Un nou salariu minim şi alocaţii mai mari

0

Modificările fiscale ale anului 2020
Şefa ANAF Argeş a comentat pentru Curierul zilei ce este nou în domeniul fiscal în acest an

În acest an, legislaţia fiscală din România a suferit câteva modificări importante. Astfel, s-au făcut modificări în ceea ce priveşte salarizarea, TVA-ul, dar şi impozita­rea. Curierul zilei vă prezintă aceste modifi­cări fiscale din 2020, pre­cum şi comentariul ANAF pe seama lor.
Începând cu anul 2020 intră în vigoare Directiva (UE) 2018/1910 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006 / 112 / CE în ceea ce priveşte armonizarea şi simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre.
Modificările sunt legate de:

  • Stocurile la dispoziţia clientului – Se referă la situaţia în care, în momentul transportului bunurilor către alt stat membru, furnizorul cunoaşte deja identitatea persoanei care achiziţionează bunurile şi căreia îi vor fi furnizate aceste bunuri într-un stadiu ulterior, după ce acestea au sosit în statul membru de destinaţie.
  • Operaţiunile în lanţ – Se referă la livrări succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar. Transportul intracomunitar al bunurilor ar trebui să fie atribuit doar uneia dintre livrări şi numai livrarea respectivă ar trebui să beneficieze de scutirea de TVA prevăzută pentru livrările intracomunitare.
  • Scutirea aplicabilă livrărilor de bunuri – Se propune ca includerea în Sistemul de schimb de informaţii privind TVA (VIES) a numărului de identificare în scopuri de TVA al persoanei care achiziţionează bunurile, atribuit de alt stat membru decât cel în care începe transportul bunurilor, să devină, pe lângă condiţia de transport al bunurilor în afara statului membru de livrare, o condiţie de fond pentru aplicarea scutirii, în loc să fie o cerinţă de formă.

Salariu mai mare
Noul salariu minim valabil din 2020 – Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la suma de 2.230 lei lunar. Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul minim rămâne la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcţii salariul minim rămâne 3.000 lei.
Oligatoriu angajarea de persoane cu handicap
Contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate – Potrivit legii, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Ajutor de deces, peste 5 mii lei
Actualizarea câştigului salarial mediu brut pe anul 2020 şi a ajutorului de deces – Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, câştigul salarial mediu brut pe anul 2020 este stabilit la suma de 5.429 lei. Acest indicator influenţează cuantumul ajutorului de deces, care se stabileşte astfel: în cazul asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.
Alocaţii mai mari
Alocaţia de stat pentru copii -Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020. În 2019, alocaţia pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora; 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani si 18 ani, în cazul copilului cu handicap. Pe lângă această prevedere care a fost publicată în Monitorul Oficial, mai există o propunere care vizează dublarea alocaţiilor pentru copii.
Impozitare persoane fizice
Majorarea plafonului pentru obligaţia la plata CASS la persoane fizice din 2020 – Creşterea salariului minim brut pe economie în 2020 la 2.230 lei (HG 935/2019) conduce la majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determina în funcţie de nivelul salariului de baza minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate. Noua baza anuală de calcul a CAS la PFA din 2020 – Modificarea salariului minim brut pe economie din 2020 la valoarea de 2.230 lei (HG 935/2019) va avea drept consecinţă modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate.
„S-a actualizat câştigul salarial mediu brut!“
ANAF Argeş, prin Şef administraţie, Gabriela Florentina Ionescu, a confirmat toate aceste modificări fiscale ale anului 2020. „Referitor la salarizare, într-adevăr, începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la suma de 2.230 lei lunar. Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul minim a rămas la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcţii salariul minim a rămas la 3.000 lei. De asemenea, a avut loc actualizarea câştigului salarial mediu brut pe anul 2020 şi a ajutorului de deces. Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, câştigul salarial mediu brut pe anul 2020 este stabilit la suma de 5.429 lei. Acest indicator influenţează cuantumul ajutorului de deces, care se stabileşte astfel: în cazul asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei. Prin Legea nr. 263/2019 au fost aduse modificări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul abrogarii prevederilor speciale de stabilire a contribuţiilor sociale (CAS şi CASS) în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, sub nivelul unui salariu minim brut pe ţară. Aceste prevederi stabileau faptul că, în aceste situaţii, contribuţiile sociale obligatorii se calculează la salariul minim brut pe ţară. Astfel, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2020, pentru veniturile realizate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, contribuţiile sociale obligatorii (CAS şi CASS) se calculează asupra câştigurilor brute din salarii efectiv realizate“, ne-a spus Gabriela Ionescu.
S-a modifcat baza anuală de calcul
Tot şefa ANAF Argeş ne-a vorbit şi despre contribuţiile CAS şi CASS:
“În ceea ce priveşte Contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate, potrivit legii, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat in plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
În ceea ce priveşte Impozitarea persoanelor fizice, din 2020 a fost majorat plafonul pentru obligaţia la plata CASS la persoane fizice. Creşterea salariului minim brut pe economie conduce la majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, întrucât aceste plafoane se determina în funcţie de nivelul salariului de baza minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate. Din anul 2020 există o nouă bază anuală de calcul a CAS la PFA.
Modificarea salariului minim brut pe economie va avea drept consecinţă modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate.
În cazul Persoanelor Fizice Autorizate, care optează pentru impozitarea la norma de venit, norme aprobate şi publicate de Consiliul Judetean al fiecărui judeţ: Creşterea salariului minim va avea drept consecinţă majorarea normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12 luni calendaristice.“ Silviu Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.