Afacerist cu petrol judecat pentru înșelăciune!

0



O afacere ilegală cu petrol a fost descâlcită de ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, fiind dispusă trimiterea în judecată a patronului care a înșelat statul cu aproximativ 135.000 lei. Afaceristul prahovean este acuzat de înșelăciune și falsificarea de instrumente de plată. Cazul a intrat în atenția autorităților din Argeș după ce petrolul a fost vândut în județul nostru, documentele de import fiind întocmite de Vama Pitești.


Povestea a început în septembrie 2011, atunci când PCC, de 56 de ani din Ploiești, județul Prahova, a importat două cisterne cu produs petrolier din Republica Moldova. A contactat un comisionar din Pitești care se ocupa de acte, acesta mergând, în baza unei împuterniciri, la Vama Pitești cu documentele și cu cisternele pentru a încheia documentele de import. Comisionarul a ajuns spre finalul programului și a prezentat împuternicirea de reprezentare, o notă de comandă și trei ordine de plată, unul pentru taxa vamală de 5.100 lei, altul de 77.000 lei care reprezenta taxa accizelor, și ultimul de 55.000 de lei, valoarea taxei pe valoare adăugată. Toate aceste sume ar fi trebuit retrase din cont de ANAF, urmând să fie întocmite documentele vamale. Fiind târziu, nu a putut fi verificată disponibilitatea din bancă. Cei implicați nu erau la prima colaborare de acest gen, până în acel moment totul derulându-se fără probleme. Reprezentantul vamal a întocmit actele și a dat aprobarea.
Dosare declinate!
După două săptămâni de la acest episod, ANAF a sesizat autoritățile reclamând că statul a fost înșelat cu aproximativ 135.000 lei, din cauză că nu existau bani în conturile firmei prahovene pentru cele trei ordine de plată, emise de PCC, pentru plata taxelor aferente. Cazul a fost preluat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, fiind întocmit un dosar amplu, în care au fost depistate multe nereguli. Ulterior, din acel dosar a fost disjuns altul care a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș , care, la rândul său, a declinat competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Astfel cercetarea a ajuns să fie făcută de ofițerii SICE de la Inspectoratul Județean de Poliție Argeș.
Argeșeanul nu avea nicio vină!
Oamenii legii au stabilit că imediat după ce au fost întocmite documentele vamale, petrolul a fost vândut către o firmă din comuna Lunca Corbului, cu domeniu de activitate petrolier, la fel ca cea din Prahova. Argeșeanul, imediat după ce a primit cele două cisterne, cu produs petrolier, le-a vândut. Deși a încasat banii, PCC nu a alimentat contul ca ANAF să poată retrage sumele datorate. În timpul anchetei, patronul din Lunca Corbului a fost, cercetat și trimis în judecată de DIICOT privind alte infracțiuni, însă anchetatorii au stabilit că nu avea legătură cu ilegalitățile comise de patronul prahovean, în acest caz fiind cumpărător de bună credință. Ancheta ofițerilor SICE a fost finalizată zilele acestea, dosarul fiind trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunerea de trimitere în judecată. PCC va fi judecat pentru înșelăciune și falsificarea unor instrumente de plată. Dacă va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.