Se amână ratele la bănci!

0

Argeşenii şi firmele argeşene care au rate la bănci, le vor putea amâna până după trecerea pandemiei de coronavirus şi a crizei economice prin care trecem. În acest sens, astăzi, va fi emisă de către Guvern o Ordonanţă de Urgenţă prin care va fi reglementată această amânare.
Ca şi în celelalte state europene afectate serios de pandemie, va fi vorba de o amânare cu câteva luni, de la 3 la 6, în funcţie d ecum decid guvernanţii şi nu de o anulare a acestor rate la credite. Anunţul a fost făcut de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, iar ordonanţa va viza companiile și persoanelor fizice care au de suferit, financiar, din cauza coronavirusului. Decizia vine şi cu acordul BNR, care a anunţat la rândul ei că această amânare nu transformă creditele într-unele neperformante, iar băncile nu vor fi nevoite să blocheze rezerve pentru ele.
„Este o decizie a Asociației Europene a Băncilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluție pentru tot sistemul bancar, pentru toți clienții. Amânarea ratelor va fi pe o perioadă mai mare decât cea a Stării de Urgenţă, având în vedere că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi. Ne gândim că și după această perioadă va fi nevoie de un timp pentru a reveni la normal”, a spus ministrul. După cum s-a mai precizat înainte de emiterea acestei ordonanţe, va fi vorba atât despre persoane fizice, cât și despre persoane juridice și nu va exista condiționalități sau de documente justificative pentru a obține amânarea plății ratelor.
Decizia Guvernului vine după ce BNR a anunțat că permite băncilor să amâne plata ratelor la credite, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici, iar băncile nu mai trebuie să facă provizioane pentru ele, informează Digi24.ro. „În cazul unor rate neplătite, aceste neplăți fiind cauzate de situația epidemiei de coronavirus, creditul respectiv să nu fie considerat neperformant. În consecință, banca nu este obligată să constituie provizioane, să declare un credit problemă, ssă ia măsuri împotriva celui care nu face această plată sau să vină cu costuri suplimentare”, a fost informarea oficialilor BNR.
Ce măsuri au luat până acum băncile
Unele banci au decis să ia măsuri pentru a veni în sprijinul celor care nu îşi pot achita ratele la timp. Fiecare instituţie bancară a luat însă decizia în nume propriu dar este de aşteptat ca după Ordonanţa data de Guvern, măsurile băncilor să se schimbe. Astfel, în momentul de faţă sunt deja bănci care au stabilit o perioadă de gratie de trei luni la plata ratelor de credit sau extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunară de plată.
– BCR a anunţat că poate acorda clienţilor, în funcţie de situaţia individuală, o perioadă de graţie de trei luni la plata ratelor de credit, o reducere a ratei pe o perioadă limitată de timp sau extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunară de plată. “BCR are soluţii concrete de reorganizare financiară a relaţiei cu banca: perioada de graţie de trei luni la plata ratelor de credit; reducerea ratei la credit pe o perioadă limitată de timp; extinderea perioadei de derulare a creditului, pentru a diminua suma lunară de plată” au anunţat reprezentanţii băncii.
– Raiffeisen Bank şi-a anunţat clienţii care au credite că pot opta pentru o amânare de până la 3 luni la plata ratelor. Banca precizează că majoritatea au această posibilitate prevăzută în contract, însă, pentru cei care nu au o astfel de opţiune, dar au dificultăţi temporare la plata ratelor, Raiffeisen spune că va găsi soluţii individualizate. „Clienţii persoane fizice ai băncii care au credite în derulare au, majoritatea, posibilitatea prevăzuta deja în contracte, de a opta pentru o amânare de pâna la 3 luni la plata ratelor” au informat cei de la Raiffeisen
– Banca Transilvania a fost prima care a anunţat că oferă posibilitatea clienţilor să îşi amane până la 3 rate la creditele pentru persoane fizice. „BT este şi rămâne alături de clienţii săi, aşa încât anunţă posibilitatea amânării până la 3 rate pentru creditele persoanelor fizice afectate de această perioadă. Clienţii care au dificultăţi temporare la plata ratelor – fie de natură medicală, carantină, izolare, fie din cauza situaţiei economico-financiare conjuncturale – sunt îndrumaţi să contacteze banca pentru identificarea soluţiei potrivite. Facilităţile se aplică la solicitarea clienţilor afectaţi de actualul context” a anunţat BT.
– ING a anunţat şi ea că persoanele fizice care au credite de nevoi personale şi imobiliare pot cere amânarea plăţii ratelor până la două luni. „Pentru clienţii persoane fizice cu credite de nevoi personale şi imobiliare care sunt afectaţi în mod tranzitoriu de pandemia de COVID-19 şi care solicită în mod direct măsuri de sprijin, putem aplica amarea plăţii ratelor până la 2 luni. Durata creditului va fi extinsă în concordanţă, pentru a păstra acelasi nivel pentru ratele lunare” au informat cei de la ING.
– BRD oferă posibilitatea clieţtilor persoane fizice să îşi amâne plata pentru cel mult trei rate. „Pentru toţi clienţii persoane fizice ale căror venituri sunt afectate temporar de pandemia de Coronavirus, oferim opţiunea de amânare la plată pentru 1-3 rate, în concordanţă cu nevoile tale” a anunţat banca, specificând şi că oferă facilităţi şi pentru micro-companii şi persoane fizice autorizate.
– CEC Bank era pregatită şi ea să susţină amânarea pentru 30 de zile a plăţii ratelor la creditele acordate persoanelor fizice, pe fondul crizei de coronavirus. „CEC Bank a amânat pentru 30 de zile plata ratelor datorate de clienţii persoane fizice, sperând că astfel să contribuim, prin măsuri de distanţare socială, la reducerea răspândirii virusului. În funcţie de cum evoluează situaţia, vom ajusta măsurile astfel încât să venim în ajutorul clienţilor nostri”, a declarat directorul general al CEC Bank.
– Alpha Bank nu luase încă nicio decizie dar este pregătită pentru astfel de cazuri. Reprezentanţii băncii spun însă că vor găsi cea mai buna soluţie de sprijin pentru clienţii săi care au credite, adaptate în funcţie de situaţia fiecărei persoane : “Există soluţii de amânare la plata a ratei creditului pentru clienţii persoane fizice în contextul pandemiei COVID-19”.
Ordonanţă de Urgenţă. S.Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.