Noutăți din pandemie

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Întreaga planetă este profund afectată de valul 3 al pandemiei. Recordurile negre ale zilei: 100.000 de cazuri noi în India, 4000 decese în Brazilia. SUA se confruntă cu agravarea situației în mai multe state. În această situație, vaccinarea este accelerată la 3 milioane persoane pe zi, iar 2 trilioane de dolari sunt investite în sănătate și relansarea economică. Spania și Olanda întăresc restricțiile, iar Germania și Franța continuă carantina națională.


Circa 70% dintre japonezi sunt sceptici în legătură cu desfășurarea Olimpiadei, iar la Mecca, accesul este restricționat pentru Ramadan.
În aceste condiții, vaccinarea în ritm alert, portul măștii, evitarea aglomerației și utilizarea dezinfectantului sunt, în continuare, foarte importante pentru ca, în câteva luni, să atingem nivelul de imunizare la nivel național. La un orizont de circa 2 ani este imunizarea globală.
Organizația Mondială a Sănătății încearcă scurtarea acestui interval prin distribuirea echitabilă a vaccinului, astfel încât să nu apară întârzieri în țările cu venit mic. Acesta este, de altfel, și mesajul de 7 aprilie 2021 al OMS cu ocazia Zilei Mondiale A Sănătății. Munca neobosită a cadrelor medico-sanitare în pandemie și mai ales în procesul de rollout (vaccinare) este apreciată.
Ca în fiecare an, OMS dă tonul pentru ceea ce va veni pe scena mondială. Ministerul Sănătății din țara noastră reacționează prompt, lansând o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul “Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”.
Interesant este faptul că, în mesajul său de Paște, Papa Francisc anticipează cu câteva zile apelul OMS, somându-i pe liderii mondiali să asigure accesul universal la vaccinuri.
În prezent, vaccinul global COVAX al OMS este inoculat în masă în țările cu PIB scăzut, în timp ce vaccinul low-cost este în faze avansate de cercetare în Mexic, Brazilia, Thailanda și Vietnam.
Pfizer-BioNTech raportează rezultate foarte bune la adolescenți de 12-15 ani, în termeni de eficiență și tolerabilitate, în timp ce Rusia a aprobat un vaccin pentru animalele de companie și din ferme.
Controversele din jurul vaccinului AstraZeneca umbresc procesul global de rollout. Vaccinul AstraZeneca este ieftin și ușor de depozitat, iar beneficiile depășesc clar riscurile. Trombii raportați sunt excepțional de rari, adică 44 cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral, dintre care 14 fatale, la peste 9 milioane de persoane vaccinate, adică 1 caz la 100.000 de persoane. Oficialii EMA au ultimul cuvânt.
Vaccinarea a sute de milioane de oameni este benefică pe multiple planuri, având impact pozitiv și asupra Fondului Monetar Internațional.
Green Pass-ul este deja oficial în Israel și, în scurt timp, și în Arhipelagul Britanic. Australia și Noua Zeelandă au organizat un “travel bubble”. Încep croazierele pe Caraibe și escaladările pe Everest, pentru cei vaccinați.
Selfie cu momentul vaccinării a devenit mai viral ca virusul. Ideea nu e nouă, există o fotografie celebră cu Elvis la 21 de ani când a fost vaccinat antipolio.
La un orizont de câteva luni este imunizarea națională. Până atunci, trebuie să facem față valului 3. Secțiile ATI lucrează la turație maximă. Portul măștii, evitarea aglomerației și utilizarea dezinfectantului rămân armele noastre de apărare!