Consiliul Județean s-a spălat pe mâini!

0
0

  • Cazul Transportatorul nu face cursele



Cetăţenii satului Sămara, din comuna Poiana Lacului, se confruntă, de aproximativ trei luni, cu o problemă, greu de înţeles. Transportatorul care a câştigat licitaţia, organizată de Consiliul Judeţan Argeş, refuză să mai efectueze cursele. Pur şi simplu a scos maşina de pe traseu şi orice încercare de a-l convinge să îşi respecte obligaţiile, a rămas fără rezultat. Ne-am adresat Consiliului Judeţan Argeş, în speranţa că cei peste 60 de oameni care fac naveta zilnic, muncitori şi elevi, vor fi ajutaţi. Răspunsul primit a fost surpinzător! Consiliul Judeţean Argeş s-a spălat pe mâini precizând că potrivit legislaţiei, în vigoare la de la data încheierii contractului, nu au ce-i face transportatorului. În privinţa sancţiunilor a pasat problema către alte instituţii ale statului.


Patronul argeşean îşi bate joc de o întreagă comunitate, refuzând să îşi onoreze contractul de transport pentru care a câştigat licitaţia. De aproximativ trei luni, locuitorii satului Sămara, comuna Poiana Lacului, sunt nevoiţi să meargă pe jos mai bine de 7 kilometri din cauză că nu mai au maxi-taxi. Navetişti, elevi de liceu, bătrâni, cu toţii se descurcă după posibilităţi ca să ajungă în centrul comunei sau la Piteşti. Deşi a fost contactat de autorităţi şi i s-a pus în vedere să introducă maşini pe traseul amintit, patronul a refuzat. Oamenii, disperaţi, ne-au cerut ajutorul. Ne-am adresat Consiliului Judeţean Argeş, cel care a organizat licitaţia, pentru a afla cum poate fi obligat transportatorul să își respecte contractul. Am înaintat o solicitare în baza legii 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Răspunsul a venit după 9 zile. Dacă tot a durat atât de mult pentru a răspunde la câteva întrebări, într-o problemă urgentă fiind vorba de o întreagă comunitate, ne-am gândit că cei responsabili chiar încearcă să găsească soluţii prin care să-i ajute pe oameni. Nici vorbă! Au căutat răspunsuri elaborate pentru a ne convinge pe noi şi pe cetăţeni, că nu-i pot face nimic transportatorului care îşi bate joc de instituțiile statului şi de călători. Ba mai mult, ne-a pasat către alte instituţii care, vezi Doamne, ar putea să-l sancţioneze pe agentul economic. Dacă situaţia nu ar fi fost atât de disperată pentru oamenii care ne-au rugat să-i ajutăm mai că ne-ar fi umflat râsul, la cum s-au eschivat cei responsabili.
Consiliul Judeţean Argeş nu are încheiate contracte de delegare a gestiunii
În adresa înregistrată cu numărul 2176 din data de 10.02.20102, am întrebat cine a câştigat licitaţia, care este valoarea la care a fost câştigată licitaţia, dacă au fost primite reclamaţii de la cetăţeni, dacă primarul a sesizat Consiliul Judeţean, care sunt măsurile legale ce pot fi luate în condiţiile în care transportatorul nu respectă contractul şi dacă poate fi sancţionat. Ca să nu fi catalogaţi drept răutăcioşi sau să fim acuzați că am fi scos din context anumite aspecte, vom reda integral răspunsul oferit de Consiliul Judeţean Argeş,
Răspuns la adresa 2176 din data de 10.02.20102:
1. În urma atribuirii traseelor din „Programul Judeţean de Transport, câştigător al traseului nr. 34 Piteşti-ATG-Girexim Universal-Poiana Lacului- Sămara, a fost declarat câştigător operatorul Auto Tehnic SRL.
2. Atribuirea traseelor din „Programul Judeţean de Transport” s-a desfăşurat în sistem de atribuire electronică şi transporturi (SEAT) procedură care nu impune o valoare a contractului sau preţ al biletului.
3. În ceea ce priveşte reclamaţiile privind firma câştigătoare că nu-şi respectă traseul şi nu şi nu efectuează cursele prevăzute în contract, au fost primite reclamaţii în data de 09.02.20121.
4. Cu privire la sesizarea Consiliului Judeţan Argeş de către primarul comunei Poiana Lacului cu privire la acest aspect facem precizarea că s-a primit sesizare în data de 09.,02.2021
5. Consiliul Judeţean Argeş nu are încheiate contracte de delegare a gestiunii cu operatorii rutieri care efectuează transporturi prin „Programul Judeţean de Transport”, legislaţia de la data atribuirii (decembrie 2013) nu impunea încheierea acestor contracte (n.r. acesta este răspunsul la întrebarea privind măsurile legale ce pot fi luate dacă transportatorul nu îşi respectă contratul).
6. În ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor pentru faptul că transportatorul nu respectă contractul facem precizarea că acesta poate fi sancţionat de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi de organele de Poliţie.
Este clar, că cei la care cetăţenii şi-au îndreptat ultima sepranţă nu vor face nimic să-i ajute . Cel puţin ultimul paragraf, în care spun, printre altele, că transportatorul poate fi sancţionat de Poliţie este de-a dreptul hilar. Păi cum să-i amendeze poliţiştii dacă ei nu scot maşina pe traseu? Poliţiştii pot amenda pentru încălcarea anumitor reguli rutiere nicidecum pentru faptul că transportatorul nu ţine cont de licitaţia câştigată.
Promisiuni, promisiuni…
Primarul comunei Poiana Lacului, Ion Dumitrache a făcut o nouă încercare de a rezolva problema. „„Am fost la ei la sediu. Au promis că de la 1 martie vor băga maşină pe traseu. Nu avem certitudinea, este doar o promisiune! Rămâne să vedem ce se va întâmpla. Mi se pare absurd să nu le poată face nimeni nimic. Pentru astfel de încălcări ar trebui să le fie retrasă licenţa de transport şi să nu mai poată efectua curse pe niciun traseu”, preciza edilul. Pentru oamenii care merg pe jos zilnic 7 kilometri mai există o speranţă. Aceea că în luna iunie, când va avea loc o nouă licitaţie pe traseul amintit, va câştiga un operator mai serios. Un om cu frică de Dumnezeu care nu va călca în picioare nici autorităţile statului, nici clienţii. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.