Dacia întrerupe producţia!

0
  • 14.000 de oameni vor sta acasă până pe 5 aprilie
  • Aceştia vor primi 85 % din salariu pentru această perioadă

De câteva zile conducerea Uzinei Dacia Renault şi reprezentanţii Sindicatului Automobile Dacia discută despre încetarea lucrului, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru a se împiedica cât se poate de mult răspândirea acestuia.
Ieri dimineaţă a avut loc ultima întâlnire la Uzină între sindicalişti şi cei din conducere şi s-a hotărât ca din această dimineaţă (joi 19 martie, ora 7.00) să se întrerupă lucrul. Astfel, aproximativ 14.000 de salariaţi vor sta acasă cel puţin până pe 5 aprilie (dacă nu se vor mai lua între timp alte hotărâri), timp în care le va merge salariul 85%. În această perioadă, pe platforma Dacia Renault se va face dezinsecţie, iar multe alte servicii vor deservi în continuare Uzina pentru ca la reluarea producţiei, totul să fie OK.
„Am avut o ultimă întâlnire în această dimineaţă (n.r. miercuri) cu administraţia Uzinei Dacia în vederea protejării salariaţilor, a celor 14.000 de salariaţi. Uzina îşi încetează de joi (n.r. 19 martie) ora 7.00 activitatea, până pe 5 aprilie. Încetarea lucrului se va face în condiţiile prevăzute de contractul de muncă, cu plata a 85% din salariul fiecăruia. Bonurile de masă s-au acordat şi am convenit să nu se retragă acest lucru… bonurile de masă rămân la salariaţi. Muncitorii de la Dacia sunt foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă, înţeleg această situaţie şi sunt conştienţi că este pentru sănătatea lor această decizie. Ne întâlnim pe 6 aprilie… În toată această perioadă se fac dezinfecţii şi în plus, sunt unele activităţi care nu se opresc. Vor fi în continuare prezenţi aici pompierii, paza, mentenanţa… Dar este vorba şi de alte activităţi pentru ţinerea unei întrepinderi atât de mari la cald. Dacia nu a avut probleme şi nu are pentru reluarea lucrului, existând toate materialele necesare producţiei! Era o măsură necesară şi este în continuare o măsură necesară pentru protejarea sănătăţii celor 14.000 de salariaţi. E o situaţie foarte critică peste care sper să trecem cu bine. Producţia va fi afectată. Toţi salariaţii sunt conştienţi de acest lucru, dar mai de preţ este sănătatea lor. S-a cerut de către liderii noştri sindicali ca statul să asiste în mod practic întreprinderile din mediul privat. Răspunsul a fost că se va analiza şi eu sunt convins că vom primi ajutoare de la stat şi UE, pentru că altfel la foarte multe întreprinderi din jurul nostru salariaţii îşi vor pierde locurile de muncă, mă refer la întreprinderile care furnizează piese pentru Dacia”, a declarat ieri viceliderul de sindicat SAD, Ion Iordache.
„Activitatea va fi reluată rapid după criza sanitară”
De altfel şi Uzina a anunţat printr-un comunicat întreruperea producţiei:
„Groupe Renault România suspendă activitatea de fabricaţie la Mioveni
În contextul propagării virusului COVID -19 la nivel global, activitatea de producţie de la uzinele din Mioveni va fi întreruptă, începând de joi, 19 martie, până în data de 5 aprilie 2020. Compania anticipează că activitatea comercială va fi reluată rapid după încheierea crizei sanitare. La momentul respectiv, vor fi implementate măsuri corespunzătoare, în acord cu partenerii sociali, ceea ce va permite companiei să răspundă cererii comerciale. Angajaţii şi partenerii de business vor fi informaţi despre activităţile Groupe Renault România şi redemararea producţiei prin intermediul canalelor de comunicare ale companiei.” S.Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.