- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În această săptămână vă prezentăm Pescuitul sportiv la ten. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Pescuitul la ten este unul aparte. Se concentrează pe cantități mari de nadă pentru a susține apetitul acestor peşti. Tenul este un peşte căutat de foarte mulți pescari pentru drill-urile pe care le face și pentru trofeele pe care această specie de peşti le oferă. Este un peşte care se prinde cu precădere în sezonul cald, în special pe caniculă.
Ce este tenul
Tenul este un reprezentant al familiei Ciprinide. Singurul din familia Ctenopharyngodon de altfel. Este o specie originară din Asia de Est, fluviul Amur. Acum poate este mai ușor să identificam denumirea “ incorectă” a acestei specii de peşti. Populează ape importante în toată Europa, având valoare economică ridicată. Carnea este apreciată în bucătăria europeană. De asemenea, a fost introdus în piscicultură pentru ritmul accelerat de creștere și capacitatea de combatere a vegetației submerse și palustre.
Unde îl găsim
Este un peşte de apă dulce prezent atât în fluviile mari cât și pe lacuri. În Romania poate fi găsit pe afluenții mari ai Dunării, pe Dunăre și în bazinele piscicole unde a fost introdus controlat. Viiturile sunt cauza principală a prezentei acestui peste în mediul natural necontrolat.
Pescuitul la ten
Partidele de pescuit la ten sunt atipice. Volumul ridicat de nadă se justifică prin comportamentul acestei specii de peşte. Umblă în cârduri mari și patrulează în general zonele cu apă mică unde își poate procura hrana naturală. În funcție de tipologia lacului, își poate schimba atât comportamentul cât și orientarea asupra hranei, în funcție de nevoi. Cu precădere, este un peşte care își trădează prezenta. Deseori bancurile de ten se poziționează sub filmul apei și patrulează zone vaste descriind un cerc cu un diametru generos. Când identifică o sursa de hrană, se concentrează pe zona respectivă, afișând un comportament de hrănire agresiv. Nu părăsește vadul decât dacă nada s-a epuizat.
Staționar la ten
Tehnica de pescuit staționar la ten este singura metoda prin care poate fi capturat sportiv acest peŞte. Face referire la tehnica “ în așteptare “ . Implică poziționarea unei momeli pe substrat pe o zonă unde în prealabil s-a nădit. Se practica cu un număr de la unu la patru lansete în general. Nu este indicat pescuitul la ten cu undiţa. Este un peşte energic în drill și nu poate fi controlat ușor. Poate fi pescuit atât în tehnica de substrat cu monturi fixe dedicate cât și între ape la plută. Ultima metodă necesită echipament rezistent. Pescuitul la ten la match sau feeder este unul extrem de tehnic care necesita experiență în mânuirea peștelui în drill cu echipament fin.
Echipament pescuit staționar
Există o gamă largă de lansete , mulinete și fire pentru pescuitul la ten. Nu există limite impuse sau restricții. Totul rămâne la aprecierea pescarului. Singura condiție de bază este că echipamentul utilizat să fie rezistent și corelat taliei peștilor vizați. Au fost cazuri în care sub presiunea drill-ului, echipamentul a cedat. În general acest lucru se întâmplă la mal, la momentul recepției peștelui la minciog. Cauza principala este diminuarea timpului în drill. Tenul este un peste care în drill nu trebuie grăbit. Forma corpului este hidrodinamică, adaptata vieții în ape curgătoare. Când nivelul de stress asupra lui creşte, în special în zona malului, poate afișa explozii de energie și plecări bruște. Sunt momentele cele mai periculoase pentru un echipament de pescuit la ten.
Fire pescuit
Firele pentru pescuit la ten trebuie întotdeauna corelate cu locul unde se pescuiește și talia exemplarelor. Este un peşte cu un comportament diferit pe lacuri faţă de apele curgătoare. Firul principal al mulinetei va trebui să fie rezistent atât la nod cât și la expunerea pe zone abrazive (scoici, piatră, crengi de copac ). Trăsătura este una agresivă și dacă frană mulinetei nu este ajustată, firul poate ceda din cauza frecării de pietre sau scoici. Expunerea firului pe o perioada lungă de timp în trăsătură pe un astfel de substrat îl va avaria. Firele recomandate variază că diametru (grosime ) între 0.27 milimetri și 0.45 milimetri. Dimensiunea optimă (nu corectă pentru că nu există) se va alege în primul rând având la bază arealul ce urmează a fi pescuit. Substratul complex impune un diametru mai mare și tehnici de fabricare de ultima generație. Spre exemplu, discutăm de fire de pescuit la ten învelite în fluorocarbon. Propietăţile acestui polimer sporesc rezistenţa firului în contactul cu zone abrazive.
