Evenimentele zilei

0
0



✓ 1357: Petru cel Just devine rege al Portugaliei.
✓ 1358: Începe insurecția antifeudală a țărănimii franceze – „Jacqueria” – condusă de Guillaume Cale.
✓ 1503: Iacob al IV-lea al Scoției și Margareta Tudor s-au căsătorit în conformitate cu o bulă papală emisă de către Papa Alexandru al VI-lea. A fost semnat un tratat de pace veșnică între Scoția și Anglia; pacea a durat cel puțin zece ani.
✓ 1588: Flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie.
✓ 1812: Tratatul de la București încheie Războiul Ruso-Turc (1806–1812) cu o creștere teritorială a Rusiei. Principatul Moldovei pierde Basarabia.
✓ 1871: Căderea Comunei din Paris.
✓ 1918: Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană își declară independența.
✓ 1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul „Despre numerele calculabile cu aplicații în problema decizie”, articol în care a introdus conceptul de mașină Turing.
✓ 1937: Este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW).
✓ 1940: Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.
✓ 1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.
✓ 1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat „Prizonierii uitați”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.