Pescuitul şalăului de pe mal

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm „Pescuitul şalăului de pe mal”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Cum prinzi şalău de pe mal
A pescui la salău de pe mal nu este dificil. A prinde în schimb, este cea mai mare provocare. Arealul șalăului este de cele mai multe ori inaccesibil pe majoritatea apelor. Preferă zone cu agăţătura așa cum generic spun pescarii.
Agăţătura face referire în realitate la zone unde albia fie are modificări (praguri), fie elemente naturale. Aici includem bolovani, piatră, trunchiuri de copac. Este un peşte de ambuscadă și preferă astfel de locuri. În mod uzual, șalăul vă fi găsit în astfel de “teatre de operațiuni”. Lacurile care în populația piscicolă includ și aceasta specie pot fi abordate și de la mal. Nu peste tot. Cauza principală este relieful zonei.
Zone de interes la şalău de pe mal
Cele mai importante zone unde se poate pescui salău de pe mal sunt capetele de baltă. Atât la intrare cât și la ieșire. Un factor important care suplinește carenţa de structuri este curentul apei. Dacă ceva îi place cu adevărat șalăului, este apa puternic oxigenată și ușor tulbure. Un astfel de scenariu îl veți găsi în locul unde apa intră în lac. Bulboanele , atunci când sunt vizibile, abundă în apa spumegândă. Șalăul se folosește de astfel de zone pentru a se camufla în așteptarea prăzii. Adâncimea nu mai are o relevanţă atât de mare. Poți avea partide reușite chiar și pe o adâncime de 80 de centimetri. Important este să găsești echilibrul perfect care te va ajuta să poți evolua năluca fără ca puterea și viteza apei să te afecteze. Ai nevoie de timp în evoluție pentru a prezenta corect năluca. Tot viteza apei este responsabilă pentru conformația albiei atât la intrare în lac, cât și la ieșire. Apa își va săpa traseul și va face posibilă apariția pragurilor. Cu cât curge mai tare, cu atât mai pronunțate vor fi și pragurile. Uneori, nivelul de adâncime modificat de apele care tranzitează lacurile pot avea și 70 de centimetri în adâncime.
Distanţe la şalău de pe mal
Este important să poți identifica zona terminală a albiei modificate de curentul apei. În general, astfel de zone nu se întind pe mai mult de 15 metri. Un avantaj sunt digurile întărite prin intervenția umană. Aici garantat vei găsi pereți de beton și pietre sau ceva urme de bolovani pe substrat. De reținut este că piatra sau bolovanii, joacă un rol important în stăvilirea apelor. Odată cu stabilirea granițelor acestor zone de interes, următorul pas este stabilirea modului în care evoluam năluca. Aval sau amonte?.
Stabilirea evoluției
Peştii care se găsesc în zone cu ape curgătoare, vor sta poziționați cu faţa spre direcția de deplasare a apei. Este naturală aceasta poziție. Altfel, ar fi împinși de pe zonele în cauză. Întotdeauna, lansările în aval și poziționarea pescarului în amonte sunt modul în care trebuie evoluată năluca. Uneori, o nălucă care vine din amonte, împinsă de apă, poate fi atacată. Rata de reușită în urma unui atac în astfel de evoluții este scăzută din păcate. Atacul va modifica atât poziția cât și traiectoria nălucii și sunt destul de rare momentele în care șalăii ajung la mal.
Ce năluci folosim la şalău de pe mal
Nu există restricții pe acest subiect. Orice nălucă poate fi pescuită. Recomandarea însă este altceva. Dacă vrei să nu îți pierzi din timpul unei sesiuni de pescuit la şalău de pe mal, atunci este bine să apelezi la năluci înguste pretabile evoluției în ape curgătoare. Gume subțiri (slim). Forma se încadrează bine la capitolul hidrodinamic. Apa care curge va anima bine terminația caudală a nălucii.
