Măsuri fără predecent în România

0
0

Comitetul Naţional pentru Situaţii Spe­ciale de Ur­gen­ţă s-a întrunit luni seara și a luat mai multe de­ci­­zii privind prevenirea răspândirii coronavi­rusu­lui. Vor fi închise unităţile din învăţămân­tul preu­ni­ver­sitar, cur­sele regulate către Italia au fost suspen­date, vor fi permise adunări doar cu mai puţin de 200 de persoane fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat în conferinţa de presă comună organizată după încheirea şedinţei CNSSU că a fost luată decizia suspendării cursurilor în instituţiile de învăţământ preuniversitar, începând din data de 11 martie și până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire. „Vom lua măsurile în aşa fel încât dacă este necesar vom prelungi calendarul“, a arătat ministrul. A precizat că decizia suspendării cursurilor în instituţiile de învăţământ superior se ia de către universităţi, în baza autonomiei universitare.
Ministrul a declarat că s-a decis suspendarea cursurilor în învăţământul preuniversitar începând de miercuri, pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii să-i ţină pe copii acasă.
„Comitetul a luat această decizie, nu MEC, să facem această precizare că nu MEC putea să ia decizia suspendării cursurilor, ci numai Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat această hotărâre pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii pentru a ţine elevii acasă, copiii să rămână acasă cu membrii familiei sau alte soluţii. Nu puteam să luăm decizia de astăzi pe mâine şi să lăsăm o posibilitate părinţilor de găsi soluţii să nu rămână copiii singuri acasă“, a susţinut Monica Anisie. Ea a spus că recuperarea cursurilor va fi hotărâtă de-abia după ce se va vedea evoluţia situaţiei.
Monica Anisie a precizat că va continua înscrierea la clasa pregătitoare, aceasta fiind făcută online. A mai spus că s-a constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea desfăşurării cursurilor şi online. În ce priveşte simularea la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, ce sunt programate să înceapă pe data de 23 martie se discută o eventuală amânare.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că se vor suspenda, începând din data de 10 martie, transporturile rutiere şi feroviare către Italia şi din această ţară către România.
“Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12,00 până în data de 31 martie, ora 12,00, ora României“, a declarat Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
El a mai spus că operatorii de transport rutier care efectuează curse care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
„Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12,00, până la data de 31 martie 2020, ora 12,00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma aceasta printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren“, a spus Vela.
El a mai precizat că operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia. În plus, li se interzice introducerea de garnituri suplimentare dinspre și către Italia.
Cazuri confirmate în România
Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis că până ieri, la ora 16.00, la nivel național au fost confirmate 25 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 25 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
Alte măsuri luate în cadrul CNSSU

  • Se aprobă suspendarea până la 31 martie a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor post-liceale.
  • Se aprobă instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică – magazine – de a lua măsura dezinfecției, cât și instituirea de măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în zona caselor de marcat. Măsura se va implementa în maximum 48 de ore.
  • Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului- de exemplu, a barelor, ușilor.
  • Toate instituțiile private au obligația de a asigura la toalete săpun și să dezinfecteze sălile de conferințe.
  • Se vor transmite circulare către toate instituțiile cu privire la posibilitatea desfășurării muncii la domiciliu.
  • Sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSPM.

Tot în cadrul CNSSU a fost aprobat noul formular pe care persoanele care vin în România sunt obligate să îl completeze.
„ Sunt declaraţii de propria răspundere care cuprind locul de unde s-a îmbarcat persoana respectivă. Dacă cineva refuză completarea, va intra direct în carantină. Astfel de formulare vor fi distribuite şi la benzinăriile de dinainte de graniţele României”, a declarat ministrul Marcel Velea.
Vă informăm că până în prezent au fost înregistrate 18 dosare penale pentru in- fracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.
Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
193 de persoane izolate în Argeş
În timp ce la nivel naţional creşte numărul cazurilor la care a fost confirmat virusul COVID-19, în judeţului Argeş, numărul persoanelor aflate în izolare scade. Astfel, prefectul Emanuel Soare anunţa ieri că în judeţul nostru sunt 193 de persoane aflate în izolare, 192 la domiciliu, una la spital. Persoana izolată la spital este femeia în vârstă de 36 de ani, din comuna Merişani, care a fost transportată cu izoleta în week-end, fiindu-i prelevate teste care au ieşit negative la COVID-19. Starea ei de sănătate este precară, de aceea a rămas izolată la Secţia Infecţioase Adulţi, până când vor trece cele 14 zile cât se impune măsura. Aceasta a venit în ţară din Italia, pe data de 3 martie. A ajuns la spital cu febră, tuse şi stare generală de rău.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații linia TELVERDE 0800800358 .
De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor
+4021.320.20.20. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.