- Din punctul meu de vedere
Când, pe data de 1 ianuarie a acestui an, președinta Camerei Reprezentanților a SUA, doamna Nancy Peloci, a anunțat că trebuie schimbat regulamentul Camerei în așa fel încât să nu mai fie utilizate cuvinte precum tată, mamă, fiu, fiică, soț, soție, nepoată, nepot, am înlemnit.
Apoi, a apărut ideea ca în loc de femeie să fie folosită expresia ”ființă umană care are menstruație”.
Ce urmează ?
După părerea mea, o dată implementat limbajul care anulează deosebirile de sex și rasă se va încerca înlocuirea termenilor care desemnează competențele. Trăim, așa cum ne anunță o celebră carte a lui Tom Nichols, o eră a ”sfârșitului competenței”, cunoașterea tradițională fiind discreditată, iar experții puși în linie cu restul lumii.
Poate nu vom mai folosi termenul ”medic” și vom spune ”om care contribuie la ameliorarea și vindecarea maladiilor”, nu vom mai zice ”inginer”, ci ”persoană capabilă să construiască diverse obiecte”.
Cu cât ființa umană va fi mai aplatizată, în așa fel încât să dispară orice diferențiere, cu atât aspectul de om – robot va ieși mai mult în evidență și va fi acceptat cu mai mult entuziasm.
În tot acest timp, va progresa acel curent de gândire care îi ia omului cel mai de preț dar de la Dumnezeu și anume libertatea, fiindcă orice decizie va fi pusă pe seama funcționării neuronilor și a sistemului hormonal.
Vom fi perfect pregătiți să ne transformăm în sclavii perfecți ai unei noi elite alcătuite din cele câteva zeci sau maxim câteva sute de familii a căror avere va însemna nu 90% din averea lumii, ca acum, ci 100%.
Sesizând trendul, proștii și incompetenții contraatacă.
S-a umplu țara de indivizi cu calificare incertă, cu diplome obținute la universități fantomatice care consideră că este dreptul lor să ne conducă în calitate de miniștri, secretari de stat, membri în diferite consilii de administrație, consilieri etc.
Iar acum, să venim la subiect.
În cadrul celei mai recente conferințe de presă susținută de primarul Piteștiului, Cristian Gentea, presa a cerut să apară pe site-ul Primăriei CV-urile consilierilor.
Gând la gând cu bucurie. De cîțiva ani, spun că ar trebui să cunoaștem nivelul și calitatea studiilor aleșilor noștri, să știm ce pregătire au, dacă au urmat o școală serioasă ori una recunoscută drept fabrică de diplome.
N-am avut nicio șansă în demersul meu, iar un deputat argeșean, fost secretar de stat în domeniul transporturilor aeriene și feroviare, încă nu ne-a lămurit dacă diploma sa universitară este sau nu eliberată legal.
Câtă vreme statul român i-a certificat ministrului Sănătății că este licențiat în baza unui certificat potrivit căruia a urmat cursuri de un an, este clar că, vorba lui Tom Nichols, citat mai sus, sfârșitul competenței este aproape.
Iată însă că presa din Argeș nu e de acord cu această stare de fapt și, dacă va rămâne unită în demersurile ei, va pune o frumoasă presiune pe aleșii Consiliului Local Pitești care ar trebui să-și facă publice CV-urile, fiindcă în legătură cu diplomele chiar nu cred că avem șanse.
Toată discuția a pornit de la faptul că președintele de ședință de la ultima reunire a Consiliului abia a reușit să silabisească ordinea de zi. Pe bună dreptate, jurnaliștii s-au întrebat dacă nu cumva este analfabet funcțional și au cerut să vadă pe unde a mai lucrat acest om, ce parcurs profesional are.
O altă discuție s-a purtat zilele acestea cu privire la distinsul domn viceprimar Mihai Mihăilescu (USR) care nu avea un serviciu pe când a fost ales, așadar votul l-a salvat de la șomaj. În ce mă privește, cred că Mihai Mihăilescu este un tip inteligent și de bun simț, dar cetățenii Piteștiului au tot dreptul să știe ce școli a absolvit și pe unde a mai lucrat.
Este vorba în toate aceste cazuri despre autoritate. Câtă vreme nu accept să merg la un medic despre care ar exista suspiciunea că nu ar fi absolvent al unei facultăți de medicină, nici nu mi-aș duce mașina să mi-o repare cineva pentru care atelierul auto este primul său loc de muncă serios, tot așa nu putem lua de bun votul în Consiliul Local al unui om fără pregătire sau experiență profesională.
Să decizi viitorul unui mare oraș nu este treabă simplă. Este nevoie de un background profesional și cultural serios. Dacă în Consiliul Local al unei comune poate să fie util un cioban, fiindcă există decizii despre islazul comunal, în capitala unui județ altele sunt exigențele.
O școală bună te obligă să gândești sistemic, să sesizezi diferite corelații, să fii prudent în judecată, să ai o imagine structurală, chiar să dobândești un anumit simț estetic.
Un consilier municipal fără școală ori fără un parcurs profesional onorabil este o contradicție în termeni.
Tocmai acesta este sensul ideii de consilier, să fie mai deștepți și cu mai multă experiență decât noi, ceilalți, să poată da un sfat bun și un vot competent.
Nu îmi fac iluzii că după presiunile puse de ziariști consilierii Piteștiului se vor înghesui să își posteze pe site CV-urile, iar primarul nu îi poate obliga să facă acest lucru.
Totuși, ideea presei îi poate aduce pe distinșii consilieri ai ”dreptei” cu picioarele pe pământ. Fiindcă nu este exclus ca presa, enervată, să îi caute ea la CV-uri, fără să mai aștepte să le găsească pe site.
Iar când te caută ziariștii la CV e posibil să nu mai ieși pe stradă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)