COVID-19: pacienții recuperați au funcția pulmonară parțial redusă

0

Cercetătorii chinezi au găsit pungi pline cu lichide în plămânii celor care au fost infectați de COVID-19. Scanările sugerează o deteriorare susținută a organelor.
Peste 93.000 de oameni din întreaga lume s-au recuperat în urma bolii pulmonare COVID-19 până astăzi, 23 martie. În aceste cazuri, infecția s-a manifestat într-o formă ușoară până la moderată sau se datorează faptului că acești pacienți au primit îngrijiri medicale excelente.
Acest număr poate oferi confort, pe de o parte, dar, pe de altă parte, există încă puține informații despre cât de bine sunt pacienții după ce au fost afectați de coronavirus și s-au vindecat.
Cu o mare ușurare și bucurie, unii convalescenți descriu modul în care au supraviețuit stresului fizic, dar mai ales psihologic: vindecarea simptomelor, incertitudinea agonizantă și faza de izolare istovitoare. Ei sunt fericiți că sunt imuni la SARS-CoV-2 după ce au supraviețuit bolii.
Recuperare completa?
Deoarece noul coronavirus afectează în general tractul respirator inferior, majoritatea celor infectați prezintă tuse uscată, respirație greoaie sau pneumonie. Acum, cercetătorii din Hong Kong au spus că pacienții cu coronavirus recuperați pot rămâne cu plămânii deteriorați.
Un studiu mic, pe 12 pacienți externat din spital, a arătat că doi sau trei aveau funcția pulmonară redusă. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a confirma orice efecte pe termen lung.
„La unii pacienți, funcția pulmonară ar putea scădea cu aproximativ 20 până la 30% după recuperare”, spune dr. Owen Tsang Tak-yin, director medical al Centrului de Boli Infecțioase de la Spitalul Princess Margaret din Hong Kong.
Tomografia computerizată a arătat pungi pline cu lichide sau cu resturi în plămâni, care se pot agrava progresiv pe măsură ce boala se dezvoltă.
Rezultatele de la Hong Kong confirmă investigațiile foarte timpurii ale specialiștilor din Wuhan la începutul lunii februarie 2020. Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Zhongnam Hospital din Universitatea Wuhan au analizat 140 de scanări pulmonare ale pacienților COVID-19 și au găsit o opacitate asemenea sticlei măcinate în ambii plămâni ai fiecărui pacient.
Posibilă fibroză pulmonară
Cercetările ulterioare ale pacienților recuperați cu COVID-19 trebuie să fie efectuate pentru a arăta dacă au dezvoltat fibroză pulmonară – cicatrizare în plămâni. În timp, acest țesut poate distruge plămânul normal și poate îngreuna intrarea oxigenului în sânge. Nivelurile scăzute de oxigen (și țesutul rigid de cicatrice în sine) pot provoca îngreunarea respirației, în special în timpul efortului fizic.  Fibroza pulmonară nu poate fi vindecată, deoarece modificările țesutului cicatrizat pulmonar nu regresează. Dar progresia fibrozei pulmonare poate fi amânată și uneori chiar oprită, dacă este detectată la timp.
Detectată timpuriu, fibroza pulmonară poate fi oprită.
Pacienții recuperați cu COVID-19 sunt imuni?
Majoritatea virologilor sunt convinși că pacienții recuperați cu COVID-19 sunt imuni la noul virus SARS-CoV-2 după ce infecția a trecut. La urma urmei, propriul sistem imunitar al organismului a produs tocmai acei anticorpi în timpul infecției care fac patogenul inofensiv.
Acest lucru clar se aplică, de asemenea, celor care au avut doar o evoluție slabă a bolii și nu au avut niciun simptom. Cu toate acestea, sistemele lor imunitare au reacționat la agentul patogen și au produs anticorpii corespunzători. Prin urmare, o reinfecție cu noul coronavirus este foarte puțin probabilă. C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.