Lansete pescuit la ten
Indiferent că se vă pescui în tehnica lansat sau plantat, lansetele potrivite pot avea diferite lungimi. Cu cât este mai lungă lanseta la ten, cu atât mai bine va fi mânuit peştele în drill, în zona malului. Altfel, bazându-ne exclusiv pe lungime, putem opta pentru cele din două segmente între 3 metri și 3.90 metri. Lasând la o parte lungimea, trebuie să fim atenți la puterea lansetei. În general se recomandă lansetele cu un test de curbura situat între 3.50 lbs și 3.75 lbs. Această clasă de puteri permite pescarului lansări la distanţe considerabile și în același timp un control bun asupra peștelui. Daca talia exemplarelor nu sare de 6 Kg, atunci în zona minim acceptată, putem lua în calcul lansete mai scurte ( 3.60 metri spre exemplu ) cu un test de curbură situat între 3.00 lbs și 3.25 lbs. Este bine să nu apelăm la lansete de staționar pentru pescuitul de pe mal mai mici de 3.60 metri.
Mulinete pentru pescuit la ten
Tehnica în sine de pescuit în așteptare (staționar) implica abordări vaste care promit prezentări pe un lac. Aproape (ca distanţă), putem pescui cu orice mulineta. Pescuitul la ten la distanţă este provocarea însă. Mulinetele care vor acomoda lansete puternice trebuie să fie caracterizate de anumite particularități. Cel mai important aspect este mărimea tamburului pentru că favorizează atingerea unor distanţe mari fără probleme. Limita minimă pentru o distanţă mare în pescuitul staționar este 120 de metri. Următorul aspect la fel de important este lungimea totală de fir ce poate fi recuperat într-o mișcare de 360 de grade a manivelei. Distanţe măsurate care apar în specificațiile fisei de produs optime se situează între minim 90 de centimetri și în partea de sus, cu cât mai mult, cu atât mai bine.
Momeli pentru pescuit la ten
Din fericire pentru pescari, tenul nu este un peşte pretențios când vine vorba de momeli. Secretul constă în nădirea masivă a zonei ţintă și alocarea unui timp de așteptare realist. Dacă în apropiere se află un banc de peşti, cu siguranță vor ajunge pe vad și nu vor mai pleca până când nu se va epuiza sursa de hrană. Sunt peşti extrem de lacomi care deşi nu sunt mofturoși, au preferințe. În top rămân semințele. Tenul se prinde foarte bine dacă zonele sunt nădite cu seminţe. Îi place să le culeagă și este secretul unei partide reușite. Atâta vreme cât reușești să ţii peştii ocupați și în căutarea hranei, îți crești șansele să se intersecteze cu montura de pescuit.
Semințe
Semințele în pescuitul la ten fac referire la mai multe soiuri. Rapița, cânepă, in, porumb, orz sau grâu sunt doar o parte din ele. Este important ca semințele ce se vor folosi în pescuitul la ten să fie fierte. Preparate termic. Vor ajuta și ajusta în același timp digestia peștilor. În stare naturală, nu se recomandă a fi utilizate pentru că produc efectul de balonare. Peştii balonați (acumulări de gaze în intestin din cauza fermentației) nu se vor mai hrăni până nu vor digera ce au mâncat. În anumite situații poate să apară și mortalitatea exemplarelor.
Mămăligă
Având la baza porumbul ( faina de porumb – mălaiul ), mămăliga este o momeală rudimentară pentru pescuit la ten, însă cu rezultate. Din păcate nu este o nadă sau momeală selectiva, aducând pe vad mai toate speciile de ciprinide. În cantități mari va sătura peştii repede. Este o momeală riscantă în pescuitul la ten. Timpul de digestie este mai ridicat. Acest lucru se traduce în diminuarea capturilor și a prezentărilor în același timp.
Bolies
Apar la mal pe carpodrom dar și pe ape sălbatice din ce în ce mai mulți teni capturați la bile. Cu timpul au învățat această momeală și nu o mai ocolesc. În general, bilele cu arome dulci din care amintim scopex, miere, alune tigrate sau căpșuni sunt cele mai repezentative în pescuitul tenului. Se pot folosi ambele variante, atât solubile cât și tari (boilies). Sunt momeli cu timp de așteptare mai mare. Preferabil, pentru a stârni mai rapid trăsături, este bine ca nădirea să conțină și seminţe. Acestea vor “activa” mai repede peştii.
Porumb
Porumbul este cea mai consacrată momeală de pescuit la ten. Se utilizează atât că momeală cât și ca nada. Pescarii au învățat în timp că porumbul uscat folosit că nadă încetinește apariția peștilor la monturi. Se produce efectul de balonare despre care aminteam mai sus. Exista mai multe metode de preparare a porumbului pentru ten. Fie că discutam de expunerea în apă a boabelor, sau utilizarea activatorilor de fermentaţie (CSL – corn step liquor), cea mai sigură metodă este prepararea lor indiferent de formă. Un plus mare îl reprezintă utilizarea CSL -ului, a berii sau a alcoolului.
Alune Tigrate
Cumva momeli mai noi în pescuitul tenului. Odată cu apariția lor pe piață, pescarii le-au încercat și au obținut rezultate foarte bune. De asemenea, nu este o momeală selectivă în totalitate. Forma și mărimea acestei momeli selectează crapii ca familie. Crapi comuni, oglinde și teni. Având un diametru mare, nu pot fi culese de alte specii de peşti pașnici, însă, oferă un avantaj secundar. Agitația pe care plăticile, băbuștile sau roșioarele o fac pe o zonă nădită cu alune tigrate, atrage atenția crapilor. M.D.