Comisarii arestaţi, luau mita în sediul OPC!

0
0



Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că a fost dispusă trimiterea în judecată a celor doi comisari superiori din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, precum şi a altor şase agenţi economici. Cei doi funcţionari au fost acuzaţi că au primit mită de la oameni de afaceri pentru a închide ochii la neregulile depistate în timpul controalelor efectuate. Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că mita era remisă chiar în sediul OPC Argeş, când cei doi funcţionari îi chemau la birou pe cei prinşi pe picior greşit.


Potrivit DNA, Dumitru Constantin Boboc, la data faptelor comisar superior în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, funcționar public cu atribuții de constatare ori de sancționare a contravențiilor, eset acuzat de luare de mită, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată. Colegului său Paul Constantin Zamfir, de asemenea, comisar superior i s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Cei doi se aflau în arest preventiv la data trimiterii rechizitoriului la instanţă, ulterior, judecătorii dispunând arestul la domiciliu. Alţi șase reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de dare de mită, respectiv complicitate la fals intelectual (pentru unul dintre inculpați) au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

Şpagă în loc de amenzi
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la șase oameni de afaceri, inculpați în prezenta cauză, sume de bani cuprinse între 200 și 600 lei și alte foloase necuvenite pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici cu ocazia efectuării controalelor, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate.

Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați ce presta servicii de alimentație publică își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, nu deținea o autorizație de funcționare emisă de către Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Argeș etc. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de trei inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale” se precizează în comunicatul DNA.

Îi chemau pe patroni la birou cu „actele”
Dumitru Boboc şi Paul Zamfir au fost arestaţi pe 27 mai pentru 30 de zile. Pe data de 18 iunie, Tribunalul Argeş a dispus arestul la domiciliu pentru cei doi. Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 9 februarie a.c., comisarul Dumitru Boboc a mers în control alături de un coleg să verifice o spălătorie auto din Piteşti. S-a constatat că spălătoria nu avea registrul unic de control, iar zeci de bidoane cu produse pentru spălat maşini erau expirate.

Comisarii OPC Argeş nu au dat amendă, iar pe 15 februarie l-a chemat pe reprezentantul spălătoriei auto la sediul instituţiei cu documentele. În incinta OPC Argeş, Dumitru Boboc ar fi primit mită 600 lei, jumătate din bani dându-i colegului cu care mersese în control. Pe 10 februarie a.c., comisarul Dumitru Boboc a mers în control împreună cu un alt coleg de la OPC Argeş la sediul unei firme de catering ce folosea produse expirate, funcţiona în condiţii insalubre şi nu avea autorizaţie de funcţionare de la DSP Argeş. Nici de acestă dată a fost dată amendă, iar pe 12 februarie a.c., comisarul Dumitru Boboc s-a întâlnit chiar în sediul OPC Argeş cu reprezentanta firmei, de la care a primit „în mod direct, pentru sine, suma de 400 lei, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu”, după cum precizează procurorii anticorupţie. Ulterior, Dumitru Boboc a dat 200 de lei din mită aceluiaşi coleg de la OPC Argeş cu care mersese în control şi la spălătoria auto pe 9 februarie, coleg devenit ulterior martor în dosarul deschis de DNA.

Alţi comisari sunt martori în dosar
Pe 12 februarie a.c., ca urmare a unui control la o firmă ce vindea haine în incinta unui complex comercial din Piteşti, comisarul Dumitru Boboc i-a cerut reprezentantului firmei să îi facă o reducere de 250 de lei din preţul unei geci, reducere pe care a şi primit-o, cumpărând geaca la preţul de 500 de lei în loc de 750 lei. În schimbul reducerii, Dumitru Boboc nu a aplicat vreo sancţiune firmei.

Pe 24 martie a.c., comisarii Dumitru Boboc şi Paul Zamfir au mers în control la sediul a două firme cu acelaşi patron din Piteşti. Şi acolo au găsit nereguli, însă pentru a nu îl amenda pe patron l-au chemat pe acesta la sediul instituţiei pe 26 martie. La sediul OPC Argeş a mers o altă persoană care le-a dat mită celor doi comisari 200 de lei, însă în acte comisarul Dumitru Boboc a scris, ceea ce reprezintă fals intelectual, că a venit administratorul firmei. Pe 2 aprilie a.c., comisarul Dumitru Boboc a primit o altă mită la sediul OPC Argeş, de această dată fiind vorba de 100 de lei. În data de 7 aprilie a.c., comisarul Paul Zamfir, împreună cu un alt coleg devenit apoi martor în dosarul DNA, a mers să controleze o firmă din Piteşti ce comercializa unelte şi scule pentru ateliere auto.

La control, reprezentanţii OPC Argeş au găsit mai multe produse expirate. „În timpul controlului, comisarul Paul Zamfir – Constantin s-ar fi arătat interesat de obţinerea unei maşini de găurit cu acumulatori, sens în care a purtat discuţii cu inculpata (…..), ocazie cu care cea din urmă i-ar fi spus că-i va face rost”. Iar pe 12 aprilie a.c., comisarul Paul Zamfir a revenit la sediul firmei, unde a primit două bormaşini în valoare de 800 de lei, una dintre acesteia fiindu-i dată colegului de la OPC Argeş care ulterior a devenit martor în dosarul de luare de mită deschis de către procurorii anticorupţie. Dosarul cu numărul 5698/109/2021 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeş, nefiind stabilită dată primului termen de judecată. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.