A vrut să vândă porci cu pestă, în Argeș!

0
0



Un control de rutină al polițiștilor de pe autostradă a descoperit la km 110 un transport ilegal de porci, infestați cu pestă porcină africană, care veneau din Giurgiu și urmau să fie vânduți în județul Argeș.


Cele 55 de suine erau neidentificate și au fost sacrificate la incineratorul din Bradu, singurul din județ deschis. DSV Argeș a recoltat probe de la 7 porci, iar la doi dintre ei s-a descoperit virusul pestei porcine. “Am prevenit o catastrofă! Puteam să avem cel puțin 10 focare noi de la aceste animale, dacă nu chiar 20. Obiectivul nostru este lupta împotriva pestei porcine. Gradul de biosecuritate și atenție este maxim. Nu permitem absolut nicio abatere. Toleranța zero din acest punct de vedere” ne-a spus ieri, directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu. Proprietarul celor 55 de porci este Nicolae N. din Adunații Copăceni. Acesta aducea animalele din Giurgiu și intenționa să le vândă în județul Argeș. “În noaptea de vineri (02.04.2021) spre sâmbătă (03.04.2021), cu ocazia unui control de rutină al poliției autostrăzi, a fost verificat un mijloc de transport în care se aflau 55 capete suine neidentificate. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a luat măsurile legale de ucidere și incinerare a suinelor. Proprietarul a fost sancționat contravențional, urmând a i se întocmi dosar penal, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, deoarece suinele proveneau din zonă de supraveghere pestă porcină africană, din județul Giurgiu. În urma analizelor efectuate, pe probe de sânge de la suinele confiscate, s-a constatat că animalele erau pozitive la pestă porcină africană” a anunțat ieri Direcția Sanitar Veterinară Argeș printr-un comunicat de presă.
Proprietarul porcilor a primit din partea polițiștilor de pe autostrada o amendă pentru transport fără documente și una pentru animale neidentificate. “Aducea porcii din Giurgiu să îi vândă la noi în județ. Nu a spus destinația, dar urma să îi dea direct în gospodării particulare cel mai probabil, mai ales că târgurile sunt închise… Am cerut și la colegii de la DSV Giurgiu să verifice exploatația de unde provin, să nu mai fie și alte capete cu pestă porcină. Astăzi (n.r. joi) au ieșit și examenele de laborator și la doi porci din cei 7 de unde am recoltat probe acestea au fost pozitive. E suficient… puteau să fie cel puțin 10 focare, chiar mai mult în județ. După ce au descoperit transportul, polițiștii i-au ținut lângă Găești sub observație, până dimineața… Ne-au întrebat cunm procedează și noi am spus că nu avem unde să îi ținem. Apoi, dimineața, la prima oră au fost duși la incineratorul de la Bradu, singurul deschis în județ și au fost sacrificați“ ne-a spus Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș. Proprietarul porcilor a primit o amendă cumulată, de 1500 lei, pentru transport fără documente și pentur animale neidentificate. S.Mihai


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.