Executori trimiși în judecată de DNA

2
0



După o condamnare cu executare pe care și-a ispășit-o, fostul executor Eugen Fieraru a fost trimis în judecată din nou, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Pitești. Este acuzat de abuz în serviciu și spălarea banilor. În același dosar va fi judecat și executorul judecătoresc Marius Damaschin, tot pentru aceleași acuzații. Procurorii DNA spun că în urma cercetărilor s-a stabilit că cei doi au dus la îndeplinire o executare silită, reținând sume importante de bani ca taxe prilejuite de ducerea la îndeplinire a procedurilor, asta deși nu exista nu exista încuviințarea instanței în acest sens, iar creditorii renunțaseră la executarea silită.


Controversatul executor judecător Eugen Fieraru pare să plătească pentru „păcatele” sale de pe vremea când îşi exercita profesia. Condamnat definitiv într-un dosar în anul 2015,  la 5 ani şi 4 luni închisoare, Eugen Fieraru şi-a ispăşit pedeapsa fiind eliberat condiţionat. Liber fiind, acesta s-a trezit cu un nou dosar. Este o poveste veche din anul 2010 pe care procurorii DNA Piteşti au descâlcit-o. Astfel atât Eugen Fieraru cât şi Marius Damaschin au fost trimişi în judecată.
A continuat executarea deşi cererea creditorilor a fost retrasă
În rechizitoriul întocmit de procurori de precizează că Eugen Fieraru a pus în executare două dosare fără să ţină cont de cererea de renunţare depusă de creditori. „În perioada 2010-2013, inculpatul Fieraru Eugen, în calitatea menționată mai sus, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că:
– ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită,
– nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori,
În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reținut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor și cheltuieli de executare – 419.864,28 lei și onorariu expert – 108.290 lei reținute nelegal din suma poprită) deși procedura era nelegală și în plus creditorii renunțaseră la executarea silită.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv și onorariul menționat mai sus”, spun procurorii DNA.
A cheltuit banii în interes personal
Chiar în tipul procedurilor de executare, lui Eugen Fieraru i-a fost ridicat dreptul de a profesa, fiind cercetat de DNA, în dosarul în care a fost condamnat. Astfel unul dintre dosarele lui i-a fost redistribuit executorului Marius Damaschin. Şi acesta a continuat ilegal executarea asupra unei societăţi. Procurorii spus că în urma procedurii, şi-ar fi însuşit o sumă mare de bani deşi avea obligaţia să o restituie.  „La data de 13 iunie 2013, urmare a excluderii inculpatului Fieraru Eugen din profesia de executor judecătoresc, unul dintre cele două dosare menționate anterior a fost redistribuit de Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Pitești inculpatului Damaschin Marius. Ulterior, până la data de 30 octombrie 2014, inculpatul Damaschin Marius, în calitatea menționată mai sus, în contextul desfășurării procedurii de executare silită în dosarul respectiv, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că nu ar fi dispus încetarea procedurii și restituirea sumei de 2.665.654 lei către debitor, ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori. Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacții succesive de ieșire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă). Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv” se arată în rechizitoriu.
Ca urmare a celor de mai sus, procurorii DNA Piteşti au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea De Apel Pitești cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. M.Sandu


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.