Doar două rude pot vedea cadavrul

0

Protocolul privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătății și publicat în Monitorul Oficial vineri, 13 martie, prevede o serie de măsuri de protecție extrem de stricte în ceea ce privește pregătirea trupurilor neînsuflețite în vederea înhumării.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului (rude, prieteni) pot vedea cadavrul și doar îmbrăcați cu echipament de protecție, conform Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS – CoV2), document semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan. „Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază. Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și specificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare”, se precizează în documentul menționat.
Toate suprafețele cu care intră în contact cadavrul transportat în sac închis ermetic (lift, targă) către morga vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe). Personalul implicat în manipularea cadavrului și a obiectelor persoanei decedate va purta echipament individual de protecție format din combinezon complet, protectoare faciale (mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare), două rânduri de mănuși latex și cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.
Recunoașterea persoanei decedate, cu echipament de protecție
Aparținătorii decedatului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință, constând în halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși (protecții încălțăminte) și mănuși, în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.
„Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă, vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat. Ulterior, cadavrul se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului. Familia este cea care aduce sicriul în care se pune cadavrul. Din acest moment și până la inhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”, se specifică în document.
În ceea ce privește transportul cadavrelor către instituțiile de medicină legală, în cazul decesului la domiciliu sau în spații publice, în care există suspiciune de deces ca urmare a infecției CODIV-19, nu se ridică cadavrul, ci se apelează numărul de urgență 112.
Transportul se realizează cu respectarea acelorași norme de protecție, în sac închis ermetic și cu mijloace de transport autorizat.
Angajații serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului și nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecției cu noul coronavirus, fiind și pentru ei obligatorie, după fiecare manipulare, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1.
„Persoanele care manipulează și transportă cadavrul vor lua în considerare respectul față de demnitatea umană, orice activitate sau acțiune asupra corpului unei persoane decedate având la bază grija și respectul cuvenite unei ființe umane decedate”, se precizează în document. C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.