Urcaţi în autobuze pe riscul vostru!

1

  • Interviu cu Manuel Rotaru, directorul Publitrans 2000



Având în vedere hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Piteşti, mai multe autobuze au fost scoase de pe traseu în week-end, dat fiind faptul că sunt interzise deplasările după ora 20.00 în Piteşti. În cursul săptămânii, când programul este normal, sunt anumite perioade în care autobuzele sunt aglomerate, iar călătorii deşi ar dori, nu pot respecta distanţarea socială. Cine este de vină? Directorul SC Publitrans 2000 S.A, spune că frecvenţa autobuzelor a fost dispusă în funcţie de gradul de încărcare cu călători, şi că, dacă ar fi cazul ar putea fi suplimentate numai că, orele în care numărul de călători este mai ridicat diferă de la o zi la alta şi de la o oră la alta. Mai mult, acesta dă asigurări că în toate autovehiculele de transport călători există dezinfectant suficient pentru călători. Citiţi în continuare interviul realizat cu directorul Pubitrans 2000 S.A pe această temă.


Frecvenţa autobuzelor a fost redusă în această perioadă. Care sunt motivele?
– În perioada vacanţei, numărul de autobuze care circulă pe trasee din Piteşti a fost redus, având în vedere că nefiind elevi, nici numărul de călători nu mai este atât de mare. Diagrama de vacanţă presupune reducerea unor curse dimineaţa, până la ora 8.10. În rest, intervalele de succedare sunt menţinute între 6 şi 25 de minute în funcţie de linie. Au fost reduse cursele în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică după ora 20.00, pentru că nu mai este permisă deplasarea în afara locuinţei. Am avut grijă însă, ca şi după ora 20.00 să avem autobuze pentru cei care lucrează în zona Alprom şi trebuie să se întoarcă acasă. Ultimele plecări au fost menţinute special pentru aceştia. De asemenea, vineri seara ducem oamenii la schimbul 3. Avem ultima plecare din Alprom la ora 23.10. Nu am modificat aceste ultime plecări nici în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
Care este frecvenţa autobuzelor?
– Linia 2 circulă din 6 în 6 minute, linia 8, la 7 minute, linia 19 la 12 minute şi linia 5B la 25 de minute, acesta fiind şi cel mai mare interval.
Există anumite intervale orare în care este mai aglomerat şi având în vedere pandemia…
– Într-adevăr, există într-o zi, la o anumită oră, un autobuz mai aglomerat. Dar aceste ore şi zile fluctuează. Azi poate este aglomerat,.mâine nu mai este, sau este, dar la altă oră. Avem oameni care fac observaţii pe traseu și ne anunţă gradul de încărcare.
Linia 19 circulă la interval de 12 minute. Nu este cam mare intervalul?
– Chiar dacă 19 circulă la 12 minute, pe acelaşi traseu avem şi linia 7 B şi 13. Sunt trei linii care merg în Găvana. Oamenii se grăbesc şi nu vor să aştepte. Eu nu pot să le spun să nu urce într-un autobuz că e prea aglomerat şi mai bine să aştepte că vine altul în câteva minute. Admit ideea că la intervale, care nu se repetă, există aglomeraţie mai mare. Repet, nu pot să le spun oamenilor să nu urce în autobuz. Chiar şi aşa nu a fost un grad de ocupare mai mare de 50% (n.r aproximativ 50 călători) pe fiecare autobuz de pe traseu.
Călătorii ocupă toate scaunele, nu doar pe cele marcate
Există posibilitatea suplimentării numărului de autobuze?
– Posibilitatea suplimentării există, problema este că nu se repetă acelaşi autobuz, la aceeaşi oră. Așa că putem să suplimentăm pe o linie şi ne trezim că e aglomerat pe alta. Sau, suplimentăm la o anumită oră şi mâine la ora aia sunt mult mai puțini călători..
Sunt luate măsurile legale privind dezinfecţia şi distanţarea socială?
– Noi am luat toate măsurile necesare. Scaunele sunt marcate cu verde, avem pe mânere o bandă verde pe care scrie că acolo trebuie să se aşeze oamenii, iar celălalt scaun să fie lăsat liber. Nu ţin cont de aceste marcaje făcute special şi se aşează unde găsesc loc liber.
Şi privind dezinfecţia?
– Nu există autobuz care să nu aibă dezinfectant. Revizorii verifică de fiecare dată când iese autobuzul pe traseu, dacă există dezinfectat, iar acolo unde este necesar le completează cu soluţie. Avem stocuri suficiente de dezinfectant.
A scăzut numărul de călători în an de pandemie?
– Da, mult. Spre exemplu, în anul 2019 am avut 30 de milioane de călători, iar în anul 2020 au fost 22 milioane de călători. A scăzut cam cu 30%. M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. „”Așa că putem să suplimentăm pe o linie şi ne trezim că e aglomerat pe alta. Sau, suplimentăm la o anumită oră şi mâine la ora aia sunt mult mai puțini călători..””

    Este adevarat, dar ati facut vreo suplimentare? de ce nu faceti proba? de ce nu incercati mai ales in orele de varf?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.