Coronavirus: lecțiile de învățat din experiența Ebola

0
0

Pe măsură ce COVID-19 se răspândește în Europa, experții care au bătut Ebola în Africa de Vest reflectă la ceea ce au învățat. China și Italia sunt pentru pandemie ceea ce au fost Guineea, Sierra Leone și Liberia pentru epidemia de Ebola din 2014-2016.
Pe 9 martie, Italia, cel mai grav lovită de coronavirus în afara Chinei, și-a extins restricțiile în întreaga țară, în încercarea de a reduce răspândirea virusurului. Această decizie din țara europeană de 60 de milioane de locuitori a rezonat cu situația din Africa de Vest.
Atunci când Sierra Leone a fost răpusă de Ebola în septembrie 2014, autoritățile au impus un blocaj fără precedent de 72 de ore la nivel național. Guvernul a recrutat și a instruit echipe de sănătate să meargă din ușa în ușă sau „Ose to Ose Ebola Tok” în Krio.
Italia ar putea învăța câteva lecții bune din ceea ce am obținut în timpul blocajului național din focarului Ebola”, a spus Harold Thomas, care a fost într-una dintre echipele care s-au dus din casă în casă pentru a oferi informații și săpun. Acea autoizolare a fost o șansă pentru „întreaga populație să reflecte asupra mărimii problemei și să privească în mod colectiv modalitățile de a-i pune capăt”, a declarat acesta pentru presă. „Coronavirusul acum, dacă îl comparăm cu Ebola, este o infecție care se transmite prin picături, iar distanțarea socială este excesiv de importantă.” Epidemia de Ebola din Africa de Vest a luat aproape 4.000 de vieți în Sierra Leone
Lanțul de transmitere
Izolarea la domiciliu în cazul Ebola din septembrie 2014 a fost prima dintre mai multe măsuri similare din Sierra Leone. Aceasta a fost menită să contribuie la reducerea ratei de transmitere, așa cum încearcă autoritățile din China, Italia, Spania, România și restul țărilor afectate de aceste virus extrem de contagios.
Măsurile de prevenție trebuie luate înainte ca virusul să se răspândească. Aceasta este lecția pe care Italia nu a învățat-o din epidemia Ebola din Africa de Vest și pe care România încearcă să o aplice prin măsurile luate – închiderea școlilor preventiv fiind extrem de importantă. Dacă ar fi existat o izolare obligatorie încă de la început, Italia ar fi putut ține sub control coronavirusul. Germania face aceeași greșeală. Liberia și-a închis granițele și școlile, în timp ce Sierra Leone a declarat o stare de urgență în încercarea de a controla Ebola în 2014
Prevenirea în primul rând
În ultima zi a primei măsuri de izolare, politicienii din Sierra Leone au spus că echipele de sănătate au ajuns la 75% din gospodării și au salutat intervenția fără precedent. Oamenii au fost extrem de receptivi la sfaturile sale. Dr. Doddy Ngwasi a lucrat în Guineea la apogeul epidemiei. Specialistul congolez Ebola a petrecut ultimii doi ani la epicentrul epidemiei Ebola din nord-estul Republicii Democratice Congo. În confruntarea cu amenințarea coronavirusului, principiul „prevenirii în primul rând” ar trebui să fie de maximă importanță, spune el.
„Trebuie să avem grijă cu coronavirusul, așa cum am făcut cu virusul Ebola. Trebuie să urmăm toate metodele de prevenire. Asta înseamnă că trebuie evitat contactul cu semenii, așa cum a fost cu Ebola, trebuie să ne spălăm des pe mâini, la fel cum s-a procedat în cazul Ebola și trebuie sa evităm locurile publice. Trebuie să facem prevenirea și controlul înainte de a ajunge în spitale”.
Dr. Gabriel Gorbee Logan este considerat un erou în Liberia datorită activității sale în lupta împotriva epidemiei de Ebola. El a fost recent numit consilier in Ministerul Sănătății din Liberia și a urmărit cu atenție pe măsură ce coronavirusul se răspândește în alte părți ale lumii. Liberia este una dintre puținele țări din Africa sub-sahariană fără cazuri confirmate de COVID.
Măsurile rapide de autoizolare și screening-ul s-au dovedit de neprețuit pentru a ajuta la eliminarea răspândirii Ebola. „Ceea ce trebuie să înțelegem este că, în contextul acestei boli, nu există un refugiu sigur, indiferent de cât de sofisticat poate fi sistemul de sănătate. Există boli care pot crea provocări grave pentru orice sistem de sănătate din lume, așa cum se dovedește a fi coronavirusul „, a declarat celebrul medic.
Restricțiile privind circulația oamenilor, mai ales atunci când sunt implicate destinații cu risc ridicat, sunt extrem de importante.  C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.