Termenul de depunere este 25 mai

0

  • Declarația unică precompletată poate fi descărcată din SPV



O intenție anunțată de autorități cu doar câteva luni în urmă a devenit de la finalul săptămânii trecute, realitate, deoarece persoanele fizice pot descărca, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), declarația unică precompletată.


Ministerului Finanțelor a trage însă atenția că este responsabilitatea persoanelor fizice să verifice și să corecteze, dacă e cazul, informațiile din formulare înainte de depunere. „Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării SPV. Rubricile precompletate conțin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole”, scrie în comunicatul de presă remis de Minister și citat de www.avocatnet.ro . Facilitatea este disponibilă numai persoanelor fizice care deja au sau care își vor crea cont în SPV. Mai precis, dacă persoanele fizice au acceptat comunicarea prin e-mail cu Fiscul, vor primi o notificare că formularul 212 a fost încărcat în contul lor din SPV.
Veniturile anului 2020
În același timp, ministerul atenționează că formularele precompletate sunt numai orientative. Persoanele fizice trebuie să le descarce și să le corecteze, dacă este cazul, în așa fel încât acestea să fie conforme cu realitatea.
„Documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice. Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia. Neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil. Este important de subliniat că fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte. Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă”, este explicat în comunicat. În 2021, declarația unică trebuie depusă până la data de 25 mai, iar prin aceasta se definitivează veniturile anului 2020 și taxele aferente și se estimează veniturile anului 2021 și taxele aferente. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.