Pescuitul la avat

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În această săptămână vă prezentăm Pescuitul la avat. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Când spui avat, spui cel mai tehnic posibil pescuit cu năluci pe care îl poți practica. Este cel mai pretențios peşte răpitor dulcicol în materie de năluci și tehnica de pescuit. Face parte din familia ciprinidelor. Exemplarele variază între 40 și 120 de centimetri. Excepțional, se pot captura exemplare de 6 , 7 kilograme. În mod uzual, talia la care se prinde avatul este între 2 și 3 Kg având lungimi de 40 până la 60 de centimetri.
Unde îl găsim
Avatul populează toate apele din Europa Centrala și Europa de Est. Cu precădere în fluvii sau râuri mari. De asemenea, este prezent și anumite lacuri. Este un pşste care se acomodează repede în cele două tipuri de ape. Cel mai frecvent la noi în ţară îl găsim pe Dunăre, Mureș și în general râurile mari. Inclusiv în zonele terminale ale Dunării, unde începe și formează Delta.
Pescuit la avat
Avatul este cel mai dificil peste de capturat, din cauza comportamentului selectiv pe care îl afișează în hrănire. Este un peşte răpitor care nu se lasă ușor păcălit de evoluția nălucilor. În general este un peşte activ în prima parte a zilei și apoi la apus. În aceste momente este cel mai agresiv. Este ușor de recunoscut prezenta unui avat. Atacurile sunt spectaculoase la suprafață apei și cu precădere în zona malurilor. Are obiceiul de a-și urmări prada și de a o forța să eșueze pe mal. În urma atacului va aștepta să ajungă în apă exemplarele năucite care vor fi ușor de cules.
Avat la spinning
Atacul nu este unul singular. În general, este unul complex, format din mai multe evoluții în filmul apei. Sunt agresive și succesive. Durata unui atac total poate însumă până la 5 evoluții în filmul apei. În toată această perioadă, se pot observa mai mulți peşti pradă care sar în toate direcțiile. Pescuitul la avat se poate practica în doua metode: spinning și fly. Accidental se poate prinde și la staționar. Fiind un răpitor de viteză care urmărește peştii de talie mică, cele două metode mai sus enunțate sunt cele care dau cel mai bun randament.
Spinning la avat
Sesiunile de pescuit la spinning la avat sunt extrem de obositoare. Necesită foarte multe lansări precise și repetate. Nu se lasă convins de la prima evoluție a unei năluci. Cu precădere, startul și finalul zilei sunt cele mai bune momente. În aceste perioade va vâna în câmp deschis, în lungul malurilor, în cazul Dunării și al râurilor mari. Odată cu apariția soarelui, se va retrage în locuri umbrite pentru ambuscadă sau crengi de copaci scufundați.
Echipament spinning
Avatul este un peşte care etalează în drill o forță impresionantă. Dacă atacul se rezumă la o lovitură puternică scurta ca durată, drill-ul este destul de violent. Este nevoie de un echipament de spinning adaptat nălucilor care sunt dedicate și adecvat unui drill violent. Pe cât este de violent, pe atât este și de sperios. Dacă simte prezenţa umană în arealul de vânătoare se face dispărut în câteva secunde. În realitate, nu părăsește zona, însă coboară în masa apei și așteaptă momentul oportun pentru a reveni la vânătoare. Dacă te “simte“ un avat, atunci totul este pierdut. Cel mai indicat este să cauți alte exemplare în alte zone. Important să nu repeți greșeala de a te da de gol că prezenţă.
Fire pescuit
Pescuitul la avat în metoda spinning necesită camuflaj. Nimic nu trebuie să pară suspicios în faţa unui avat în urma lansării nălucii. Este indicat că zonele de interes să fie abordate de la distanţe medii și mari (minim 30 de metri și până la 50 de metri). Astfel de distanţe se obțin doar prin utilizarea de fire tip multifilament de diametru redus. Optim în pescuitul la avat ca diametru, se poate apela între 0.10 milimetri și până la 0.14 milimetri. Aceste dimensiuni permit distanţe mari în lansare graţie conformației nălucilor speciale, mici și grele în același timp.
