- Argeşenii nu mai plătesc astfel preţuri stabilite de ANRE
- Acum poate fi aleasă oferta cea mai bună
Prima zi a noului an a venit şi cu liberalizarea completă a pieței de electricitate. Acest lucru înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie
(ANRE).
Cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piaţa liberă. Potrivit Agerpres, citată de digi24.ro, cel mai mult vor creşte preţurile de serviciu universal pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare. La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul de serviciu universal creşte cu 15% faţă de preţul reglementat de acum, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.
Aplicaţie pe site-ul ANRE
Specialiştii recomandă consumatorilor să renunţe la contractele pe care le au în prezent şi care le vor aduce facturi mai mari şi să caute în piaţa liberă oferte cu preţuri şi condiţii mai bune. Ei pot să-şi păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licenţiaţi. Pe site-ul ANRE există o aplicaţie care arată ofertele disponibile, în funcție de datele fiecărui client. Conform digi24.ro trebuie trecute câteva informații: data la care vreți să înceapă noul contract, consumul lunar, județul din care sunteți, valoarea ultimei facturi și veți primi prețurile de la toți furnizorii din zonă. După ce ați ales o ofertă, puteți vedea tot aici ce documente sunt necesare, le puteți chiar descărca pentru a le completa. Tot aici vedeți și datele furnizorului pe care trebuie să îl contactați pentru a schimba contractul. Potrivit legii, în cel mult 21 de zile de la trimiterea cererii va și intra în vigoare noul contract indiferent dacă ați optat pentru un nou furnizor sau pentru o ofertă din portofoliul actualului furnizor. Citiți, însă, cu mare atenție contractele. Dacă nu sunteți mulțumiți de alegerea făcută, furnizorul și contractul poate fi schimbate oricând, de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit.
Cea mai bună ofertă
Reprezentanţii ANRE au declarat că energia va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici. Relevant pentru clientul casnic şi pentru orice fel de client este preţul de pe piaţa concurenţială, iar preţul de serviciu universal ar trebui să fie pentru cei care rămân fără furnizor. De asemenea. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recomandat ca „oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună . Consiliului Concurenţei trebuie să verifice dacă preţurile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial”. Consumatorii trebuie să vadă dacă nu sunt deja în piaţa concurenţială, pentru că a existat şi până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piaţă concurenţială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situaţia de a plăti automat preţuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor. În plus mai trebuie ştiut că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, oamenii îşi pot schimba oricând contractele, iar dacă încheie un nou contract până la 1 februarie 2021, acesta se va aplica cu data de 1 ianuarie. Potrivit datelor Autorității de Reglementare în Energie, din cei 8,7 milioane de clienți casnici, sub 3 milioane erau pe piața concurențială, în timp ce 5,7 milioane beneficiau de preţuri reglementate de stat, care nu mai sunt aplicabile de la 1 ianuarie. Dacă aţi încheiat contractul din 2017 încoace, de când a început procesul de liberalizare, este posibil să fiţi deja pe piaţa concurenţială. În acest caz, nu sunteţi afectaţi de schimbările de la 1 ianuarie.
Informări în cursul lunii
Consumatorii vor primi informările de la furnizori în cursul lunii ianuarie, vor vedea oferta concurenţială şi vor compara cu oferta de serviciu universal şi vor vedea că este mai scump serviciul universal. Acesta este un serviciu de ultimă instanţă şi ar trebui să rămână aşa cum îi spune numele, de ultimă instanţă. La prețul energiei electrice, cel care s-a liberalizat de la 1 ianuarie și care are o pondere de aproximativ 40% în factură, se mai adaugă și alte tarife și taxe, precum tariful de transport, tariful de distribuție, contribuția de cogenerare, accize și TVA.
Ultima ţară
România era ultima ţară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piaţa de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislaţia europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, acesta fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul. S. Mihai