabilitate, adică formare excesivă de cheaguri, recomandăm aspirina în doze mici (75-100 mg pe zi). Pentru enoxaparina injectabilă este nevoie de indicația expresă a medicului. Pentru Hiper-inflamația dată de dereglarea sistemului imun, vitamina D3, 1 cp./zi. Dexametazona se administrează de regulă în spital, sub stricta observație a medicului.
Există și terapii care se adresează direct virusului: zinc 1 cp./zi (împiedică replicarea), quercetinul – un polifenol din plante cu efect viricid SARS-CoV-2, cuișoarele și alte mirodenii prin uleiurile volatile pe care le conțin.
În fine, vitamina C, antioxidant endotelial, administrat intravenos sau oral, scade stresul oxidativ în formele grave. Poate fi administrată și în formele ușoare sau chiar preventiv, fiind un supliment alimentar.
Concluzionând, cocktailul anti-COVID-19, în variantele profilactică și pentru asimptomatici conține:
• Acid ascorbic sau vitamina C 1 cp./zi
• Zinc 1 cp./zi
• Vitamina D3 1 cp./zi
• Quercetin 1 cp./zi
• Acid acetil-salicilic (aspirina) (75-100 mg) 1 cp./zi
~ Actualități din pandemie ~
– O echipă internațională de 10 savanți sub egida OMS a plecat în China să investigheze originile coronavirusului.
– Germania și Africa de Sud au declarat carantină în sezonul festiv de iarnă.
– Italia are din nou o mortalitate imensă, dar spre deosebire de luna martie, nu mai există emoții majore pe această temă.
– Suedia raportează că strategia sa non-coercitivă (“fără mască, fără vorbe”) a eșuat.
– Deși pandemia este floridă, nu mai sunt declarate epicentre, cum au fost în ultimul an la Wuhan, în Iran, Italia de Nord, Spania, New York.