Urşii cerşetori-atracţia turiştilor!

0
0



Urşii care au părăsit pădurile şi s-au apropia tot mai mult de aşezările omeneşti au devenit realitatea de lângă noi. Mamiferele nu se mai tem de om, nici de maşini. Pentru a-şi procura hrana, atacă gospodării dar cel mai des, ies la drumul mare aşteptând să fie hrănite de trecători. Urşii cerşetori au devenit atracţia turiştilor care ignorând pericolul, se opresc să le dea de mâncare sau să-i fotografieze. Autorităţile au făcut numeroase apeluri către cetăţeni să evite contactul cu mamiferele însă, turiştii ignoră, în mod constant, astfel de recomandări. Jandarmii argeşeni au trecut la sancţiuni după ce o perioadă lungă au adoptat metoda prevenirii prin avertismente.


Turiştii care aleg pentru drumeții Transfăgărăşanul au parte de emoţii puternice pe de-o parte datorită parcurgerii celui mai spectaculos drum din Europa, pe de altă parte având prilejul să observe de aproape fauna Munţilor Făgăraş. Atât de aproape, încât este suficient să întindă o mână ca să o poată atinge.Vorbim aici despre ursul brun (ursus arctos) pe care îl întâlnim la tot pasul pe traseul amintit. Mamiferele vin la şosea pentru a găsi hrană. Animalele flămânde caută prin gunoaie sau aşteaptă ca turiştii să le arunce mâncare. Aşa zişii urşi cerşetori s-au învăţat să facă asta zilnic şi oricât de des ar fi îndepărtați din zonă revin de fiecare dată.

Nu au hrană în fondurile cinegetice

Deşi reprezintă un pericol real, autorităţile nu pot rezolva problema viind vorba de o specie protejată a cărei sacrificare este interzisă prin lege. Soluţia ar fi ca responsabilii fondurilor cinegetice să le asigure hrană în zone situate în munţi, la distanţă de aşezările omeneşti, dar aceştia dau vina pe lipsa fondurilor financiare prin care să asigure mâncarea animalelor care s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani. O altă problemă o reprezintă şi numărul tot mai mare de construcţii din zonele de munte, urşii fiind astfel alungaţi din mediul lor natural.

Ghid turistic amendat

În zona Vidraru o ursoaică cu pui a devenit vedeta zonei. Monitorizată de autorităţi printr-o brăţară specială, acesta poate fi văzută zilnic pe carosabil. Turiştii se opresc să o fotografieze şi să o hrănească, în ciuda avertismentelor jandarmilor din zonă care încearcă să prevină producerea unei tragedii. Dacă în urmă cu câteva luni oamenii legii de la Postul Montan Arefu se limitau la a da doar avertismente turiştilor care nu respectau indicaţiile, acum au trecut la amendarea acestora.

Asta după ce au dat zeci de avertismente fără vreun rezultat. Luni, oamenii legii au dat o amendă în valoare de 500 de lei unui ghid turistic. Acesta însoţea un grup se turişti străini care se deplasau cu un microbuz. Şoferul a oprit microbuzul în apropierea ursoaicei cu cei trei pui şi a început să le arunce mânare pe geam, spre satisfacţia celor din maşină.

„La ieșirea din primul tunel după baraj, jandarmii au constatat prezența unei ursoaice cu pui, dar și a unor turiști care hrăneau animalele din autoturism. Animalele sălbatice au fost îndepărtate în mediul lor natural, iar șoferul autoturismului, un bărbat din municipiul București, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 lei pentru ’’hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepția celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic’’, conform art. 5 lit. t., din HCL Arefu nr. 21/2020A”, a transmis Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş.

În şase luni, mai multe apeluri ca într-un an!

Zilnic în dispeceratul IJJ Argeş sunt primite apeluri prin care se semnalează prezenţa urşilor. Sunt zile în care sunt date şi 10 astfel de apeluri prin dispeceratul 112. De altfel, în primele 6 luni din acest an, au fost înregistrate mai multe apeluri faţă de întreg anul 2020. Din luna ianuarie până la sfârşitul lunii iunie 2021, au fost înregistrate 197 apeluri prin care cetăţenii sesizează „pericol creat de animale mari”. Ca o comparaţie, pe întreg anul 2020 au fost înregistrate 184 de apeluri, în timp ce în anul 2019 au fost 167 apeluri. În anul 2018 la IIJ Argeş au fost 31 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor iar în anul 2017 numai 23 de apeluri. Era, de altfel, primul an în care era interzisă vânătoarea urşilor.

Efectivul urşilor, triplu faţă de cel normal

Anul trecut numărul urşilor care trăiau în munţii din județul Argeş era de trei ori mai mare faţă de efectivul normal. “La un recensământ făcut în 2018, pe toate cele 52 de fonduri de vânătoare erau înregistrate vreo 1.020 de exemplare. După estimările specialiștilor, e posibil ca în 2019 să vorbim de 15% în plus. Acum, probabil avem undeva la 1.100 de urși, aproximativ. Efectivul optim este aproximativ 280 de exemplare. Deci sunt de peste 3 ori mai mulți decât ar trebui să fie”, declara la acea vreme Adrian Bughiu, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

„Recoltări” numai cu aprobare de la minister

Legea din România interzice uciderea exemplarelor de Ursus arctos, această specie de mamifere fiind inclusă în categoria animalelor protejate. Totuși, în baza unor ordine de ministru, „recoltarea” acestor animale este legală, în baza unor aprobări emise de Ministerul Mediului şi Apelor. Autoritățile îi spun derogare, în fapt, e vorba de un document semnat de ministru prin care, punctual, este permisă uciderea unui anumit urs, despre care există informații că distruge habitate naturale, culturile agricole ale oamenilor sau îi pune în pericol pe aceștia.

În prezent, derogările se acordă în bază a două ordine de ministru, ambele din 2019. 118 de „recoltări” au fost realizate în România, în baza unor derogări individuale emise în baza OM nr. 724/2019 și alte 20 de exemplare în baza OM 203/2019. Din 2019 până în prezent, în Argeș au fost făcute 10 recoltări din 9 derogări acordate. „Recoltarea” înseamnă uciderea animalul sălbatic, metoda urmând să respecte prevederile Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic din 2006.

Se va schimba legea

O ordonanță de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi a intrat în procedura de avizare interministerială și o să fie urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate.

Citiți și: Artistul a fost condus pe ultimul drum!Intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”. De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”. Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.