Forme și dimensiuni
Gumele lungi și nu foarte bombate sunt ideale în pescuitul la şalău de pe mal. Cel mai bun și important aliat este apa care va face magia pentru tine. Curgând, îți va activa năluca și va face posibilă o evoluție extrem de realistă. Pe finalul evoluției, când năluca coboară spre substrat, va traversa masa apei aflată în deplasare. Chiar și la contactul cu albia, apa va menține o oarecare mișcare asupra terminației gumei.
Paleta de culori
În funcție de nivelul de claritate al apei, culorile joacă un rol important. Dacă avem o apă limpede, atunci glitter-ul pe un translucid este soluția. Dacă odată cu această claritate avem de evoluat într-o apă medie ca adâncime, atunci avem nevoie de culori evidente. Cu sau fără glitter. Adâncimea se mai traduce și prin luminozitate scăzută. Translucidul (transparent) nu mai este la fel de eficient. Dacă apa este ușor tulbure, atunci clar ne îndreptam atenția către culori stridente care pot fi deosebite atât ca ton cât și nuanță de mediul în care sunt evoluate.
Terminația caudalei
Cu sau fară bătaie ? Una din întrebările care bântuie pescarii de şalău. Pentru partidele de pescuit la şalău de pe mal, trebuie să ai în trusă din ambele variante. Acolo unde curentul apei este mic, o gumă fără bătaie poate da randament mai bun. Motivul este cât se poate de simplu. Nici peştele pradă nu depune mult efort pentru fie a se deplasa, fie a-și menține poziția . Ești “mai natural“ și poate mai “apetisant“ dacă abordezi câteva lansări pe o astfel de nălucă.
Mărimea și greutatea jig-ului la şalău de pe mal
Cârligul în sine deservește două lucruri majore. “Înțeapă peştele în urma atacului” este probabil cel mai comun răspuns pe care îl vei auzi. Dar nu este cel mai important. Principalul scop este acela de a deveni suport pentru gumă! Coloana vertebrală mai precis.
Lungimea tijei jig-ului
Mărimea jig-ului este dictată nu de gradul de deschidere în zona curburii ci de lungimea nălucii utilizate. În general, jig-ul ca mărime, trebuie să armeze (rigidizeze) două treimi din nălucă. În acest mod obținem evoluții corecte și exploatăm la maxim mișcarea nălucii. Așadar, lungimea tijei unui jig este dictată de lungimea nălucii.
Greutatea totală a ansamblului jig-nălucă
Să nu omitem faptul că ORICE nălucă are o greutate propie. În funcție de mărime și densitate, variază. Greutatea ansamblului face referire la masa totală formată din greutatea nălucii și greutatea jig-ului. Cele doua variabile se află într-o relație directă. Alese incorect, se reflectă în modul prin care nălucă se mișcă (implicit timpul necesar pentru un ciclu complet start- final evoluție). Este bine să facem câteva teste în zona malului și, în funcție de viteza de deplasare a apei să ne ajustăm greutățile corespunzător.
Tehnica de recuperare la şalău de pe mal
Salturile rămân baza și definiția în pescuitul la şalău de pe mal. “Dinți de fierăstrău“, “ Tzopăiala” sau cum vreți să denumiți mișcarea, face referire la start și stop. Nu liniar, nu constant ca la alte specii. Doar un “ zvâc “ în lansetă și atât. Șalăul vă ataca pe final de evoluție (pe cădere). Rar pe saltul nălucii. Apa din zona barajelor, atât la intrare cât și la ieșirea din lac, este cel mai important aliat. Dacă exploatam corect debitul cu greutratea totală a jig-ului și a nălucii, atunci mare parte din rețeta reușitei este rezolvată. Salturile poți fi scurte, medii sau lungi. Calibrarea unei evoluții optime are la bază mai mulți factori.
Adâncimea zonei ţintă, debitul apei, nivelul de claritate și greutatea totală a ansamblului jig-nălucă. Peştii răspund în funcție de primii trei factori. Nouă ne rămâne să ne ajustăm paleta de culori, forma și lungimea nălucii și terminația caudală. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.