Lansete pescuit la avat
Lansetele pentru pescuit la avat au câteva aspecte importante. În primul rând lungimea acestora. Executarea lansărilor lungi este posibilă daca și lungimea lansetei este una optimă. Cu precădere între 2.40 metri și 2.70 metri sunt lungimile la care ar trebui să ne orientam în pescuitul avatului. Zonele de vârf terminale trebuie să fie mai blânde. Atacurile sunt extrem de agresive, însă,, lipsa dentiției avatului, poate face posibilă apariția ratărilor. Acesta este motivul pentru care se apelează la clasa de lansete mai blânde pe vârf. Asigura contactul în urma unui atac. Puterile de aruncare variază între 7-21 de grame până la uneori 42 de grame. Depinde mult aici de tipul nălucii utilizate. Reactivele construite pe un corp greu, gândit să ofere stabilitate în evoluție pe râuri cu debite mari, sunt cele care influențează clasa de puteri de lansare la care apelam.
Mulinete pescuit
Viteza definește totul în pescuitul la avat. Implicit, mulinetele trebuie să dețină în dotare recuperare mare. Nălucile trebuiesc evoluate în viteză. Cu cât mai mare viteza, cu atât mai buna vă fi prezentrea nălucii. Pe lângă viteză, mulinetele pentru pescuit la avat trebuie să ofere și să acopere distanţa. Atât distanţa cât și viteza sunt elemente cheie în pescuitul avatului. Necesitatea de a acoperi distanţe mari în lansare, impune o mărime de tambur pe măsură. În mod frecvent, este indicat să apelam la mărimi de tambur între 3000 și 4000 în acest stil de pescuit.
Năluci de avat
Gama de năluci pentru pescuit la avat este formată din reactive în principiu. Linguri, voblere și uneori , foarte rar, năluci moi. Ca randament, în top se află cicadele, spinnertail-urile și voblerele. Gumele pot oferi partide memorabile, însă, raportat la nălucile menționate anterior, extrem de rar. Profilul acestor năluci trebuie să îndeplinească anumite criterii. Evoluția în apă trebuie să fie cursivă în recuperările rapide și fără oscilații mari. Peştii pradă în general sunt obleții și puietul de avat. Așadar corp alungit. În mișcare, acești peşti nu flanchează foarte mult. Nălucile sunt gândite să imite astfel de mișcări. Un alt aspect important este că avatul urmărește bancuri de peștișori. Nu va ataca decât dacă în raza lui identifică minim 5 poate 10 peşti comasați sub formă de banc. Elementul de ambuscadă (surpriză) face posibilă derutarea bancului și izolarea unor exemplare. Năluca lansată la locul și momentul potrivit va imita un astfel de exemplar derutat. La avat, totul se rezumă la sincronizarea lansării cu cea a unui atac. Cele mai bune rezultate se vor obține dacă năluca va ajunge în apă în proximitatea zonei unde un avat a atacat.
Cu musca la avat
În termenii “muscarilor”, avatul este tarponul de apă dulce. Necesită un nivel ridicat de experiență în mânuirea lansetei. Atacurile asupra nălucii se întâmplă la suprafață și sunt spectaculoase. Chiar și în urma unui rateu, tot există un grad de mulțumire al pescarului de muscă la avat. Streamer-ul (nălucă) pe care l-a construit a fost “inspectat”. Spectacolul s-a ținut (atacul inițial). Lansetele sunt din clasa de putere mai mare (7 și 8), firele sunt de tip plutitor (floating ). Năluca se numește streamer și este realizată din elemente cu rol de atracție vizual (stridente uneori), pe un corp cu material plutitor. Dacă ai ocazia să admiri un muscar de avat în acțiune, cu siguranță vei rămâne cu amintiri de neuitat!. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.